Objavljeno u Nacionalu br. 434, 2004-03-09

Autor: Melisa Skender

Industrijski dizajn

Počela serijska proizvodnja prvog hrvatskog kartonskog namještaja

Reciklažne police i sjedeći namještaj linije Restore i Relax, osmišljen u zagrebačkom dizajnerskom studiju bračnog para Sanje i Nevena Kovačić, proizvodit će se u novootvorenoj zabočkoj tvornici valovitog papira Dunapack

Činjenica da Restore polica nije trendovski dizajnirana nikako ne znači da u toj svojoj jednostavnoj, kvadratnoj formi nema neku osobitu estetiku.Činjenica da Restore polica nije trendovski dizajnirana nikako ne znači da u toj svojoj jednostavnoj, kvadratnoj formi nema neku osobitu estetiku.Originalna ideja o ekološkoj industrijskoj proizvodnji od sirovina koje je moguće reciklirati ili su nastale recikliranjem dizajnerski bračni par Neven i Sanja Kovačić razvijali su više godina prije nego što je napravljen prototip prvih kartonskih polica. Ovih dana, nakon višemjesečne potrage za odgovarajućom tvornicom, njihove će se Restore police konačno početi industrijski proizvoditi u novootvorenom pogonu valovitog kartona “Dunapack” u Zaboku, a studio Redesign u vlasništvu bračnog para Kovačić, te njihovi poslovni partneri, u pripreme za proizvodnju dosad su uložili 30 tisuća eura.

CIJENA I DIMENZIJE Kartonski moduli od kojih se sastavljaju police široki su 36, a duboki 25 centimetara, a pet modula za jednu policu košta 185 kunaPolice od kartona namijenjene su najširem krugu korisnika. Zapravo, kako je objasnio Kovačić, koji je više odina razvijao ovaj proizvod, namijenjene su ljudima kojima nešto treba odmah i pritom se ne žele vezati uz takvu stvar za čitav život nego im je prije svega važna njezina uporabna vrijednost. Činjenica da Restore polica nije trendovski dizajnirana nikako ne znači da u toj svojoj jednostavnoj, kvadratnoj formi nema neku osobitu estetiku. Jednostavno se slaže, lagano se nosi i premješta kad je nužno mijenjati raspored stvari u stanu, korisna je ako se treba preseliti i zahvalna ako ju je potrebno mijenjati te oblikom ili bojom prilagoditi različitim potrebama, željama i ukusima. Sastoji se od kartonskih modula širokih i visokih 36, a dubokih 25 centimetara koji se mogu slagati u police za dnevni boravak, dječju sobu, radnu ili studentsku sobu, ured, pa čak i garažu, a to nizanje može se i nastaviti. Policu je moguće opteretiti sa 50 kilograma, a nosivost jednog modula je 10 kilograma. Kad više nije potrebna, može se razrezati, pretvoriti u kutije, složiti i spremiti ili jednostavno vratiti na odlagalište papira za recikliranje odakle dolazi i veći dio sirovine potrebne za proizvodnju nove police. Upravo ta filozofija zatvorenog kruga industrijske proizvodnje u kojem nema industrijskog otpada sadržana je i u imenu proizvoda Restore.

“Ekologija je jedan dio naše priče iako pojam možda zvuči već malo otrcano jer termin ekologija koriste svi, i to za svašta. U ovom slučaju bolje bismo se definirali kroz održivi razvoj putem dizajna, ili točnije, industrijski dizajn koji dugoročno ne stvara negativne posljedice ni na okoliš, ali ni na psihologiju kupca jer nije nametljiv u smislu stvaranja iluzornih potreba. Želimo napraviti jednostavan, konkretan upotrebni predmet koji je praktično oblikovan i izrađen od sirovine koju je moguće reciklirati ili koja je dobivena recikliranjem otpada koji na smetištima i postoji upravo stoga što se u kratkoročnoj želji za profitom nije sagledavao taj aspekt što dalje kad proizvod jednom iskoristimo”, objašnjava Kovačić ideju vodilju tvrtke Redesign koju je u Zagrebu otvorio sa suprugom Sanjom. Neven Kovačić je treća generacija koja je diplomirala na produkt dizajnu zagrebačkog sveučilišta i među začetnicima je grupe mladih dizajnera, njih desetak koji su se nakon diplome 1997. predstavili na Ambienti Zagrebačkog velesajma komadima namještaja od kartona.

“Kad smo završili fakultet, nismo imali velike perspektive jer domaća industrija nije prepoznavala potrebu za dizajnom i razvojem novih proizvoda. Grafički dizajn u Hrvatskoj ima dulju tradiciju kroz edukaciju dizajnera na grafičkom fakultetu i Akademiji likovnih umjetnosti, a osim toga, grafički dizajn nije ni nužno vezan uz industrijsku proizvodnju. Onako mladi i nadobudni željeli smo im pokazati da smo tu”, kaže Kovačić koji je nakon diplome otišao na magisterij izvan Hrvatske, a potom se vratio i sa suprugom počeo razmišljati o tome što bi i kako željeli raditi.

“Odluka je bila ili da počnemo optimistično raditi ovako nešto sami ili da se počnemo baviti nečim drugim, također u okviru dizajna, ali ne industrijskog oblikovanja nego traženijih poslova poput grafike, weba ili multimedije”, nastavlja diplomirani dizajner koji je sa suprugom, uz svakodnevne komercijalne poslove, odlučio posvetiti slobodno vrijeme i vikende njihovu osobnom dugoročnom planu vezanom uz ono što bi kao dizajneri zapravo željeli raditi.

“Morali smo realno razmisliti o tome što je moguće napraviti s našim prilično skromnim sredstvima i iz toga je nastala univerzalna polica kakvu ljudi trebaju za odlaganje stvari, univerzalnih dimenzija tako da može služiti za odlaganje knjiga, kaseta, slaganje arhiva, općenito pohranu bilo kakvih stvari. Polica je osim toga morala biti potpuno prilagođena industrijskoj proizvodnji, a počeli smo s kartonom kao materijalom jer smo sami mogli napraviti prototipe i investirati u testnu seriju”, objašnjava Kovačić. Proizvod Restore polica prepoznalo je i nedavno ukinuto Ministarstvo za obrt i malo poduzetništvo. Zahvaljujući njihovoj donaciji kartonske police studija Redesign izložene su na sajmu Forum oblikovanja u sklopu sajma namještaja u Ljubljani gdje je dizajn police završio među četiri nagrađena za inovaciju i dizajn. Premda je Restore polica konstruirana tako da je može proizvesti bilo koja tvornica kartonske ambalaže, potraga za proizvođačem trajala je sve dok se ovog mjeseca u Zaboku nije otvorio novi pogon za proizvodnju valovitog kartona “Dunapack”. Inače, riječ je o jednom od najvećih proizvođača kartonske ambalaže u Europi, a korporacija je u vlasništvu austrijskih tvrtki W. Hamburger Ltd. i Mosburger Ltd. te mađarskog Valoviti papir Dunapack. Korporacijom upravlja potpredsjednik austrijskog parlamenta, diplomirani inženjer Thomas Prinzhorn, a u otvaranje hrvatskog pogona uloženo je 23 milijuna eura.

“Vlasnici tvornice vrlo su otvoreni prema toj našoj ideji i dali su nam izvrsne uvjete. Sad kad smo konačno ušli u pravu industrijsku proizvodnju, što znači da dnevno možemo ’štancati’ i nekoliko stotina tisuća polica, nadamo se da će nam Restore otvoriti mogućnost da polako prikupimo sredstva i za druge proizvode. Pet, šest stvari već sada čeka u pripremi, no razvoj košta. Industrijskom proizvodnjom Restore polica trebala bi se generirati sredstva za druge stvari koje uskoro planiramo proizvoditi”, kaže Kovačić otkrivajući da će sljedbenik Restore polica biti Relax fotelje od kartona i grupa proizvoda koja služi za odmaranje. “Obje linije, Restore koja je već u proizvodnji i Relax koja se još razvija, neće se zadržati samo na jednoj postojećoj formi. Restore police već sada su obogaćene ladicama, uskoro će se moduli za police moći kupiti i u više različitih dimenzija, a činjenica da tvornica ‘Dunapack’ ne kupuje gotov, nego od papira sama proizvodi valoviti karton, otvara i niz mogućnosti različitih grafičkih rješenja od jednobojnog kartona do tiska kojekakvih uzoraka ili možda logotipa kakve tvrtke koja će police naručiti za svoj izložbeni prostor, ured, arhivu i slično. Mogu se čak napraviti i od različitih vrsta finog papira koji je sjajan i djeluje kao da je lakiran”, nastavio je Kovačić nabrajati mogućnosti.

Za fotelje od kartona već postoji idejno rješenje jer, kako tvrde u Redesignu, nije problem napraviti dobar model. Posebno sad kad na raspolaganju imaju i ploter u tvornici, a riječ je, objašnjava Kovačić, o stroju u koji se ubacuje kompjutorski nacrt kartonskih plašteva i on ih automatski kroji i izrezuje. Tako prototip može biti gotov za desetak minuta, a nešto dulje traju idejna rješenja koja bi trebala zadovoljiti brojne druge zahtjeve što ih mora ispunjavati svaki proizvod iz Redesigna.

“Proizvod se mora inteligentno pakirati, biti lagan za prenošenje, da ga je moguće otisnuti u velikim serijama i da pritom tijekom njegove proizvodnje bude što manje otpada. Osim toga, mora se moći slagati na palete i neke pozadinske stvari o kojima kupac ništa ne mora znati, ali koje mu život s proizvodom čine jednostavnijim, a sam proizvod cijenom pristupačnijim. Znači, sama forma i ideja nastaje u nekoliko minuta, a potom svi ti neki detalji, prilagodbe i ograničenja zahtijevaju mjesece rada”, objašnjava Kovačić. Što se izdržljivosti kartonskih fotelja tiče, uvjerava, nema razloga za bojazan jer da je čak i na policama, ako ih se okrene naopako, moguće sjediti uvjerili su se brojni posjetitelji ljubljanskog sajma namještaja.

KUPNJA PUTEM INTERNETA
Mehanička svojstva dobivaju se križanjem dvije vrste kartona

Police se sastoje od pet slojeva naizmjenično valovitog i ravnog kartona, a kako objašnjava Kovačić, valovi kartona idu u različitim smjerovima i tako se njihovim križanjem dobivaju dobra mehanička svojstva uz malu masu jer čitava je površina zapravo većinom zrak. Zbog toga što su lagani za prenošenje, komade namještaja iz Redesigna moguće je kupiti i ponijeti pod rukom, a ni njihova dostava nije preskupa jer čitava polica ne teži više od pet kilograma. Takve karakteristike mladim poduzetnicima produkt dizajna otvaraju i mogućnost da, prije nego što otvore vlastiti dućan, proizvod ponude na kupnju preko Interneta. Tako je na web stranicama www.re-store.info i www.redesign.hr moguće ne samo doznati više o proizvodima Redesigna, nego ih i naručiti dostavom.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika