Objavljeno u Nacionalu br. 431, 2004-02-17

Autor: Eduard Šoštarić

SKANDALOZNA KRONIKA PRIVATNE ŠKOLE

Martin Časl, koji je ucjenjivao Mesića, na udaru reketara

Privatnu školu Martina Časla 'Kreativni razvoj', koju pohađaju djeca i unuci mnogih poznatih osoba, potresaju brojni skandali, a zadnji je propucavanje školskih prozora i ucjenjivački poziv suvlasnici Zdenki Časl

Nakon što su noću pištoljem kalibra 9 mm (duga devetka) propucali stakla privatne osnovne škole koju pohađaju djeca brojnih poznatih osoba iz hrvatskog javnog života, iznuđivači su ujutro na mobitel nazvali suvlasnicu Zdenku Časl, suprugu ravnateNakon što su noću pištoljem kalibra 9 mm (duga devetka) propucali stakla privatne osnovne škole koju pohađaju djeca brojnih poznatih osoba iz hrvatskog javnog života, iznuđivači su ujutro na mobitel nazvali suvlasnicu Zdenku Časl, suprugu ravnateProšlotjedno propucavanje prozora privatne osnovne škole Kreativni razvoj djelo je pripadnika zagrebačkog podzemlja koji su od vlasnika i ravnatelja škole Martina Časla pokušali iznuditi novac, doznaje Nacional iz pouzdanih policijskih izvora. Nakon što su noću pištoljem kalibra 9 mm (duga devetka) propucali stakla privatne osnovne škole koju pohađaju djeca brojnih poznatih osoba iz hrvatskog javnog života, iznuđivači su ujutro na mobitel nazvali suvlasnicu Zdenku Časl, suprugu ravnatelja, i zaprijetili joj da će mir morati platiti novcem, jer su se u svom poslovanju ona i njezin suprug zamjerili brojnim ljudima.

Martin Časl pokušavao je ishoditi povrat PDV-a tako da je unuci predsjednika Mesića davao negativne ocjene i prijetio joj izbacivanjem iz svoje škole Da je Martin Časl konfliktna osoba i da se možda mnogima zamjerio, najbolje pokazuje podatak da se prije nekoliko godina sukobio i s obitelji predsjednika Republike Stjepana Mesića. “Ako se usudio prije nekoliko godina novinskim napisima ucjenjivati obitelj predsjednika Mesića, čija je unuka pohađala Kreativni razvoj, ne treba vam nikakav drugi komentar o Martinu Časlu”, izjavio je za Nacional nekadašnji blizak Časlov suradnik.

Malo poznata priča o predsjednikovoj obitelji vezana je uz pokušaje Martina Časla da pokuša ishoditi povrat PDV-a za gradnju škole u Dedićima, za što je imao negativno rješenje Ministarstva financija.

Znajući da predsjednikova unuka pohađa školu i budući da on osobno predaje kemiju, pokušao je povrat PDV-a ishoditi poznanstvom s osobljem iz Ureda predsjednika. Visoki dužnosnici Ureda negativno su odgovorili na njegovu ponudu za koju je jedino mjerodavno bilo Ministarstvo financija. Nekako u isto vrijeme predsjednikova je unuka počela dobivati jedinice iz kemije.

Časl je tajniku Ureda predsjednika Željku Bagiću zaprijetio kako bi bilo jako loše da ujutro iziđu novinski članci pod naslovom “Predsjednikova unuka izbačena iz osnovne škole”, a poslao je i pismo predsjedniku Republike. Predsjednička obitelj djevojčicu je ispisala iz škole i tako izbjegla nepotreban skandal.

Nedavni napad vatrenim oružjem na privatnu školu izazvao je strah i zabrinutost poznatih osoba hrvatskog javnog života, među kojima i diplomatskih predstavnika stranih zemalja, čija djeca pohađaju osnovnu školu u vlasništvu Martina Časla.

Kreativni razvoj pohađali su ili pohađaju djeca ili unuci predsjednika Mesića, bivših saborskih zastupnika Ivića Pašalića i Ljube Ćesića, odvjetnika Ante Nobila, vlasnika lanca pizzeria “Baschiera” Vladimira Baschiere, HTV-ove novinarke Sunčice Findak, generala Ante Rose, generala Antona Tusa, televizijskog voditelja Siniše Svilana, filmskih redatelja Vinka Brešana i Jakova Sedlara, ginekologa Asima Kurjaka, počasnog konzula Gvineje Bisau.

Sve do prošlotjednog napada o školi Kreativni razvoj vrlo se malo govorilo u javnosti. Stvarne informacije o tome što se zapravo događa iza zidova škole na adresi Dedići 102, koja po tvrdnjama bivših nastavnika više podsjeća na sterilni laboratorij ili ustanovu koja svoje polaznike priprema na vojnički dril, bile su pomno čuvane od novinarskih upita i rezervirane samo za uzak krug ljudi, uglavnom roditelja.

Škola Kreativni razvoj stekla je posljednjih godina elitistički ugled i postala stvar prestiža ponajviše zbog imena poznatih roditelja koji su bili spremni godišnje izdvajati 27.000 kuna za školarinu.

Zbog brojnih poznanstava Martina Časla s javnim osobama, koja su bila produbljena druženjima na zimovanjima u austrijskom Lienzu ili na zatvorenim rođendanskim proslavama u školskim prostorijama, u javnosti se nisu pojavljivale i one informacije koje bi poljuljale ugled škole.

Neposredno nakon napada na školu Nacional je uspio razgovarati s desetak roditelja, učitelja i pomoćnog školskog osoblja čija su djeca ili oni sami napustili školu.

Većina se Nacionalovih sugovornika složila da je vizija privatne osnovne škole Martina Časla isprva bila odlično prihvaćena među roditeljima, no s vremenom se sve pretvorila u puki biznis. Vjerujući u unosan posao sa školovanjem, Časl od lani i službeno ima malu školu, a odnedavno i privatnu gimnaziju.

“Pozitivno je da se u osnovnoj školi djeci omogućuje učenje stranih jezika od prvog razreda, pozitivno je da postoji velika sigurnost djece i odvojenost od ulice, alkohola, droge. Škola je izvan središta grada, u prekrasnoj prirodi ograđena ogradom i pod nadzorom zaštitara. Ali to je uglavnom sve što je pozitivno”, kažu Nacionalovi sugovornici.

S druge strane, veliki je problem koncepta Časlove škole to što djeca za vrijeme školovanja nemaju nikakva dodira s drugom djecom, njihovim načinom života, odrastanja i školovanja u državnim školama. Droga i alkohol su inače rijetka pojava u svim osnovnim školama i umnogome sklonost uzimanju opijata ovisi o kućnom odgoju, pa će veći problem nastati kad djeca s 14 godina odu iz osnovne škole Kreativni razvoj u druge škole nakon što dotada nisu imala iskustva s takvim izazovima.

Kreativni razvoj po kvaliteti nastavničkog kadra nije ništa bolji od državnih škola, to su mlađi učitelji s obrazovanjem kakvo imaju i učitelji u državnim školama. Osim toga, zbog nezadovoljstva učitelja fluktuacija nastavničkog kadra u školi “Kreativni razvoj” velika je svake godine.

Početna obećanja Martina Časla kako će se radi kvalitete nastave škola voditi načelima individualnog pristupa i u razredima neće biti više od 15-20 učenika raspršila su se zbog gladi za novcem u samo nekoliko godina. Sada većina razreda ima približno 25 učenika, a neki čak i 30, koje ravnatelj Časl pokušava pri slušanju samo pojedinih predmeta razdvojiti u dvije grupe. Učiteljice trećih razreda, koje su nedavno došle u školu, iznenađene su vrlo lošim znanjem trećih razreda, barem što se tiče čitanja i pisanja, a problem je postao i engleski jezik koji se od 5. razreda treba voditi po programima srednje škole. To će biti teško postići jer djeca u 5. razredu škole Kreativni razvoj o engleskoj gramatici nemaju pojma.

Da je zaista biznis i trka za novcem primarni cilj Martina Časla, potvrđuje nekoliko je primjera, a kakav bi tek posao trebala imati prosvjetna, porezna ili neka druga inspekcija, ubrzo će se pokazati.

Brojni su roditelji za Nacional potvrdili da svoju školarinu plaćaju isključivo u gotovini na ruke ravnatelju, dakle bez računa ili potvrde, a školarina može iznositi od 23 do 35 tisuća kuna, ovisno o njegovoj procjeni svakog roditelja. Pri upisu djeca se testiraju po cijeni od 250 kuna, naravno, bez računa. Testiranja su, naravno, dodatni izvor prihoda, jer se još nije dogodilo da netko bude odbijen.

Svake se godine organizira skijanje u austrijskom Lienzu za koje Časl bez ikakve potvrde od roditelja uzima novac u eurima po punoj individualnoj cijeni za zimovanje, premda je popust na grupe 25-30 posto. Ako dijete izgubi običan ključ od školskog ormarića, svoju grešku skupo plaća. Za ključ koji vrijedi 15 kuna mora platiti 150. Ali roditelji su se dosjetili pa odmah po primitku ključa naprave pričuvni da izbjegnu dodatne troškove.

Polaznici osnovne škole, u kojoj borave od 8 do 16.30, uniformirani su. Časl kupuje trenirke u trgovini WGW za 120 kuna, a roditeljima ih prodaje po 250 ili 300 kuna, također bez potvrde. Kad su počele rođendanske proslave učenika u školi, pomoćno osoblje zaduženo za opskrbu uzvanika pićem i hranom imalo je upute da “podeblja” račun za proslave.

Osim osnovne škole Časl ima i malu školu koju naplaćuje 18.000 kuna godišnje i za čiji je rad dobio dozvolu prije godinu dana. Ali i prije nego što je dobio dozvolu mala škola je funkcionirala ilegalno. Izravni svjedoci potvrdili su za Nacional da je Zdenka Časl izdavala upute da se u slučaju ulaska inspekcije djeca iz male škole proglase braćom i sestrama polaznika osnovne škole.

Svaki bi nenajavljeni inspekcijski nadzor završavao na ulaznim dvorišnim vratima zaštitara, jer bi se za Časla govorilo da je na sastanku ili da ga nema, a bez njegove prisutnosti ulaz inspekcije bio bi neizvediv. Škola nema pedagoga ili psihologa, sve su to vanjski suradnici, a većina učitelja iz škole odlazi nakon godinu ili dvije, čim nađe bolju priliku. Nastavnici koji odlaze nisu bili nezadovoljni plaćom nego uvjetima rada i odnosom prije svega Zdenke Časl, a neki od učitelja vode i sudske postupke protiv supružnika Časl. Nije bilo dopušteno okupljanje učitelja niti je za to bila predviđena zbornica, razgovor s roditeljima vodio bi se na hodniku, a nije bila rijetkost ni da Zdenka Časl zaviri u imenik pojedinih učenika kako bi učitelje navela da promijene ocjenu. Učiteljima je posebno mučno bilo njeno inzistiranje da joj dan ili dva prije kontrolnih ispita ili testova za učenike učitelji dostave kopije tih testova kako bi pojedina djeca lakše riješila zadatke.

Jedna od bivših učiteljica tvrdi da u svojoj prostoriji nije imala gdje držati knjige pa ih je stavila na prozor. Ubrzo je uslijedila reakcija Zdenke Časl koja je smatrala da je školski pribor i knjige učitelja primjerenije držati na podu nego na prozoru.

Bivši zaposlenici ističu kako se štedjelo i na hrani, jer se znalo dogoditi da nestane čak i kruha. Kao od svega drugog, i od objedovanja je stvoren biznis, jer su se u kantini pekle palačinke u ogromnim količinama koje su djeca nakon skromnog ručka plaćala kako ne bi ostala gladna. Osim što se zamjerio mnogim roditeljima, učiteljima i pomoćnom osoblju, Časl se uspio zamjeriti čak i taksistima, jer je od njih tražio godišnju naknadu od 2000 kuna kako bi mogli parkirati automobil čekajući djecu ispred škole.

Privatna osnovna škola Kreativni razvoj u Šestinama otvorena je početkom studenoga 2002. na obroncima Medvednice, odakle puca pogled na zeleni krajolik i urbane vile. Prostire se na četiri etaže, ukupno ima 6000 četvornih metara, a okružena je velikim dvorištem s nogometnim, košarkaškim i rukometnim igralištem. Gradnja škola počela je u rujnu 2000. a arhitekti projekta bili su Boris Fiolić i Zoran Boševski iz Studija BIF koji su uglavnom poštovali Časlove želje i viziju škole. Prije izgradnje škole u Dedićima Časlovi su sa školom bili sedam godina podstanari u dječjem vrtiću “Različak” u Mlinovima, a četiri godine i u 3.ekonomskoj školi na Kennedyjevu trgu.

Dok je gradonačelnik Zagreba bio Milan Bandić, zemljište i građevinski materijal dobili su po povoljnijoj cijeni, a nisu trebali platiti ni doprinos za građevinsku dozvolu. Oslobođeni su i od plaćanja komunalne naknade od 2 milijuna kuna, jer je Bandić obrazložio da je to škola od društvenog interesa. Gradnju škole Časl je počeo vlastitom ušteđevinom i viškom zarade, ali najvećim su dijelom troškovi pokriveni kreditima Erste Steiermarkische Bank.

Premda je Časl planirao otvaranje međunarodne engleske i njemačke škole u vrijeme kad je prošle godine otvorena gimnazija, to se nije dogodilo zbog nedostatka novca.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika