01.06.2011. / 19:34

Autor: Nacional.hr

Sve glasniji zahtjevi iz EU: Ostaje li Crna Gora bez eura?

Crna Gora bi u procesu pregovora sa EU mogla ostati bez svoje sadašnje valute - eura. Sve češće se iz Bruxellesa čuju takvi zahtjevi s obrazloženjem da Crna Gora ne ispunjava većinu “maastrichtskih kriterija”.

Hoće li Crna Gora morati uvesti vlastitu valutu?Hoće li Crna Gora morati uvesti vlastitu valutu?U Centralnoj banci Crne Gore ocjenjuju da bi takav zahtjev iz Bruxellesa mogao imati veoma negativne efekte za tu zemlju.

„Smanjile bi se strane investicije, dovela bi se u pitanje monetarna i financijska stabilnost, rasli bi inflacija, proračunski rashodi i siva ekonomija, a pogoršao bi se i kreditni rejting", kaže čelnik te ključne financijske institucije u Crnoj Gori Radoje Žugić. On tvrdi da država, iako nije članica Europske unije, ipak ispunjava većinu tzv. maastrichtskih kriterija.

„Čini mi se da te kriterije ispunjavamo bolje nego neke druge zemlje koje su već članice eurozone. Nama nije ovo prečica da nekim drugim putevima, ne poštujući standarde, dođemo do cilja. Nadam se da će EU, Europska Komisija, odnosno Europska centralna banka razumjeti da je mnogo važnija bit u odnosu na formu koju ćemo mi kroz proces pristupanja i pregovora u punoj mjeri ispoštovati", dodao je Žugić.

Bruxelles opet gleda kroz prste?

No, otvoreno je pitanje da li će se ponoviti scenarij iz 2002. godine kada je Crna Gora uz prešutnu suglasnost i političku podršku Unije uvela postojeći monetarni režim. Činjenica je da ta država zbog svoje veličine i ekonomske snage ne može na bilo koji način ugroziti financijsku stabilnost eurozone. Ali, podaci o zaduženosti Crne Gore, koji pokazuju da je u posljednje tri godine ona porasla sa 27 na čitavih 57 posto BDP-a, izazivaju zabrinutost ne samo u crnogorskoj vladi, već i u Bruxellesu. Posebno su za budućnost eura u Crnoj Gori indikativni podaci da deficit na tekućem računu prelazi 40, a trgovinski deficit čak 50 posto BDP-a!

Već razmišljaju o svojoj valuti

„Ranijih godina su se ti deficiti pokrivali prodajom državnih tvrtki i imovine, a sada zaduživanjem državnim obveznicama na međunarodnom tržištu", kaže zastupnik opozicijskog „Pokreta za promjene", financijski stručnjak Zarija Pejović, i ističe: „Mi vidimo da se ta sredstva u principu koriste za financiranje potrošnje, a ne za jačanje ekonomskih kapaciteta koji bi nam trebali donijeti rast u budućem razdoblju i zbog toga zaista osjećam strah. Jer, za vraćanje dugova potrebno je da se poveća BDP, odnosno da se smanjuje javna potrošnja".

Inflacija je, inače, ove godine u Crnoj Gori znatno veća od predviđene, dok su kamatne stope također mnogo veće nego u zemljama EU. Stoga su neki neovisni ekonomisti u Podgorici već predložili da ukoliko Crna Gora bude primorana da napusti euro uvede vlastitu valutu, čija bi vrijednost bila ekvivalentna zajedničkoj europskoj valuti.

Vezane vijesti

Odobren novi lijek za rak kože

Odobren novi lijek za rak kože

Američka agencija za lijekove (FDA) odobrila je u ponedjeljak prodaju Erivedgea (Vismodegiba) tvrtke Genentecha, članice švicarskog koncerna Rochea,… Više

Komentari

registracija
9/3/10

nostradurus, 01.06.11. 22:48

Oprosti im Bože jer ne znaju što čine - riječi su Isusa Krista, a sad bi bile odgovarajuće za Crnogorce. Uvođenjem eura kao svoje valute su sami uveli ekonomsko ropstvo i to iz neznanja. Njegoš bi se okretao u grobu da zna što mu rade od Crne gore.
sites.google.com/site/financijskisustav/od-problema-do-rjesenja


registracija
1/6/11

microcosmos, 01.06.11. 23:40

Jeste, jeste, bila je to prečica. Ali, preko preče, naokolo bliže. Ne znam šta će sad. Srbija više nema ništa sa njima. Neka prodaju ostrva ako budu u dubiozi. Ili celu obalu.


registracija
1/6/11

microcosmos, 01.06.11. 23:43

Zaboravi. Neovisni ekonomsti bi uveli neku valutu sa istom vrednosti kao evro. Pa upravo zbog toga što su uspeli i evro da devalviraju preti im opasnost da ostanu bez njegove upotrebe.
Ajde da naštampamo nekih papira pa da za njih kupujemo evro. Gde su ovi izučavali ekonomiju?


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika