01.06.2011. / 15:36

Autor: Ivona Bečeić

'Tupac je još uvijek živ i živi na Novom Zelandu'

Nakon što je na PBS-u objavljeno da je stranica hakirana i da vijest, nažalost, nije istinita, jedan od hakera, kodnog imena Whirpool, objavio je da su se na diverziju odlučili "for lulz and justice" - zbog zabave i pravde

WikipediaWikipediaGrupa hakera koja se krije iza imena LulzSec uspjela je tijekom vikenda provaliti u internetski sajt PBS i postaviti vijest “Tupac je još uvijek živ i na Novom Zelandu“. U članku koji je satima stajao na PBS-u obavještavaju javnost da je legendarni reper dobro i zdravo, godinama živi u novozelandskoj provinciji, a društvo mu pravi njegov frend reper Biggie Smalls. U samo nekoliko sati od objavljivanja, priča o Tupacu skupila je više od 4000 likeova na Facebooku i uskoro zadobila pažnju mainstream medija, što je kulminiralo objavom u tiskanom izdanju Wall Street Journala. Nakon što je na PBS-u objavljeno da je stranica hakirana i da vijest, nažalost, nije istinita, jedan od hakera, kodnog imena Whirpool, objavio je da su se na diverziju odlučili "for lulz and justice" - zbog zabave i pravde.

“Mislio sam napisati da se Obama ugušio sljezovim kolačićem, ali sam zaključio da je ovo s Tupacom smješnije”, objasnio je Whirpool. Pravda o kojoj govore odnosi se na PBS-ov Frontline dokumentarac “WikiSecrets", koji se najvećim dijelom bavi privatnim životom Bradleyja Manninga, američkog vojnika koji je WikiLeaksu poslao tajne dokumente američke vojske, među kojima i šokantnu snimku ubojstva Reutersovih novinara i civila u Iraku, poznatu kao “collateral murder video”. “Iako je naš osnovni cilj širiti zabavu, velika nam je želja da Bradley Manning čuje za ovo i da ga barem nasmijemo”, rekao je Whirpool. Vojnik Manning je, da podsjetimo, već godinu dana u zatvoru, u samici, i očekuje suđenje.

Producenti dokumentarca WikiSecrets nisu vodili računa o tome da je Manning novinarski izvor i da ga, prema tome, treba zaštiti, nego su se bavili tračevima, njegovom seksualnom orjentacijom, Facebook profilom i obiteljskim problemima. Osim toga, pokušavali su dokazati da je Assange poznavao Manninga i da je utjecao na njegove odluke. Kako su u WikiLeaksu imali saznanja da će film ići u tom smjeru, snimali su intervju koji je novinar Martin Smith vodio s Assangeom za potrebe filma. Njihove “behind the scenes” snimke puno su zanimljivije i informativnije od Frontlineova dokumentarca.

Vezane vijesti

Od utorka nova emisija Juliana Assangea, gost još tajna

Od utorka nova emisija Juliana Assangea, gost još tajna

Utemeljitelj Wikileaksa Julian Assange od utorka će voditi vlastitu televizijsku emisiju na mreži Russia today, ali popis gostiju još je tajan,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika