Objavljeno u Nacionalu br. 432, 2004-02-24

Autor: Berislav Jelinić

SOCIJALDEMOKRATSKI PAKT

Vlasta Pavić u zamjenu za primirje ustupa mjesto Bandiću

Višetjedni pregovori između zagrebačke gradonačelnice, njenog zamjenika i njihova stranačkog šefa završili su tripartitnim dogovorom prema kojem će Bandić prestati opstruirati projekte Vlaste Pavić, koja se više neće kandidirati za gradonačelnicu, a zajedno će podržati Račana na vrhu SDP-a

Bandić je obećao Račanu da će omogućiti Vlasti Pavić da mandat gradonačelnice odradi dostojanstveno i počne realizirati više projekata koje je on dosad neslužbeno bojkotirao.Bandić je obećao Račanu da će omogućiti Vlasti Pavić da mandat gradonačelnice odradi dostojanstveno i počne realizirati više projekata koje je on dosad neslužbeno bojkotirao.Ivica Račan, šef SDP-a, Vlasta Pavić, zagrebačka gradonačelnica, i Milan Bandić, zagrebački dogradonačelnik, nakon teških pregovora nedavno su se dogovorili o strategiji djelovanja SDP-a, koja bi toj stranci sljedeće godine trebala osigurati pobjedu na lokalnim izborima u Zagrebu. Njih troje su se prošlih tjedana više puta odvojeno sastajali, teško pregovarali i na kraju se uspjeli dogovoriti da Bandić prestane opstruirati Vlastu Pavić, čime je rušio ugled stranke među biračima.

Na prošlotjednoj sjednici zagrebačkog SDP-a Bandić je preko čelnika stranačke mladeži ponizio Račana pozvavši ga na odgovornost Bandić neće dovoditi u pitanje izgradnju kongresnog centra, javnih garaža i drugih projekata koje zagovara Vlasta PavićBandić je obećao Račanu da će omogućiti Vlasti Pavić da mandat gradonačelnice odradi dostojanstveno i počne realizirati više projekata koje je on dosad neslužbeno bojkotirao. Zauzvrat je Bandić dobio Račanovu podršku da se dogodine opet kandidira za gradonačelnika, a Račan podršku zagrebačkog SDP-a pod Bandićevom kontrolom za još jedan mandat na čelu SDP-a.

Nakon tih razgovora svaka je strana naoko imala razloga za zadovoljstvo. No Bandiću se ipak nije svidjelo to što je Račanu morao obećati da više neće napadati Vlastu Pavić pa je prošli tjedan na sjednici zagrebačkog SDP-a ponizio Račana.

Bandić je Račana zamolio da nakratko posjeti sjednicu gradskog SDP-a, valjda da pred članstvom demonstriraju svoje naglašeno dobre odnose i političko zajedništvo. Na samom početku sjednice Bandić je Račana pred prisutnima pozdravio i najavio da će mu na toj sjednici zagrebačka organizacija SDP-a jednoglasno iskazati povjerenje i podršku u kandidaturi za novi mandat na čelu SDP-a.

Tada se za riječ javio Jurica Meić, čelnik mladeži SDP-a. On je, po tvrdnjama očevidaca, rekao da Račanu povjerenje ne bi trebali iskazati bez rasprave, da bi trebalo raspraviti o njegovoj odgovornosti za gubitak izbora u studenome i tek tada odluiti treba li ga podržati u novoj kandidaturi za šefa SDP-a.

Smjesta je reagirao Vladimir Velnić, bivši umirovljenik od najvećeg Bandićeva povjerenja, koga je Bandić postavio na 20-ak unosnih funkcija u raznim gradskim povjerenstvima. Velnić je zamolio Meića da se suzdrži od kritika. “Valjda je jasno da smo svi mi ovdje za Račana”, rekao je Velnić i nastavio se nekoliko minuta ulagivati Račanu. Tek poslije tog incidenta Bandićev ogranak SDP-a jednoglasno je podržao Račanovu kandidaturu za novi mandat na mjestu šefa SDP-a.

Očevici su za Nacional potvrdili da je Račan šutke slušao pognute glave, kao na kakvu prozivanju. Poslije se nekim stranačkim kolegama povjerio da nije bio spreman za takav sastanak i da su ga kritike zatekle.

Neki Bandićevi suradnici tvrde da je taj događaj sigurno inscenirao Bandić, nezadovoljan Račanovim pritiscima dok su se načelno dogovarali o političkoj strategiji SDP-a u Zagrebu. Oni tvrde da je Bandić time htio pokazati Račanu da mu, kad god poželi, može stvoriti probleme i neugodnosti.

“Bila je to epizoda tipična za SDP. Bandić nije imao hrabrosti javno se suprotstaviti Račanu pa je svoje marionete instruirao da ga neizravno ponize, a potom ga jednoglasno podrže. Bandić je time i svojim sljedbenicima htio poručiti da Račanov stranački autoritet nipošto bezrezervno ne poštuje, iako mu se javno nikad ne usuđuje usprotiviti”, izjavio je za Nacional očevidac događaja.

Račan se posljednjih tjedana više puta odvojeno sastao s Vlastom Pavić i Bandićem. Uoči stranačke konvencije Račana je iz više razloga zanimalo što se događa s SDP-om u Zagrebu. Zagrebačka organizacija SDP-a pod potpunom je Bandićevom kontrolom i uoči stranačke konvencije jedno se vrijeme nagađalo da bi ona mogla podržati Račanove protukandidate. O radu SDP-a u Zagrebu raspravljali su i jer će se dogodine održati lokalni izbori u Zagrebu, koji bi mogli odrediti i trend političkih odnosa na državnoj razini.

Osim toga, Račana je zanimalo zašto Bandić toliko ustraje u opstrukciji Vlaste Pavić. Ona je Račana upozorila da zbog Bandićevih opstrukcija i opsesije da se vrati na funkciju gradonačelnika SDP u Zagrebu svakodnevno dramatično gubi popularnost. Ona mu je rekla i da ti napadi nemaju apsolutno nikakva smisla, ali i da gubi strpljenje te da neće beskrajno trpjeti ponižavanja. Račanu je rekla i da je zbog ponižavanja Bandićevih sljedbenika prestala ići na sjednice gradskog SDP-a. Zbog toga su pak neki Bandićevi suradnici njega počeli zadirkivati i s podsmijehom mu govoriti kako se ona otrgnula njegovoj kontroli i da uopće ne poštuje stranku, što je Bandića strašno iznerviralo.

Račan je na odvojenom sastanku Bandiću prenio njene poruke, ali Bandić mu se isprva požalio da s Vlastom Pavić naprosto ne može komunicirati, da je glavni problem u njoj. Bandić je rekao Račanu da mu smeta što ona neprestano ustraje na izgradnji Kongresnog centra u Zagrebu i gura projekte s kojima se on ne slaže. Račan mu je navodno odgovorio da u tome ne vidi ništa sporno i da to samo pokazuje da ona ima viziju upravljanja gradom.

Bandić je u svojim tvrdim stavovima protiv Vlaste Pavić vjerojatno popustio, jer je ona na jednom od nedavnih sastanaka rekla Račanu da ne namjerava stajati Bandiću na putu da se na novim izborima iznova kandidira za gradonačelnika. Tek je potom Bandić popustio Račanu i načelno se pomirio s Vlastom Pavić, dogovorivši primirje do kraja mandata. Primirje nije bilo bezuvjetno. Vlasta Pavić tražila je od Račana da zabrani Bandiću opstrukciju izgradnje kongresnog centra, javnih garaža i još nekih projekata koje ona zagovara, jer želi napustiti položaj gradonačelnice s vidljivim rezultatima.

Do izbora u studenome 2003. takvi pregovori s Bandićem uopće ne bi bili mogući. Sve donedavna Bandić je sve te projekte opstruirao, jer je htio poniziti Vlastu Pavić, izmoriti je podmetanjima i napokon smijeniti kao nesposobnu. Nakon izbora okolnosti su se promijenile u korist Vlaste Pavić. Ocijeni li da ne može normalno upravljati gradom, gradonačelnik može zatražiti od premijera da do novih izbora imenuje povjerenika koji će upravljati Zagrebom. Kako premijer od 23. studenoga 2003. više nije Račan, takvim potezom Vlasta Pavić mogla bi vlast u Zagrebu praktično predati HDZ-u. Ona je posredno upozorila Bandića da bi čak i to mogla učiniti ako je ne prestane ponižavati, a potom je rekla Račanu da svojim ponašanjem neće štetiti stranci. Čak je rekla Račanu da od njega ne očekuje nikakvo uhljebljenje nakon što napusti mandat gradonačelnice.

Vjerojatno je zato Račan pritisnuo Bandića da je više ne ponižava. Zato sada Bandić u stranačkim krugovima neprestano ističe da će oni do kraja mandata sjajno surađivati i da će izborni uspjeh SPD-a dogodine u Zagrebu biti takav da im uopće neće trebati koalicijski partner za gradsku vladu. Posljednji unutarstranački sukobi u njihovu koalicijskom partneru HNS-u najavljuju pad popularnosti te stranke u Zagrebu, iako čelnici HNS-a tvrde suprotno. Zato nije isključeno da bi dio razočaranih birača HNS-a u Zagrebu mogao svoj glas dogodine dati SDP-u.

Ako Bandić doista odustane od ponižavanja Vlaste Pavić i ako SDP u Zagrebu sljedećih mjeseci u javnosti ostavi dojam složne stranke, možda bi SDP na izborima dogodine doista mogao sam osvojiti vlast. Da bi Bandić mogao odustati od ponižavanja Vlaste Pavić, moglo bi se naslutiti po još jednoj pojedinosti. Bandićevi suradnici tvrde da se on nedavno konzultirao s pravnim stručnjacima, koji su mu rekli da može postati gradonačelnikom samo ako se raspišu izbori. A sve donedavna Bandić je mislio da Vlasta Pavić može odstupiti i da on ponovno može biti imenovan gradonačelnikom i bez izbora, po istoj proceduri po kojoj je na njegovo mjesto došla Vlasta Pavić nakon što je pijan skrivio prometnu nesreću i pobjegao. No Bandiću su pravnici nedavno objasnili da to može učiniti, ali ni on niti Vlasta Pavić tada više ne bi mogli biti imenovani na funkcije gradonačelnika i zamjenika gradonačelnika, jer su se već jednom zamijenili za funkcije, a propisi to jednoj osobi dopuštaju samo jednom u izbornom mandatu.

U takvim okolnostima zagrebački SDP prošlog je utorka podržao Račana u namjeri da još jedan mandat bude šef SDP-a, ali i Bandića u kandidaturi za gradonačelnika. Time su i službeno nagovijestili da u Zagrebu neće biti prijevremenih izborai da će Vlasta Pavić odraditi svoj gradonačelnički mandat u cijelosti. Ona je to i očekivala, ali smatra da je to politički loše za SDP. “Gradonačelnica je bila svjesna da je stranka neće nominirati za još jedan mandat, spremna se povući, ali smatra da rano isticanje Bandića kao kandidata SDP-a za gradonačelnika uoči predizborne kampanje nije mudar potez SDP-a”, rekao je za Nacional blizak suradnik Vlaste Pavić.

Zbog bivših neugodnih iskustava s Bandićem ona i dalje sumnja da će mandat odraditi do kraja bez podmetanja stranačkih kolega. Bit će stoga zanimljivo vidjeti hoće li se SDP u predizbornoj godini ipak biračima uspjeti prezentirati kao jedinstvena stranka kojoj i u idućem mandatu trebaju dati povjerenje.

Vezane vijesti

Todorićeva bitka za Lenjingrad

Todorićeva bitka za Lenjingrad

Hrvatski koncern Agrokor, po svemu sudeći, ima bolje šanse za preuzimanje ruskog maloprodajnog lanca Lenta od svojih konkurenata u tom projektu, a… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika