27.05.2011. / 14:51

Autor: Hina , Nacional.hr

Sabor izmijenio Zakon o poljoprivrednom zemljištu

Prihvaćen je vladin amandman po kojemu će se tržišna cijena prenamijenjenog poljoprivrednog zemljišta utvrđivati kao tržišna cijena građevinskog, a ne, kako je ranije predloženo, poljoprivrednog zemljišta

Izmijenjenim zakonom mijenjaju se i kriteriji prvenstvenog prava kupnje ili zakupa poljoprivrednog zemljištaIzmijenjenim zakonom mijenjaju se i kriteriji prvenstvenog prava kupnje ili zakupa poljoprivrednog zemljištaHrvatski sabor danas je izmijenio Zakon o poljoprivrednom zemljištu, kojim se kani pojednostaviti procedura za raspolaganje državnim poljoprivrednim zemljištem, pa i smanjenjem naknada za njegovu prenamjenu.

Zakonske izmjene predviđaju da se za poljoprivredno zemljište koje je sada izvan, ali bi izmjenama prostornog plana bilo u granicama građevinskog područja, naknada smanji s 50 na 5 posto tržišne vrijednosti tog zemljišta, a sa 100 na 10 posto za osobito vrijedno i vrijedno obradivo poljoprivredno zemljište.

Prihvaćen je vladin amandman po kojemu će se tržišna cijena prenamijenjenog poljoprivrednog zemljišta utvrđivati kao tržišna cijena građevinskog, a ne, kako je ranije predloženo, poljoprivrednog zemljišta. Time će se, kazao je ministar poljoprivrede Petar Čobanković, povećati i cijena prenamjene tog zemljišta.

Izmijenjenim zakonom mijenjaju se i kriteriji prvenstvenog prava kupnje ili zakupa poljoprivrednog zemljišta, utvrđuje što se smatra zajedničkim pašnjacima, te propisuje da Agencija za poljoprivredno zemljište iste daje u zakup na rok od 20 godina pašnjačkoj zajednici.

Promijenjen je i postupak raspolaganja ribnjacima, kojima bi se umjesto koncesije raspolagalo putem dugogodišnjeg zakupa. Za minirano poljoprivredno zemljište, koje je dano u dugogodišnji zakup ne plaća se zakupnina za prvih četrdeset godina, umjesto dosadašnjih deset godina.

Na prijedlog vlade i po preporuci Odbora za Ustav Sabor je donio odluku o pristupanju promjenama Ustava RH po kojima bi se prava hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji uredila Ustavnim zakonom.

Za prijedlog te odluke glasovalo je 79 zastupnika vladajuće koalicije, dva više nego je bilo potrebno, iako su trojica SDSS-ovih zastupnika bila suzdržana.

Sabor je odlučio u ovoj i idućoj godini broj hrvatskih vojnika koji sudjeluju u mirovnoj misiji KFOR na Kosovu povećati s 20 na 25, te uputiti dva vojnika u zračnu bazu kraj Bologne u okviru mirovine operacije NATO-a "Unified Protector" vezanu uz provedbu zone zabrane leta iznad Libije.

Prihvaćena je i odluka o sudjelovanju pripadnika Oružanih snaga RH na dužnostima u zapovjedništvima, stožerima i drugim tijelima NATO-a u mirovnim misijama i operacijama. Trenutno je na tim dužnostima 25 časnika, s tim da će se njihov broj, kako je utvrđeno planom ušteda u NATO-u, smanjiti na 17.

Dopunjen je Zakon o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju, koji, u cilju rješavanja problema nedostatka liječnika, produljuje radni odnos nastavnicima i stručnjacima na medicinskim fakultetima koji nisu izabrani u zvanje redovitog profesora u trajnom zvanju.

Sabor je izmijenio Zakon o pravu na pristup informacijama, u istom tekstu koji je ranije izglasan, ali ga je ukinuo Ustavni sud jer nije donijet potrebnom većinom.

Zastupnici su potvrdili tri sporazuma o financiranju s Europskom komisijom koji se odnose na program prekogranične suradnje u okviru pretpristupnog programa IPA.

Potvrdili su i Konvenciju o smanjenju slučajeva bezdržavljanstva, te Ugovor o zajmu za razvojnu politiku gospodarskog oporavka s Međunarodnom bankom za obnovu i razvoj (IBRD), kojim bi se sa 150 milijuna eura financirali programi jačanja fiskalne održivosti te poticajnog okruženja za rast privatnog sektora.

Prihvaćeno je izvješće Nacionalnog odbora za praćenje pregovora s EU za drugo polugodište 2010.

Sabor je zaključio ovotjedno zasjedanje, a sjednicu nastavlja za dva tjedna, odnosno 8. lipnja, raspravom o prijedlogu potvđivanja odluke Vijeća za stabilizaciju i pridruživanje između EU i RH o sudjelovanju Hrvatske kao promatrača u radu i drugim aktivnostima Agencije Europske unije za temeljna prava.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

registracija
2/12/09

gromco, 27.05.11. 15:23

banda korumpirana,.. hebem mater svakom hadezejofcu i haesesofcu. organizacija lazova, kriminalaca, glumaca, neznam biti ljetcnik pa idem u politicu likova od kojih nitko nishta nezna ili se uglavnom nesjetcaju..
dotci tce izbori i matere tcemo vam se nahebati.
bitch.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika