27.05.2011. / 14:13

Autor: Nacional.hr

Oči u oči s monstrumom: Bio je tip čovjeka koji djeci dijeli slatkiše a njihove očeve šalje na masakr

"U pauzama između izvlačenja povjesnih karata srbijanskih ratnih vođa i političara, dokazujući kako je ovaj ili onaj teritorij zapravo srbijanski, general bi izašao popušiti cigaretu, popiti kavu ili šljivovicu i nadmetati se s novinarima", opisuje novinar

Ratko MladićRatko MladićNovinar britanskog lista Guardian Ian Traynor 1993. godine bio je dopisnik iz Bosne i Hercegovine. U trenutcima kada su Mladić i njegove snage intenzivno raketirale Sarajevo, Traynor je imao rijetku priliku osobno upoznati "super-generala".

U svjetlu Mladićeva uhićenja u Srbij, Traynor se prisjetio svog iskustva i susreta s "debelim generalom u zanimljivoj kapi".

"Pojam Bonapartist kao da je stvoren za njega - niskog rasta, manijakalnog osmjena, taktički briljantan, totalno nemilosrdan i zastrašujuće okrutan. Tip čovjeka koji bi djeci dijelio slatkiše, a onda okupio njihove očeve pred masakr", slikovito opisuje Mladića Traynor.

Nastavlja kako Mladić nije toliko govorio koliko je "lajao naredbe". "Bio je vodeći u nastojanjima da se potopi još jedan mirovni plan koji je osmislio Lord Owen", dodaje britanski novinar.

"U pauzama između izvlačenja povjesnih karata srbijanskih ratnih vođa i političara, dokazujući kako je ovaj ili onaj teritorij zapravo srbijanski, general bi izašao popušiti cigaretu, popiti kavu ili šljivovicu i nadmetati se s novinarima", opisuje novinar.

Prisjeća se kako su ga novinari ispitivali o informacijama da su njegovi vojnici odgovorni za masovna silovanja u Bosni. Mirno je odgovorio kako bi "Srbi trebali biti nevjerojatni seksualni manijaci".

Traynor ističe kako je u tom trenutku Mladić imao 50 godina i držanje rođenog pobjednika.

"Ja sam super-general", hvalio se. "Da sam kirurg bio bi super-kirurg. Da sam odvjetnik, bio bi super-odvjetnik. No, nikad ne bi postao Frank Sinatra jer nemam super glas", završava svoje prisjećanje Traynor.

Vezane vijesti

Čak i arhitekti budućnosti EU sumnjaju...

Čak i arhitekti budućnosti EU sumnjaju...

Angela Merkel prvi je put bacila sumnju na izglede da Europa spasi Grčku od potpunoga financijskog sloma i nakon dvije godine krize koja je… Više

Komentari

registracija
26/11/09

CH2710, 27.05.11. 15:21

Smrad...!!!...


registracija
21/4/11

spBN, 27.05.11. 15:53

Zanimljivo je da u hrvatskim medijima Mladić je krvnik i sl. dok je Gotovina general!
Za ovog prvog još nije doneta presuda, a ovaj drugi je dokazano kriv i osuđen.
B92 , (Dragan, 27. maj 2011 12:18)


registracija
7/1/11

djani, 27.05.11. 19:24

Takvi su vam srbi,daju vam slatkiše i sve usluge što vam treba,a kad dođe vrijeme kao SPAVAČI postaju ono što i jesu stoljećima ubojice,manijaci


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika