26.05.2011. / 18:44

Autor: Hina

Obama i Medvedev razgovarali o raketnoj obrani na G-8

Američki predsjednik Barack Obama u četvrtak se u francuskom Deauvilleu, na marginama summita skupine G-8, bilateralno sastao s ruskim predsjednikom Dmitrijem Medvedevom s kojim je razgovarao o američkim planovima za proturaketni štit u Europi, o američkoj potpori ulasku Rusije u Svjetsku trgovinsku organizaciju (WTO), o Iranu te o stanju na Bliskom istoku i u sjevernoj Africi, izvijestili su američki mediji.

Dmitrij Medvedev i Barack Obama (Reuters)Dmitrij Medvedev i Barack Obama (Reuters)Američki predsjednik Barack Obama u četvrtak se u francuskom Deauvilleu, na marginama summita skupine G-8, bilateralno sastao s ruskim predsjednikom Dmitrijem Medvedevom s kojim je razgovarao o američkim planovima za proturaketni štit u Europi, o američkoj potpori ulasku Rusije u Svjetsku trgovinsku organizaciju (WTO), o Iranu te o stanju na Bliskom istoku i u sjevernoj Africi, izvijestili su američki mediji.

Planovi uspostave američkog proturaketnog štita u Europi, kojem se Moskva protivi, opterećuju nastojanja Obamine administracije da "resetira" i poboljša odnose s Rusijom. Medvedev se snažno protivi tom potezu, dok Washington tvrdi da je američki štit potreban kako bi se europski saveznici zaštitili od prijetnji iz zemalja poput Irana i Sjeverne Koreje, navodi online dnevni list USA Today.

List dodaje da su u prigodi za fotografiranje nakon sastanka dvojica čelnika djelovala "napeto".

Obama je rekao kako su se, glede proturaketne obrane, njih dvojica "obvezali da rade zajedno, kako bi pronašli pristup i konfiguraciju sukladnu sigurnosnim potrebama obiju zemalja .... koja održava stratešku ravnotežu i bavi se potencijalnim prijetnjama koje dijele obje zemlje".

Medvedev je rekao novinarima da će neslaganje oko tog pitanja vjerojatno riješiti budući političari, možda do 2020., a da on i Obama mogu "postaviti temelje".

Obama je također izrazio potporu završetku pregovora o ulasku Rusije u WTO, rekavši da bi to bilo dobro za svjetsko gospodarstvo.

"Mislimo da bi pristupanje Rusije WTO-u bilo dobro za rusko gospodarstvo, za gospodarstvo SAD-a i za globalnu ekonomiju. To bi bio ključni element za proširenje trgovine", rekao je američki predsjednik.

Kao dio nastojanja da poboljša odnose s Rusijom, Obama provodi pritisak da se nakon više od 17 godina završe pregovori Rusije i WTO-a, te traži od američkog Kongresa da trajno normalizira trgovinske odnose s Rusijom.

Moskva se nada de bi pregovori mogli završiti ove godine. "Nadam se da ćemo moći završiti taj proces, dovesti ga u finalnu fazu, no potrebni su određeni poticaji", rekao je novinarima Medvedev.

Dvojica čelnika razgovarali su i o Iranu, te o stanju na Bliskom istoku i u sjevernoj Africi, izvijestio je Reuters.

Obama i čelnici Italije, Njemačke, Japana, Rusije, Velike Britanije i Kanade sudjelovali su na radnom ručku čiji je domaćin bio francuski predsjednik Nicolas Sarkozy, a američki predsjednik kasnije se sastao s japanskim premijerom Naotom Kanom.

Vezane vijesti

Hrvatski gospodarstvenici u pohodu na rusko tržište

Hrvatski gospodarstvenici u pohodu na rusko tržište

Iako je od početka devedesetih Hrvatska s Rusijom potpisala 30-ak međudržavnih ugovora o raznim oblicima suradnje – od gospodarske do obrazovanja i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika