25.05.2011. / 13:30

Autor: Hina

Potpisan Ugovor o osnivanju BICRO BIOCentra

Društveni ugovor BICRO BIOCentar d.o.o. i Ugovor o provedbi projekata Inkubacijskog centra za bioznanost (BICRO BIOCentra) potpisali su danas u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i športa predstavnici Poslovno inovacijske agencije RH BICRO, Grada Zagreba i Sveučilišta u Zgrebu.

Dalibor Marijanović, BICRODalibor Marijanović, BICRODruštveni ugovor BICRO BIOCentar d.o.o. i Ugovor o provedbi projekata Inkubacijskog centra za bioznanost (BICRO BIOCentra) potpisali su danas u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i športa predstavnici Poslovno inovacijske agencije RH BICRO, Grada Zagreba i Sveučilišta u Zgrebu.

Projekt BIOCentra vrijedan je 18.823.995 eura (oko 140 milijuna kuna), financiran je 85 posto iz Instrumenta pretpristupne pomoći (IPA) i 15 posto iz državnog proračuna, a nalazit će se u sklopu kampusa Sveučilišta u Zagrebu na Borongaju.

Riječ je o inkubacijskom centru površine 4.500 četvornih metara, prvom centru takve vrste u RH i jedinstvenom projektu u regiji koji udružuje centralni laboratorij, priručne laboratorije i uredske prostore kako bi poduzećima u razvoju u području bioznanosti pružio uvjete za obavljanje njihove djelatnosti.

BICRO BIOCentar se osniva kao tvrtka koja će upravljati Inkubacijskim centriom za bioznaost i komercijalizaciju tehnologije. Njezin temeljni kapital sastoji se od tri poslovna udjela - Poslovno-inovacijska agencija RH BICRO financira 60 posto, Sveučilište u Zagrebu 27 posto, a Grad Zagreb 13 posto temeljnog kapitala.

Ugovore su potpisali ravnatelj Agencije BICRO Dalibor Marijanović, rektor zagrebačkog Sveučilišta Aleksa Bjeliš te gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić.

Potpisivanje ugovora pozdravio je ministar znanosti, obrazovanja i športa Radovan Fuchs istaknuvši kako se radi o projektu koji je u ovom trenutku po vrijednosti najveći projekt koji se financira iz IPA-e. Bez institucionalne prilagodbe i restrukturiranja u sustavu znanosti i visokog obrazovanja teško će se ubuduće dobivati takva sredstva, upozorio je Fuchs naglasivši kako je zato BICRO restrukturiran jer u suprotnom taj projekt ne bi mogao biti realiziran.

Iz perspektive Sveučilišta, BIOCentar je ključan, kazao je rektor Bjeliš zauzevši se za osiguranje sadržaja koji će omogućiti da se stigne do otkrića, novih rezultata i koncepata koji bi osigurali transfere tehnologija. Sveučilište treba osigurati zdravu, konkurentsku istraživačku bazu, rekao je rektor.

Ravnatelj Agencije BICRO Dalibor Marijanović kazao je kako je RH pokazala da može razviti i najsofisticiranije projekte te da će za nešto više od pola godine dobiti investiciju od 16 milijuna eura. Iskustvo govori da RH mora kreirati niz timova sposobnih za razvoj ovakvih projekata želimo li iskoristiti sve što nam strukturni fondovi mogu ponuditi, istaknuo je.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika