Objavljeno u Nacionalu br. 436, 2004-03-23

Autor: Marko Ćustić

REVANŠISTIČKI POHOD ANDRIJE HEBRANGA

Brutalna HDZ-ova čistka ravnatelja bolnica

Nijedan od ravnatelja hrvatskih KB-a i KBC-a neće preživjeti smjenu vlasti u Hrvatskoj: ministar zdravstva Andrija Hebrang odlučio ih je sve posmjenjivati, a njegov glavni izvršitelj je liječnik Miljenko Kujundžić, ekstremni desničar koji je išao u Madrid na grob Anti Paveliću

Očekuje se da će najkasnije do Uskrsa svi ravnatelji kliničkih bolnica i KBC-a biti ili smijenjeni ili će biti pokrenut postupak njihove smjene.Očekuje se da će najkasnije do Uskrsa svi ravnatelji kliničkih bolnica i KBC-a biti ili smijenjeni ili će biti pokrenut postupak njihove smjene.Ni jedan ravnatelj niti jedne kliničke bolnice i kliničkog bolničkog centra neće preživjeti smjenu vlasti u Hrvatskoj! Očekuje se da će najkasnije do Uskrsa svi biti ili smijenjeni ili će biti pokrenut postupak njihove smjene. Riječ je o ravnateljima KBC-a Zagreb Jošku Paladinu, KBC-a Rijeka Hermanu Halleru, KBC-a Split Dinku Miriću, KB Dubrava Miši Viragu i ravnatelju zagrebačkog Merkura Miranu Martincu, dok je ravnatelj KB Osijek Dubravko Habek već smijenjen, a ravnatelj zagrebačke bolnice “Sestre Milosrdnice” Marko Duvnjak sam je podnio ostavku. Kao alibi za smjene ministar zdravstva i socijalne skrbi Andrija Hebrang navodi negativno financijsko poslovanje bolnica kojima su nabrojeni na čelu. No da je to samo formalno pokriće a da pravi razlog leži u političkoj odluci HDZ-ove Vlade i samovolji ministra Hebranga, odnosno u golom revanšizmu, najzornije potvrđuju dva primjera. Prvi je slučaj ravnatelja KBC-a Zagreb Paladina, kojemu ministar na teret stavlja projekt gradnje Rebra a drugi ravnatelja zagrebačkog Merkura Martinca, čiji je postupak za smjenu već pokrenut, iako je od bolnice napravio prestižan Centar za transplantaciju organa.

PRAVI HEBRANGOVI MOTIVI Negativno financijsko poslovanje samo je izlika: smjene se odvijaju motivirane isključivo golim revanšizmom DOKAZ DA JE REVANŠIZAM IZA SMJENA Ravnatelji bolnica upozoravaju da u Hrvatskoj nijedna bolnica nikad nije poslovala s dobitkom: to je u hrvatskom sustavu nemoguće MILAN KUJUNDŽIĆ, HEBRANGOV ČOVJEK Kujundžić je mogući novi ravnatelj KB-a Dubrava, što bi mogao dobiti kao nagradu za smjene Paladina i MartincaOsim revanšističkim smjenama, pojedini ravnatelji i njihove supruge izloženi su, kako Nacional doznaje, i sustavnom maltretiranju. Telefoni u njihovim domovima ne prestaju zvoniti čak ni preko noći, čime se uznemiruje čitava obitelj, a na njihove mobitele sustavno stižu prijeteće SMS poruke, sve u cilju da ih se zastraši i privoli na odlazak bez borbe. Smjena Paladina za Hebranga je krenula neželjenim smjerom već na prošlotjednoj prvoj sjednici Upravnog vijeća, kada je postupak zbog proceduralnih razloga odgođen. Predsjednik Vijeća Nikola Car nakon te sjednice je podnio ostavku, službeno zbog zdravstvenih razloga, a neslužbeno zbog toga što nije želio sudjelovati u nečasnoj raboti, čime je Hebranga doveo u krajnje neugodnu situaciju. Nestrpljenju da se što prije s čela najznačajnije i najveće zdravstvene ustanove u državi pomete uglednog neurokirurga, koji je unaprijedio poslovanje Rebra i ponudio viziju njegova razvoja, ispriječila se i intervencija predsjednika Republike. Kako Nacional doznaje, predsjednik Mesić tražio je od Sanadera da se odustane od revanšističke smjene Paladina i da se svjetski priznatom kirurgu omogući da mandat odradi do kraja. No čini se da Hebrang ne posustaje u svojoj namjeri odstrela sposobnih medicinskih kadrova. Do mišljenja predsjednika Mesića ministar ionako ne drži, što je već pokazao uvredljivim izjavama o njemu, zbog čega se morao ispričavati i sam premijer Ivo Sanader. No nakon ostavke Cara s mjesta predsjednika Upravnoga vijeća, pojavio se novi problem. To je mjesto nuđeno nekolicini uglednih doktora, prema nekim informacijama čak šestorici, ali svi su odbili odigrati nekolegijalnu, profesionalno i ljudski kompromitirajuću ulogu HDZ-ova jurišnika.

U nedostatku dobrovoljaca za nečastan posao, Hebrangu nije preostalo drugo nego za predsjednika Upravnog vijeća KBC-a Zagreb imenovati svoga pomoćnika Milana Kujundžića, čime je učinjen presedan u dosadašnjoj zdravstveno-političkoj praksi. No presedan je vrijedan cilja – smjena Paladina – a Kujundžić se već dokazao u postupku efikasne smjene Martinca. Naime, taj gospodin već sjedi u Upravnom vijeću bolnice Merkur i tamo je svoju nečasnu zadaću već proveo, unatoč tome što Martinčeva smjena znači zaustavljanje programa transplantacije jetre, gušterače i bubrega, po čemu je bolnica Merkur postala poznata i prepoznatljiva. Naime, treba znati da je sadašnji ministar bio član Stručnoga vijeća te bolnice upravo u vrijeme kada se donosila odluka o tome hoće li Merkur krenuti u program transplantacije ili će razvijati urologiju. Svi su članovi Vijeća bili za transplantacijski program osim Hebranga, koji se zauzimao za urologiju, pa kada je odluka donesena unatoč Hebrangovu protivljenju, on je demonstrativno napustio Vijeće. Sad mu se kao ministru pružila prilika da se osveti, a tu priliku Hebrang očito ne propušta. On pred televizijskim kamerama cinično izjavljuje kako ministar ne smjenjuje ravnatelje bolnica, već da taj posao obavljaju upravna vijeća, ali onda u upravna vijeća obiju bolnica, i Merkura i Rebra, stavlja čovjeka od svog posebnog povjerenja – Kujundžića.

To je onaj isti Kujundžić koji je bio jedan od organizatora famoznog štrajka liječnika što je naglo prestao dolaskom HDZ-a na vlast, unatoč činjenici da liječnicima plaće nisu povećane ni za kunu i unatoč tome što će, nakon što Zagreb poveća plaće zaposlenih u svojim trgovačkim društvima, primanja mnogih liječnika biti manja od kontrolora ZET-a. Kujundžić je široj je javnosti poznat i po još jednome skandalu. On je službeni put u Madrid iskoristio za to da se pokloni na grobu ustaškog poglavnika Ante Pavelića. Među kolegama u KB Dubrava, gdje je radio kao šef gastroenterologije, na glasu je kao ekstremni desničar, ali i mogući novi ravnatelj te bolnice. To bi mu mjesto trebalo biti nagrada za sječu Paladina i Martinca. Kujundžić vodi privatnu praksu u Malešnici, a prema nekim tvrdnjama, privatno je radio u vrijeme dok je to zakonom bilo zabranjeno. Član je Upravnog vijeća Merkura a odnedavno je postavljen i za predsjednika Upravnog vijeća KBC Zagreb s jednim jedinim zadatkom: smijeniti Paladina!

To bi se trebalo dogoditi u petak, za kada je zakazana nova sjednica Upravnoga vijeća, s dnevnim redom iz kojeg je vidljivo da se odluka o razrješenju ravnatelja već donesena. Naime, pokretanje postupka za razrješenje ravnatelja KBC-a Zagreb uvršteno je na dnevni red odmah nakon Izvješća o poslovanju KBC-a za prošlu godinu. Dakle, prije nego što članovi Vijeća donesu zaključak o samome financijskom izvješću Rebra, zbog kojeg se Paladina navodno i smjenjuje. Na to da je takav postupak nezakonit Kujundžića je upozorio Paladino na sastanku 18. ožujka u Ministarstvu zdravstva i socijalne skrbi, kojem je prisustvovala i Hebrangova pomoćnica za pravna pitanja Dubravka Jadro. O tome postoji i službena bilješka koju Nacional posjeduje. Najčvršći dokaz o prejudiciranju odluke o smjeni svakako je već napisani Zaključak s obrazloženjem sa sjednice Upravnoga vijeća, koja se tek treba održati u petak, a koji glasi: “Pokreće se postupak za razrješenje prof. dr. sc Josipa Paladina s dužnosti ravnatelja Kliničkog bolničkog centra Zagreb prije isteka mandata”. Kao razlog smjene u obrazloženju je naveden neopravdan gubitak od 55,2 milijuna kuna za prošlu godinu, odnosno 170,7 milijuna kuna na ime ukupnih dugovanja, čiji je rok plaćanja prešao 90 dana. Nacional posjeduje faksimile i tih dokumenata. Uprava KBC-a Zagreb u potpunosti negira Hebrangovu računicu o milijunskom manjku, tvrdeći da su podaci proizvoljni i da izračun nije rađen u skladu sa zakonom propisanom metodologijom kojom se prikazuju stavke u završnom računu. Hoće li u petak Hebrang konačno uspjeti smijeniti Paladina, uopće nije upitno. Naime, HDZ u Upravnome vijeću ima većinu. Tri od ukupno pet članova Vijeća su pripadnici te stranke i njih troje će sigurno glasati za Paladinovu smjenu. Osim notornog Kujundžića, tu su još i Katja Matijević, Hebrangova pomoćnica te Ivica Krolo, rendgenolog iz bolnice “Sestre Milosrdnice”.

U bolnici Merkur stvar se međutim nenadano komplicira na Hebrangovu štetu. Postupak za smjenu Martinca je pokrenut, ali su se pobunili i djelatnici bolnice i pacijenti koji prikupljaju potpise protiv nerazumne Hebrangove odluke te prijete da će organizirati demonstracije pred zgradom bolnice. Izgledno je i pokretanje sudskog postupka zbog nezakonitog razrješenja Martinca s dužnosti ravnatelja. Ostali ravnatelji nemaju nikakvih službenih saznanja o datumu svojih smjena, ali svi ih očekuju. Ni ravnatelj KB Dubrava Virag za sada nema nikakvih službenih informacija, ali zato, kako kaže, neslužbenih ima napretek. U neslužbene informacije svakako spada i to tko će doći na njihova mjesta, pa se tako na Rebru očekuje bivši ministar zdravstva Željko Reiner, u KB Dubrava osim Kujundžića spominje se i Miroslav Profozić, biokemičar u bolnici “Vuk Vrhovac”. Ipak, tko su novi HDZ-ovi ravnatelji manje je važno od činjenice da se postupak smjene sadašnjih odvija na principima bezumnog revanšizma.

Svima je jasno da nikakvi izračuni, metode, upozorenja ni obrazloženja neće zaustaviti smjene za koje u HDZ-u misle da im legitimno s osvojenom vlašću pripadaju. Svi argumenti padaju pred činjenicom da je, primjerice ministar Hebrang ove godine iz proračuna Rebru, najvećoj zdravstvenoj instituciji u državi, dodijelio samo 27 tisuća kuna za održavanje! Ravnatelji inače upozoravaju da niti jedna bolnica u Hrvatskoj, ni sada ni u vrijeme Hebrangovog mandata, nije poslovala s dobitkom. To je naprosto u hrvatskom neracionalnom zdravstvenom sustavu i sustavu zdravstvenog osiguranja nemoguće postići. Nijedna bolnici do sada nije nijednom pacijentu s uputnicom HZZO-a odbila pružiti liječničku pomoć, uslugu ili pretragu. Zato Hebrangovo licitiranje milijunskim minusima na računima hrvatskih bolnica doista predstavlja tek pokriće za političke smjene. A njegova izjava, prvotno shvaćena tek kao lingvistička nespretnost, da će ravnatelji bolnica morati provoditi politiku HDZ-a, smjenom ravnatelja dobiva svoje realno značenje. Optužnice su kao i presude, bez obrane i suda, odavno ispisane. Ravnatelji hrvatskih bolnica krivi su možda jedino zato što nisu spremni provoditi politiku HDZ-a. Prvotno je u Vladi premijera Sanadera bilo zamišljeno da se akcija “smjena ravnatelja” provede civilizirano i u rukavicama, bez skandala i prizvuka revanšizma. Ali, od toga se već na prvoj prepreci, smjeni ravnatelja Rebra Paladina, moralo odustati. Kujundžić je njihovo naličje a revanšizam metoda političkog djelovanja.

Vezane vijesti

Hebrang, Jandroković i Čobanković: Suđenje neće utjecati na izbore

Hebrang, Jandroković i Čobanković: Suđenje neće utjecati na izbore

Članovi predsjedništva HDZ-a Andrija Hebrang, Gordan Jandroković i Petar Čobanković danas su prije sjednice Predsjedništva stranke ocijenili da… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika