25.05.2011. / 19:21

Autor: Deutsche Welle

Mjere reciprociteta: Kosovo zabranjuje uvoz robe iz BiH?

Kosovska Vlada je najavila da će početi primjenjivati mjere reciprociteta sa zemljama koje ne poštuju ugovore o slobodnoj trgovinskoj razmjeni. Na meti su Srbija i BiH koje blokiraju robe sa pečatom Republike Kosovo.

Kosovo neće uvoziti robu iz BiH i Srbije?Kosovo neće uvoziti robu iz BiH i Srbije?Vlada Kosova će najkasnije do sredine sljedećeg mjeseca početi da primjenjuje mjere reciprociteta za robu koja se uvozi iz Srbije i Bosne i Hercegovine, ukoliko ove dvije zemlje budu nastavile da blokiraju kosovsku robu. Od proglašenja nezavisnosti, Srbija i Bosna i Hercegovina su odlučile da blokiraju svu robu sa pečatima Republike Kosovo. One ne dozvoljavaju da ta roba bude ni prevežena preko njihove teritorije, što nanosi veliku štetu kosovskom gospodarstvu. U Ministarstvu za trgovinu i industriju tvrde da je ovakvo stanje nepodnošljivo.

Ministrica Mimoza Kusari-Ljilja kaže da kosovsko gospodarstvo ne smije ispaštati zbog političkog stava Srbije prema Kosovu. "Državni i ekonomski interes Kosova je iznad svega. Mi ne možemo biti uspješna Vlada ukoliko nemamo realnog ekonomskog uspjeha. Pod sadašnjim uvjetima, nametnutim od strane Srbije, uspjeh Kosova je ograničen", kaže Mimoza Kusari-Ljilja i dodaje: "Mi smo svjesni problema koji su u posljednje tri godine posebno pogodili kosovsko gospodarstvo i proizvođače. Međutim, najveći gubitnici će biti srpski izvoznici, pošto kosovski proizvođači ionako nisu mogli izvoziti svoju robu zbog nepriznavanja pečata. Kosovsko gospodarstvo ne može platiti cijenu gubitaka i trgovinskog deficita."

Sve je spremno za zabranu

Za mjere reciprociteta prema Srbiji i Bosni i Hercegovini pripremili su se i kosovski carinici. Direktor kosovskih carina Naim Huruglica kaže da će mjere biti primjenjene odmah nakon odluke Vlade da zabrani uvoz robe iz ove dvije države. "Kao izvršna institucija spremni smo izvršiti odluke Vlade. Vjerujem da će ova odluka biti primjenjena bez velikih poteškoća i da će se roba iz Srbije brzo moći zamjeniti robom nekog drugog proizvođača", kaže Huruglica.

Kosovski gospodarstvenici su suglasni sa ovakvom odlukom Vlade, ali za uzvrat traže da ona donese odluku o poreznim olakšicama za kosovske proizvođače. Mjere reciprociteta prema Srbiji trebaju biti jedna od tema tijekom dijaloga Priština - Beograd. Predsjednik privredne komore Kosova Safet Grdžaljiju se nada da odluka Vlade Kosova o zabrani uvoza iz Srbije neće utjecati na moguće političke kompromise.

"Ako mislimo na budućnost i na stabilan ekonomski razvoj, onda Kosovo sada mora stisnuti zube, pošto je došlo vrijeme da pokažemo da smo država. Ipak, ja se nadam da su ovakve inicijative samo privremene i da će s vremenom nestati", kaže Grdžaljiju.

Privredna Komora je utvrdila da 80 posto robe na Kosovu dolazi iz uvoza i da ono izvozi samo 20 posto svoje robe. Najveći dio uvoza dolazi iz Srbije. Vrijednost uvezene robe iz Srbije je oko 300 milijuna eura godišnje. Od proglašenja nezavisnosti Kosovo ne može legalno izvoziti nikakvu robu u Srbiju ili Bosnu i Hercegovinu.

Deutsche Welle

Vezane vijesti

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Više od 40 ljudi, među kojima više od 20 pripadnika kosovske policije, ozlijeđeno je u četvrtak ujutru u sukobu skupine srbijanskih građana i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika