30.05.2011. / 12:54

Autor: Hina

Da Vinci planirao obranu Venecije poplavljivanjem dviju rijeka

Manje poznate skice i bilješke Leonarda da Vincija svjedoče da je on radio na planu obrane Venecije od Turaka poplavljivanjem dolina uz rijeke Soču i Vipavu, iznio je u Sloveniji poznati talijanski "leonardist" Alessandro Vezzosi prilikom predstavljanja svoje knjige "Leonardo infinito", koja uskoro izlazi i u slovenskom prijevodu.

Da Vinci je želio spasiti Veneciju od potonuća (Reuters)Da Vinci je želio spasiti Veneciju od potonuća (Reuters)Manje poznate skice i bilješke Leonarda da Vincija svjedoče da je on radio na planu obrane Venecije od Turaka poplavljivanjem dolina uz rijeke Soču i Vipavu, iznio je u Sloveniji poznati talijanski "leonardist" Alessandro Vezzosi prilikom predstavljanja svoje knjige "Leonardo infinito", koja uskoro izlazi i u slovenskom prijevodu.

Da Vinci nije samo najslavniji renesansni umjetnik nego je mnogim zamislima bio ispred svog vremena i u pogledu vojnog inženjerstva. Na poziv mlatačkog Senata godinu je dana boravio na području gdje danas graniče Italija i Slovenija, učvrstio je fortifikacijski sustav, ali i izradio plan da se Venecija od moguće otomanske najezde brani sustavom "pomičnih brana", rekao je na promociji knjige u Mariboru Vezzosi.

Branama bi se u slučaju približavanja otomanske vojske bile poplavile doline uz rijeku Soču i njen pritok Vipavu. Dokazi da je Leonardo ozbiljno radio na tom planu koji na kraju ipak nije realiziran postoje u Leonardovim skicama, ali i bilješkama. Tako se u njegovoj bilješci iz 1517. godine spominju "most na Soči" i "pokretne brane" koje bi naglo digle vodostaj dviju brzinskih rijeka, a spomenut je i sustav mobilne artiljerije, tvrdi Vezzosi, inače autor mnogih knjiga o Leonardu da Vinciju.

Leonardov opus je "beskonačan" jer je bio vizionar ispred svog vremena, rekao je Vezzosi, dajući tako i ključ za naslov svoje knjige (Beskonačni Leonardo).

Nije bio samo umjetnik nego i znanstvenik čiji se rad istražuje, a o njegovu vizionarstvu govore i nacrti o gradnji mosta između Azije i Europe u Istanbulu, rekao je Vezzosi, a prenose u ponedjeljak slovenski mediji.

Vezane vijesti

Kopiju Mona Lise naslikao Leonardov učenik?

Kopiju Mona Lise naslikao Leonardov učenik?

Nakon što je prošli mjesec u španjolskom nacionalnom muzeju Prado u Madridu otkrivena replika jedne od najslavnijih slika svih vremena, 'Mona Lise'… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika