26.10.2002. / 00:00

Autor: Mario Duspara

TALAČKA KRIZA

U AKCIJI SPAŠAVANJA POGINULO 67 TALACA I 34 OTMIČARA

U AKCIJI SPAŠAVANJA POGINULO 67 TALACA I 34 OTMIČARA

Tijekom akcije oslobađanja talaca iz moskovskog kazališta u subotu poginulo je 67 talaca i 34 otmičara izjavio je zamjenik ruskog ministra unutarnjih poslova Vladimir Vasiljev. U akciji je oslobođeno preko 750 osoba, a posebne snage ruske policije nisu imale gubitaka pri upadu u zgradu kazališta u kojoj su Čečenski teroristi držali između 700 do 800 talaca. Mnogi taoci otrovani su plinom za uspavljivanje koje su bacile ruske snage prije napada kako bi onesposobile otmičare. Očevici tvrde da su mnogi taoci bili u nesvijesti i nepokretni kada su ih iznosili iz zgrade, a postoji i mogućnost da su ne neki od talaca ugušili u vlastitim bljuvotinama koje su bile izazvane uporabom plina za uspavljivanje. Ruski dužnosnici tvrde da je dio stradalih civila umro od stresa, i nedostatka potrebnih lijekova.
Ruske snage reda odlučile su pokrenuti rizičnu operaciju spašavanja nakon što su Čečeni počeli likvidaciju talaca.
Barem dvojica terorista uspjeli su pobjeći iz zgrade tijekom napada.
Istodobno, ruske snage u Čečeniji pokrenule su veliku operaciju protiv pobunjenika. “Postrojbe specijalnih snaga temeljito će pretražiti sve regije čečenske republike gdje se nalaze pobunjenici, čak i male skupine”, rekao je vojni glasnogovornik u Groznom.

Vezane vijesti

Hrvatski gospodarstvenici u pohodu na rusko tržište

Hrvatski gospodarstvenici u pohodu na rusko tržište

Iako je od početka devedesetih Hrvatska s Rusijom potpisala 30-ak međudržavnih ugovora o raznim oblicima suradnje – od gospodarske do obrazovanja i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika