28.05.2011. / 15:05

Autor: Hina , Nacional.hr

Fra Mamić pozvao Gospodina da oprosti neljudska djela koja su Hrvati 'možda' počinili

Premda se u svom govoru Mamić, za razliku od dobrog dijela svećenstva čijoj crkvi pripada, osvrnuo na zlodjela koje je počinila hrvatska strana, on je odmah u nastavku ta zlodjela relativizirao, tvrdeći kako su ona 'eventualno', odnosno 'možda' počinjena

Foto: Igor Šoban (ilustracija)Foto: Igor Šoban (ilustracija)Generalni vikar vojnog ordinarijata fra Jakov Mamić na današnjoj je svečanoj misi za domovinu rekao kako je časno živjeti u zemlji u kojoj je oružje u službi mira te pripadati narodu koji u svojoj povijesti nikada nije vodio agresorski rat, što ne znači, kako je kazao, da smo uvijek bili samo i isključivo žrtve. No, premda se u svom govoru Mamić, za razliku od dobrog dijela svećenstva čijoj crkvi pripada, osvrnuo na zlodjela koje je počinila hrvatska strana, on je odmah u nastavku ta zlodjela relativizirao, tvrdeći kako su ona 'eventualno', odnosno 'možda' počinjena, iako postoje dokazi da je samo tijekom Oluje ubijeno više od 600 civila.

"Neka gospodin stoga oprosti eventualna neljudska djela koja su neki u obrani zemlje možda počinili i neka nas podigne u našem ponosu zbog učinjena dobra", poručio je Mamić na misi u povodu 20. godišnjice Oružanih snaga Republike Hrvatske.

Istaknuo je kako je "časno pripadati Oružanim snagama čije oružje nije upotrebljeno u osvajanju tuđega i u nasilju nad drugima samo zato što su 'drugi'". "A sada s ponosom recimo kako je doista časno živjeti u zemlji u kojoj je oružje u službi mira", dodao je.

Mamić je rekao kako će se možda netko, ne bez razloga pitati, a osobito legitimni mirovni pokreti i ljudi koji žele graditi svijet bez oružja i sile: kako to Crkva i oružje, misa i Oružane snage, vjerničko obilježavanje godišnjice Oružanih snaga i davanje prostora ljudima koje društvo prepoznaje po oružju?

Ovo pitanje, dodao je vojni vikar, postaje još izazovnije, jer je naša javnost još uvijek opterećena nabojem negativnoga kojeg je Crkvi obilno imputirala propala država Jugoslavije. Danomice smo bili hranjeni i vješto montiranim slikama i prikazima 'bliskosti' Crkve i oružja, optužujući i blaženog Alojzija Stepinca za tzv. 'blagoslov oružja'". Jasno nam je da je sve to rađeno s ciljem kako bi u narodu narušili ugled Crkve i srozali njezinu moralnu vjerodostnost.

Naglasio je kako ni jedan osvajački ili agresorski rat ne smije prizivati Boga kao svoga oca, kao što i nikakvo nasilje u obrambenom ratu ne smije imati Boga za oca. "Valja posve jasno reći da se ni jedan napadački i osvajački rat (ili ako baš hoćemo rat uopće), kao i agresorsko ponašanje, ne može nazvati ratom u ime Božje", upozorio je fra Mamić.

"Ali istovremeno obrana čovjeka i naroda smije se osloniti na Boga, jer on je Bog ljudske slobode i dostojanstva", istaknuo je.

"Znak ovakvog razumijevanja stanja i pristupa pravednoj obrani upravo je krunica oko vrata hrvatskog branitelja koja mu je ulijevala sigurnost u ispravnost njegovih postupaka, ojačavala njegovu psihu i davala mu moralnu snagu", rekao je vikar. Dodao je da mu je govorila kako se snagom ljubavi brani zemlja i stvaraju uvjeti za svakog čovjeka u njoj.

"Upravo stoga Oružane snage RH i ova 20. godišnjica promatrana pod prizmom evanđeoskog nauka, nalazi opravdanje upravo u vrijednosti obrane tada i promidžbi svijeta mira sada. Naše su oružane snage prošle put od prava na mir, preko mučnog i krvavog dosega mira do današnje ponude mira", naglasio je vojni vikar Mamić.

Posebno je veličanstvenim ocijenio što su naše oružane snage svoje oružje stavile u službu mira. "Pokazatelj je to zrelosti nacije kao i to da je naša mjera razumijevanja čovjeka izvrsna: iskorijeniti mržnju i ispuniti ljudsko biće plemenitošću ljubavi, rat zamijeniti mirom, netoleranciju zamijeniti podnošljivošću, rivalstva suživotom", rekao je generalni vikar Vojnog ordinarijata fra Mamić.

Misi za domovinu i poginule u Domovinskom ratu u zagrebačkoj katedrali nazočili su predsjednik Sabora Luka Bebić, ministar obrane i osobni izaslanik predsjednice Vlade Davor Božinović, potpredsjednici Sabora Vladimir Šeks i Josip Friščić, ravnatelj Policije Oliver Grbić, časnici i dočasnici Hrvatske vojske i policije, invalidi Domovinskog rata i drugi.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

registracija
27/2/08

altangerel, 28.05.11. 16:07

Ne činite od kuće Oca mojega kuću trgovačku...


registracija
30/12/08

csiki, 28.05.11. 22:37

Sramota za crkvu i hrvatski narod sto imaju takvog "svecenika" po ovome bilo je dozvoljeno da se ubijaju i dece zene bolesne starce i to sve u ime "crkve" Hr


registracija
2/1/11

prohujalo, 29.05.11. 10:34

kod nas je sve moguce osim jedne stvari, a to je da kad se ovakve stvari dogode u nasoj crkvi, da u isto vrijeme budu prisutni i predstavnici pravoslavne i muslimanske vjeroispovijesti....
evo danas je prica katolicke crkve istu takvu pricu imaju i druge dvije....
ko je na kraju bio napadac, a ko zrtva
ko je u pravu?????


registracija
7/1/11

djani, 29.05.11. 23:15

mjenjajmo se na bolje nije loša ideja ni molitva,ali susjedi,tko će luđake promjeniti nego SILOM ,da ne bo OLUJE nikad mi nebi njih lijepom rječju razoružali kao četnike fašiste i teroriste


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika