25.05.2011. / 16:36

Autor: Hina

Čobanković: Prenamjenom zemljišta do gospodarskog razvoja

U današnjoj saborskoj raspravi o izmjenama Zakona o poljoprivrednom zemljištu, ministar poljoprivrede Petar Čobanković odbacio je prozivke da predložena rješenja o smanjenju naknada za prenamjenu poljoprivrednog zemljišta otvaraju prostor za korupciju.

Petar ČobankovićPetar ČobankovićU današnjoj saborskoj raspravi o izmjenama Zakona o poljoprivrednom zemljištu, ministar poljoprivrede Petar Čobanković odbacio je prozivke da predložena rješenja o smanjenju naknada za prenamjenu poljoprivrednog zemljišta otvaraju prostor za korupciju.

Nužnim je ocijenio da se poljoprivredne površine počnu koristiti u svrhu gospodarskog razvoja na državnoj i lokalnoj razini.

Čobanković je naglasio da zakonskim izmjenama vlada planira pojednostaviti proceduru za raspolaganje državnim poljoprivrednim zemljištem, pa i smanjenjem naknada za prenamjenu poljoprivrednog zemljišta.

Naime, izmjenama se predlaže da se za poljoprivredno zemljište koje je sada izvan, ali bi izmjenama prostornog plana bilo u granicama građevinskog područja, naknada smanji s 50 na 5 posto tržišne vrijednosti tog zemljišta, a sa 100 na 10 posto za osobito vrijedno i vrijedno obradivo poljoprivredno zemljište.

Ministar je istaknuo da u gotovo deset godina primjene zakona nije zaživio sustav da jedinice lokalne samouprave odlučuju o raspolaganju poljoprivrednim zemljištem, te da država više to ne može tolerirati.

"Hrvatska treba osigurati prostor za razvoj gospodarstva, za provođenje gospodarskih projekata i od lokalnog i od državnog interesa. Ako Hrvatska u svim segmentima bude zadržala stroge kriterije i u svemu tražila zapreke za investiranje, i dalje ćemo biti nisko na ljestvici konkurentnosti gospodarstva", poručio je.

Država, naglasio je, mora voditi računa o zaštiti poljoprivrednih površina, ali i uravnotežiti taj cilj s potrebama gospodarskog razvoja.

Zoran Vinković je u ime HDSSB-a zatražio da Sabor predložene izmjene raspravi u dva čitanja, a ne po hitnom postupku kako predlaže vlada, a zbog niza primjedbi koje su na njih upućene "i indicija da se predlaže jedan od najkoruptivnijih zakona".

Čobanković mu je odgovorio da, kada kao lokalni čelnik (gradonačelnik Đakova) spominje korupciju u raspolaganju poljoprivrednim zemljištem, to znači da "lokalne jedinice same sebi ne vjeruju i same smatraju da izvor korupcije kreće odozdola prema gore".

Po Vinkovićevom mišljenju taj se zakon ne bi trebao zvati Zakon o poljoprivrednom zemljištu već Zakon o prenamjeni poljoprivrednog zemljišta jer će, kako je rekao, „i ovaj zakon biti u funkciji korupcije“, odnosno u funkciji ne poljoprivrede nego gradnje onoga što nema veze sa samom poljoprivredom.

Zakon, kako je rekao, omogućava, osim smanjenja poljoprivrednog zemljišta i „korupciju koja je vezana za samo poljoprivredno zemljište“.

Da bi Sabor zakonske izmjene trebao raspraviti u redovnoj proceduri smatra i Klub HNS/HSU, u čije se ime Zlatko Koračević usprotivio, kako je rekao, drastičnom, čak za deset puta, smanjenju naknada za prenamjenu poljoprivrednog zemljišta.

Posebno se usprotivio rješenju da se površine koje bi se iz poljoprivrednog prenamijenile u građevinsko zemljište za gradnju igrališta za golf oslobode plaćanja naknade. "To je šteta i za državni i za lokalne proračune", ocijenio je.

Dragica Zgrebec (SDP) je ustvrdila kako bi prenamjena poljoprivrednog zemljišta trebala biti u interakciji lokalnih i državnog interesa.

Treba uzeti u obzir moguće makinacije jer sadašnjim prijedlogom uz značajna oslobađanja iznos prenamjene je premalen osobito kada je riječ o vrijednim zemljištima.

SDP-u je također problematično i osobađanje plaćanja prenamjena za golf igrališta. Eventualno ukidanje zakona o golfu neće, po riječima Zgrebec, riješiti problem neplaćanja prenamjene poljoprivrednog zemljišta za golf terene.

Krešo Filipović je u ime Kluba zastupnika HDZ-a ocijenio kako je važno poboljšanje to što kod propisivanja kriterija za utvrđivanje najpovoljnijeg ponuditelja vodilo računa o istinskim poljoprivrednicima, odnosno onima kojima je poljoprivreda osnovno zanimanje. Pozdravio je i zakonske izmjene koje se odnose na značajno pojednostavljenje procedure davanja poljoprivrednog zemljišta u dugogodišnji zakup za ribnjake.

Zdravko Kelić (HSS) naglasio kako resorno ministarstvo mora pogledati kriterije koji su važni u dodjeli poljoprivrednog zemljišta, kako se sutra ne bi dogodilo da oni koji ne bi trebali doći u posjed tog zemljišta dođu u posjed.

U dosadašnjoj primjeni važećeg Zakona o poljoprivrednom zemljištu, kako je kazao, uočene su zapreke koje su usporavale proces raspolaganja poljoprivrednim zemljištem u vlasništvu države, pa se predloženim zakonskim izmjenama nastojala pojednostavniti ta procedura.

Vezane vijesti

Nisam dogovorio zatvor

Nisam dogovorio zatvor

Bivši ministar regionalnog razvoja, šumarstva i vodnoga gospodarstva Petar Čobanković za Dnevnik 3 HTV-a demantirao je da ide po dogovoru u zatvor,… Više

Komentari

registracija
29/4/09

florenz, 26.05.11. 10:50

Sada, kad je naš ministar gospodarstva sebi oasigurao preko 50 ha zemljišta, boli ga briga što će se sa obradivim zremljištem događati opstalim građanima. Kakav nam je ministar, takva nam je i ekonomija poljoprivrednog gospodarstva. Građani, proizvođači hrane - zadnja su mu briga. Nažalost!


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika