26.05.2011. / 15:11

Autor: Hina

Sabor dao potporu zajmu IBRD-a od 150 milijuna eura

Saborski klubovi najavili su danas da će njihovi zastupnici potvrditi Ugovor o zajmu za razvojnu politiku gospodarskog oporavka s Međunarodnom bankom za obnovu i razvoj (IBRD), kojim bi se sa 150 milijuna eura financirali programi jačanja fiskalne održivosti te poticajnog okruženja za rast privatnog sektora.

Zdravko MarićZdravko MarićSaborski klubovi najavili su danas da će njihovi zastupnici potvrditi Ugovor o zajmu za razvojnu politiku gospodarskog oporavka s Međunarodnom bankom za obnovu i razvoj (IBRD), kojim bi se sa 150 milijuna eura financirali programi jačanja fiskalne održivosti te poticajnog okruženja za rast privatnog sektora.

Zajam je odobren na rok od 15 godina, a ugovoreni bi novci trebali biti iskorišteni za provođenje reformi usmjerenih jačanju fiskalne održivosti kroz konsolidaciju javne potrošnje, te stvaranje poticajnog okruženja za rast privatnog sektora.

Državni tajnik u Ministarstvu financija Zdravko Marić naglasio je da je Ugovor bitan za provedbu vladinog Programa gospodarskog oporavka, te da Hrvatska, zadovoljna ponuđenim uvjetima, nastavlja suradnju sa Svjetskom bankom, institucija koje je i IBRD.

Istoga je stava i Ivan Šuker (HDZ), naglasivši da je Svjetska banka, davši mu suglasnost, potvrdila da je vladin program "na tragu onoga što i sami promišljaju".

"To su sve zajmovi za strukturne reforme i daju odgovor na pitanje provode li se reforme. Da vlada nije provodila strukturne reforme zar bi Svjetska banka dala Hrvatskoj lani 200 milijuna eura, a ove godine još 150 milijuna, ne bi sigurno", poručio je Šuker.

Ugovorom će se, istaknuo je, financirati programi za daljnje jačanje fiskalne održivosti i transparentnosti državnog proračuna, kroz smanjenje deficita i potrošnje, jačanje učinkovitosti javne uprave, fiskalne discipline u zdravstvu, pravednosti i stabilnosti mirovinskog sustava te fleksibilnosti tržišta rada.

Javljajući se za ispravak netočnog navoda, Dinko Burić (HDSSB) upitao je kako to da je IBRD kroz 48 zajmova Hrvatskoj do sada ukupno isplatio 2,2 milijarde eura, a da "Hrvatsko gospodarstvo sve više propada".

"Da nismo proveli strukturne reforme, budite sigurni da ne bi dobili ove novce", odgovorio mu je Šuker.

Zadovoljan uvjetima IBRD-a, pa tako i predloženim ugovorom, bio je i Klub HNS/HSU-a, u čije je ime Goran Beus Richembergh za IBRD rekao da je "jedan od najkvalitetnijih partnera Hrvatske kada je riječ o financiranju vladinih programa i provođenju reformi".

No, vladu je pozvao da zastupnike "decidirano" izvijesti na što konkretno, koje programe i projekte, misli trošiti pozajmljenih 150 milijuna eura.

Predsjednik Sabora Luka Bebić zastupnike je izvijestio da će parlament sutra, nakon glasovanja u podne, skromno obilježiti Dan Hrvatskog sabora 30. svibnja, te ih zamolio da u što većem broju dođu na svečanost.

Vezane vijesti

Snažna izvozna ofenziva na tržište Kazahstana

Snažna izvozna ofenziva na tržište Kazahstana

Prošlog tjedna u Kazahstanu u Astani Europska banka za obnovu i razvoj (European Bank for Reconstruction and Development, EBRD) održala je godišnji… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika