Objavljeno u Nacionalu br. 432, 2004-02-24

Autor: Ivo Pukanić

REVOLT MEĐU VOJNIM ZAPOVJEDNICIMA

Generali smatraju da je za haaške tužbe kriv Šušak

Ogorčeni generali kojima prijete optužnice iz Haaga za ratne zločine smatraju da je za njihove nevolje kriva politika pokojnog ministra obrane Gojka Šuška, koji je ustrajao da se zločini počinjeni u Domovinskom ratu ne smiju procesuirati, pa danas oni ispaštaju umjesto pravih krivaca

Čermak se brinuo za komunalno funkcioniranje Knina: voda, struja, kruh, čistoća, zaštita srpskog stanovništva, funkcioniranje bolnice. Pod zapovjedništvom je imao 32 vojnika logističara.Čermak se brinuo za komunalno funkcioniranje Knina: voda, struja, kruh, čistoća, zaštita srpskog stanovništva, funkcioniranje bolnice. Pod zapovjedništvom je imao 32 vojnika logističara.“Svi mi kojima haaška tužba visi nad vratom žrtve smo Gojka Šuška. Zbog njega je ni kriv ni dužan nastradao i Ante Gotovina. Vrijeme je da se to jednom jasno i glasno kaže hrvatskoj javnosti. Politika koju je Šušak vodio, a Tuđman mu se u tome nije suprotstavljao, bila je katastrofalna. On je sprječavao funkcioniranje pravne države nalogom da se nitko ne procesuira zbog zločina i nedjela počinjenih u ratu, a posebno za vrijeme i nakon operacije ‘Oluja’.” To je za Nacional izjavio jedan od generala HV-a, kojeg u posljednje vrijeme često spominju kao potencijalnog putnika u zatvor u Scheveningenu.

“Zar nakon devet godina mi moramo biti žrtve nečije sulude ideje da se u obrambenom ratu ne može počiniti zločin? Može se počiniti i počinjen je, no za njega sigurno nismo odgovorni mi ni po kakvoj zapovjednoj odgovornosti. Zna se točno tko je počinio koje ubojstvo, tko je zapalio ili uništio kuću”, dodao je general.

“Evo vam primjer generala Čermaka. Čovjek se brinuo za komunalno funkcioniranje Knina: voda, struja, kruh, čistoća, zaštita srpskog stanovništva, funkcioniranje bolnice. Pod zapovjedništvom je imao 32 vojnika logističara. U vrijeme njegova boravka u Kninu, dogodilo se 36 ubojstava, od toga većina u udaljenim selima. Kriminalistička policija hrvatskog MUP-a u suradnji s vojnom policijom i u prisutnosti policije Ujedinjenih naroda napravila je očevid u svim slučajevima. U 21 slučaju utvrđeno je tko je počinio ubojstvo i protiv tih pojedinaca podignute su kaznene prijave. U ostalih 15 nerazjašnjenih ubojstva podignute su kaznene prijave protiv nepoznatih počinitelja”, precizno se prisjeća general.

“Policija i Državno odvjetništvo obavili su svoj posao, no sve je blokirano u pravosuđu, jer je Šušak naredio da se ni jedan od tih predmeta ne procesuira. Nakon njegove smrti većina sudaca je poinerciji primjenjivala tu doktrinu zataškavanja i odugovlačenja, misleći da tako štite državu i Domovinski rat. Nisu bili svjesni da upravo na taj način štete i državi i Domovinskom ratu, a sve one koji su vodili operacije dovode u neodrživ položaj krivaca za nešto što nisu učinili. Jesu li Ante Gotovina ili Ivan Čermak ikada ikomu naredili da počini zločin ili pokušali zataškati zločin kad se on zaista dogodio? Zašto svi mi moramo danas ispaštati zbog pojedinaca koji su počinili zločine? Da je Šušak hrvatskim sudovima dao da sude tim zločincima, nikada ni jedan hrvatski general ne bi bio optužen u Haagu. Šušak je tako cijelu državu doveo u težak položaj, jer je nefunkcioniranje pravne države bacilo sjenu na oslobodilačke akcije, a samim tim i na temelje nastanka hrvatske države. Ali vjerujem da se ta tragična greška još uvijek može ispraviti”, nada se general.

Da ogorčeni general govori istinu, potvrđuje i to što su iz Državnog odvjetništva u Haag dostavljeni popis i dokumentacija o više od 4200 tužbi Državnog odvjetništva protiv pojedinaca koji su počinili zločine i razbojstva za vrijeme i nakon ‘Oluje’. Taj je popis prošloga ljeta dostavljen haaškoj tužiteljici na inicijativu predsjednika Mesića, a ne Vladina Ureda za suradnju s Haaškim sudom. Mladen Bajić, današnji glavni državni odvjetnik, koji je poslao svu dokumentaciju, jako je dobro upućen u sve događaje tijekom i poslije “Oluje”. On je u to vrijeme bio glavni vojni tužitelj za područje Dalmacije, a prema tome i za Sektor jug koji je pokrivao general Gotovina. Po njegovim tvrdnjama vojno tužiteljstvo, koje je tada posebnom uredbom spadalo pod civilni sektor, korektno je obavilo svoj posao, što se vidi i po prikupljenoj dokumentaciji.

“Tuđmanova vlast nije htjela procesuirati ratni zločin, iako su sudovi imali sve crno na bijelom i mogli su donositi presude bez ikakva problema. No ni Račanova vlast, osim u slučaju Mirka Norca, na što je bila primorana zbog vanjskih pritisaka, nije htjela procese za ratne zločine. Da je to bilo učinjeno, siguran sam da mi generali danas ne bismo bili na udaru. No Račan se nije usudio raščistiti stanje u pravosuđu niti potaknuti sudske procese jer se bojao da mu desničari ne nalijepe etiketu antihrvatstva. Opet smo zbog politike i čuvanja stolaca nastradali mi. Sada očekujemo od Sanadera da ispravi sve ono što je propušteno u proteklih devet godina. Njemu nitko ne može predbaciti antihrvatstvo i on se ne treba bojati za svoj stolac. Mi zahtijevamo da hitno profunkcionira pravna država i pokrenu se sudski procesi. To je jedini način na koji se možemo spasiti od Haaga. Zbog prikrivanja pravih zločinaca nastradat ćemo na kraju svi a Hrvatska će dobiti neslavan epitet ‘države nastale na zločinu’. To nije fer ni prema nama ni prema našoj djeci”, rekao je na kraju general.

Iz takvog razmišljanja potencijalno optuženih generala proizišla je inicijativa da se osnuje poseban odjel za suđenje za ratne zločine. To je velika šansa i za Sanadera i za Vesnu Škare-Ožbolt, novu ministricu pravosuđa, da pokušaju ispraviti veliku nepravdu i poboljšaju imidž Hrvatske. A time bi izravno pomogli i potencijalnim novim optuženicima iz Hrvatske. Suđenja hrvatskim generalima u Haagu na temelju zapovjedne odgovornosti, odnosno nepoduzimanja potrebnih radnji, bila bi tada potpuno izlišna.

Jedini dosad pametan potez Hrvatske kao pravne države u vezi s ratnim zločinima bilo je suđenje generalu Mirku Norcu za zločine počinjene u Gospiću. Carla Del Ponte obećala je hrvatskoj Vladi prije početka suđenja da Norca zbog ostalih stvari neće pozivati u Haag ako to suđenje bude korektno. Zahvaljujući Iki Šarić, hrabroj sutkinji u Rijeci, proces je uspješno priveden kraju, donesena je presuda a Carla Del Ponte ispunila je obećanje, koje je dala čak i u pisanom obliku (jer joj Goran Granić više nije vjerovao na riječ nakon “slučaja Bobetko”). Norac definitivno neće biti pozvan u Haag a to automatski iz Haaga povlači i slučaj generala Ademija. On je kao i Norac optužen za Medački džep. Ademijevo suđenje bez Norca u Haagu bilo bi posve deplasirano, stoga je logično očekivati prebacivanje Ademijeva suđenja u Hrvatsku. To je prvi veliki uspjeh hrvatskog pravosuđa i Ademijeva odvjetnika Čede Prodanovića. Iako od svega toga ne bi bilo ništa da Ika Šarić nije provela pravedno suđenje i tako pomogla najviše samom Norcu, koji toga vjerojatno nije svjestan.

U daljnjoj strategiji suradnje s Haagom Sanaderu je najvažnije da hitno profunkcioniraju hrvatski sudovi za ratne zločine. To bi bilo toplo pozdravljeno u Washnigtonu , koji zahtijeva da haaški ICTY što prije završi posao i da mu se potkrešu troškovi. Razboriti ljudi u Hrvatskoj to bi također dobro prihvatili, jer bi se problem Haaga skinuo s dnevnog reda. Bilo bi pritisaka na domaće sudove i suce, no kad bi javnost napokon doznala tko je kakav zločin počinio, svi bi pozdravili takvu Vladinu politiku. To bi bila i odlična prilika da se hrvatsko sudstvo riješi sudaca koji su u ime domoljublja, katastrofalnim vođenjem sudskih procesa, doveli državu na stup srama. A na kraju, uzme li se u obzir što se sve događalo zadnjih devet godina, takva se odlučna akcija i očekuje od Ive Sanadera, jer jedino tako može ispraviti nepravdu koju je prouzročio Gojko Šušak, uz Tuđmana vodeći čovjek Sanaderova HDZ-a. Bez takve akcije Sanader bi ostao vječni zarobljenik Šuškove sjene koja poput sablasti lebdi nad Hrvatskom.

Vezane vijesti

Radoviću dvije godine zatvora zbog ucjene Čermaka

Radoviću dvije godine zatvora zbog ucjene Čermaka

Pisca i aktivista Sašu Radovića (72) zagrebački Općinski kazneni sud danas je nepravomoćno osudio na dvije godine zatvora zbog ucjene generala Ivana… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika