26.05.2011. / 11:51

Autor: Nacional.hr

EU novac glavni razlog

Hrvatska ukida županije i uvodi pet regija?

Nakon uspostave triju statističkih regija (Sjeverozapadna Hrvatska, Jadranska Hrvatska i Panonska Hrvatska) pokazalo se da Zagreb previše odskače u regiji Sjeverozapadna Hrvatska, što zaustavlja dotok europskog novca prema manje razvijenom dijelu te regije

Nakon predstojećih parlamentarnih izbora, Hrvatska bi mogla ukinuti sadašnje županije te ustrojiti pet novih regija. Prema pisanju Vjesnika, razlog leži i u činjenici da postojeće regionalno ustrojstvo priječi veći dotok europskog novca. Kako je na prvoj konferenciji regionalnog razvoja u Šibeniku kazao ministar Božidar Pankretić, Hrvatska bi trebala ukinuti županije i ustrojiti pet novih EU-regija: Grad Zagreb, Sjeverozapadnu Hrvatsku, Primorsku Hrvatsku, Dalmaciju i Slavoniju.

Pankretić je objasnio da se nakon uspostave triju statističkih regija (Sjeverozapadna Hrvatska, Jadranska Hrvatska i Panonska Hrvatska) pokazalo da Zagreb previše odskače u regiji Sjeverozapadna Hrvatska, što zaustavlja dotok europskog novca prema manje razvijenom dijelu te regije. Naime, ta regija zaostaje 25 posto za prosječnom razvijenosti EU-a, dok Jadranska Hrvatska zaostaje 50 posto, a Panonska Hrvatska (Slavonija) čak 70 posto za prosječnom razvijenosti zemalja EU-a, prenosi Vjesnik.

Ministar je dodao i da bi popis stanovništva mogao biti dobar pokazatelj za određivanje novog ustroja. Postojeći osnovni kriterij za izdvajanje neke regije je 800.000 stanovnika. Uz to, naveo je, važna je i tradicija, ali i samoodržanje neke regije, posebno što se tiče povlačenja sredstava iz Unijinih fondova.

Državni zavod za statistiku uputio je Vladi još prije sedam godina prijedlog podjele Hrvatske na pet statističkih regija. Tu je podjelu 2003. godine odbio Eurostat, statistički ured EU-a. Eurostat je inzistirao na tome da kriterij podjele mora biti broj stanovnika, koji se u statističkim regijama mora kretati između 800.000 i 3,000.000, dok su zemljopisne i povijesne osobitosti zanemarive.

Zatim je Sanaderova vlada 2007., prema zahtjevima iz EU-a, usvojila podjelu na tri statističke regije - Jadransku, Sjeverozapadnu i Panonsku. Takva podjela izazvala je revolt HDZ-ova koalicijskog partnera HSS-a zato jer su sjeverozapadne županije stavljene sa znatno razvijenijim Zagrebom, što će, upozoravali su, zaustaviti dotok europskog novca prema nerazvijenijem dijelu.

Vezane vijesti

Lokalni ešaloni nedodirljivih

Lokalni ešaloni nedodirljivih

Punih godinu i pol dana nakon predstavljanja antirecesijskih mjera Jadranke Kosor te dva i pol mjeseca uoči izbora, postalo je savršeno jasno:… Više

Komentari

registracija
30/9/09

davor12345, 26.05.11. 12:16

Jeba te, Vrane se u grobu okreće! On izmislija županije, a oni bi ih sada ukinuli i uveli regije! Što je god naš Vrane radija, ništa nije ispalo kao triba! Pa što je unda to uopće radija???


registracija
31/7/09

Seaman, 26.05.11. 12:30

He he, vrlo jednostavna matematika...ustrojiš xy županija, postaviš župane, uposliš pomoćnike, savjetnike, daš im plaćice i službene autiće i dobiješ respektabilnu bazu glasača za svoju strančicu...e sad kad se to ukine, uštediće se nešto lovice u proračunu (kap vode na vruć kamen), ali će i svi tamo uhljebljeni dospjeti na burzu, pa odjednom imamo realniji broj nezaposlenih, podatak koji kradezenjare skrivaju bolje nego zmija noge.


registracija
28/4/10

Zvonko, 26.05.11. 12:42

Opet predstava za narod! Kao, političari odlučili srezati administraciju na način da umjesto županija naprave samo 5 regija!

Pa šta mislite tko radi u tom aparatu? Rade, sve do jednog, oni koji su ušli po političkom ključu! Tko gdje ima lokalnu vlast, zapošljavao je svoje podobnike, stranačke kolege, rodbinu i simpatizere! Stručnost je bila nepotrebna! Neće oni sebi u grlo skakati, jer oni trebaju te ljude! To je dio stranačkih infrastruktura. Za njih će se izmisliti nova radna mjesta u okviru novih 5 regija!

Prvi sljedeći proračun će biti najbolji pokazatelj da se sredstva za tu administraciju neće ni jednu kunu smanjiti.

Prodaju nam već desetljećima "muda pod bubrege"! I narod se svaki put opet "iznenadi"!


registracija
20/5/09

BXLCRO, 26.05.11. 12:43

Kako to vec stoji na krakovima sahovnice na zastavi osim grba grada Zagreba !?


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika