Objavljeno u Nacionalu br. 437, 2004-03-30

Autor: Nacionalova redakcija

TOP LISTA MILIJUNAŠA 2004.

50 najbogatijih Hrvata

Četvrta Nacionalova godišnja lista najimućnijih ljudi u Hrvatskoj znatno se razlikuje od prošlogodišnjih

Za razliku od prošle godine, vrijednost bogatstva Luke Rajića smanjila se za 5 milijuna eura.Za razliku od prošle godine, vrijednost bogatstva Luke Rajića smanjila se za 5 milijuna eura.Tri godine nakon što je Nacional prvi u Hrvatskoj objavio popis najbogatijih Hrvata, imovno stanje vodećih hrvatskih kapitalista pokazalo je da su oni uglavnom uspješno odoljeli prošlogodišnjoj agoniji svjetskog tržišta kapitala i pojačanoj političkoj nestabilnosti zbog obračuna svjetskih velesila s terorizmom. Oporavak svjetskih burzi značajno je stabilizirao i imovno stanje nekih hrvatskih bogataša, čije su bogatstvo stručnjaci koji su Nacionalu pomagali u izradi ovogodišnje liste zato mogli lakše procijeniti. Međutim, neke su industrijske grane u prošloj godini imale loše rezultate. To se prije svega odnosi na mljekarsku industriju, koju su nedavno potresli i prvorazredni skandali. I dok je propast Parmalata u Italiji uzdrmala dio tamošnjeg gospodarskog i političkog establishmenta, u Hrvatskoj su problemi mljekarske industrije, ali i neke njegove diskutabilne investicije smanjili vrijednost bogatstva Luke Rajića. Vlasniku Lure bogatstvo se smanjilo za 5 milijuna eura. To ga ne bi ugrozilo na tablici da Todorić i Vlahović nisu znatno uvećali svoje imetke. Dijelu domaćih kapitalista bitno je povećao vrijednost njihova osobnog portfelja značajan porast vrijednosti nekretnina u nekim dijelovima Hrvatske, u koje su mnogi od njih mudro ulagali. Dio njih je zbog porasta vrijednosti nekretnina koje kontroliraju uspio tek amortizirati značajniji pad vlastitog bogatstva uzrokovan drugim različitim faktorima. Iako je u Hrvatskoj i dalje vrlo teško doći do pouzdanih pokazatelja o nečijem bogatstvu, primjećuje se i blagi porast onih čije se bogatstvo može procjenjivati na temelju transparentnih aktivnosti. Iako je poslovao u monopolu kojega je uspio osigurati političkim vezama, upravo je transparentno poslovanje i izlazak na burzu Tvornice duhana Rovinj drugog na listi najbogatijih Antu Vlahovića i njegove suradnike učinio bogatašima. Vlahović je i više nego udvostručio svoje bogatstvo, koje se s prošlogodišnjih 110 milijuna eura povećalo na 260 milijuna. S pojedinačnim bogatstvom od 72 milijuna eura, na listu najbogatijih ušli su i dioničari TDR-a Plinio Cuccurin i Branko Zec.

Nakon dužeg izbivanja na listu najbogatijih, opet se vratio i Miroslav Kutle. Sudski postupci protiv njega polako jenjavaju, a neki njegovi tajni ortaci koji se također nalaze na listi najbogatiji polako mu isplaćuju novac. Njihova razračunavanja su prošle godine povremeno znala uznemiriti javnost. Na listi najbogatijih su i tri političara. Ivić Pašalić je iz kategorije propalih političara stigao na listi zbog bogatstva koje je namaknuo tajnim ortaklucima s spomenutim žrtvama razračunavanja. S 18 milijuna eura Pašalić je 37. najbogatiji Hrvat. Od njega je znatno bogatiji opozicijski političar, HNS-ovac Radimir Čačić, koji je s 45 milijuna eura na 17. mjestu. Pri dnu liste najbogatijih na 47. mjestu s 9 milijuna eura nalazi se Miomir Žužul, Sanaderova vanjsko-politička uzdanica i ministar vanjskih poslova, koji je dobro unovčio svoje veze u Washingtonu. Čak je i kupio kuću u najbogatijem dijelu američkog glavnog grada.

1. (3) Ivica Todorić – 270 milijuna eura
Vlasniku Agrokora, čovjeku nepresušne energije, prošla poslovna godina donijela je uzlet na vodeće mjesto među najbogatijim Hrvatima. Bogatstvo mu se značajno povećalo zbog dobrih poslovnih rezultata Jamnice i Leda i zbog porasta vrijednosti njegovih korporativnih obveznica. Dio njegova menedžmenta smatra da samo tvornice Ledo i Zvijezda svaka za sebe vrijede oko 100 milijuna eura. Ne tako davno Todorićeve korporativne obveznice imale su slab rejting. Danas se i to promijenilo, što je vjerojatno najznačajniji pokazatelj općeg porasta vrijednosti njegova Agrokora. Prošlogodišnji porast vrijednosti Agrokora dodatno pokazuje koliko je bila ispravna Todorićeva odluka da prekine suradnju s Europskom bankom za obnovu i razvoj, koja mu je branila investiranje u Konzum. Kupnjom srbijanske tvornice sladoleda i smrznute hrane Frikom Todorić je učinio velik iskorak u regiju, koji nije poremetila ni nestabilna politička situacija u Srbiji i Crnoj Gori nakon prošlogodišnjeg ubojstva srbijanskog premijera Zorana Đinđića.

2. (4) Ante Vlahović – 260 milijuna eura
Predsjednik je Uprave Adris grupe koja je proistekla kao diverzifikacija poslovanja Tvornice duhana Rovinj. Lukavom politikom uspio je svojoj tvornici sačuvati monopolni položaj cijelo desetljeće. Savršeni poznavatelj političkih prilika, vješt financijski i marketinški stručnjak, od svojih suradnika i radnika – dioničara TDR-a napravio je milijunaše, a izlaskom na burzu udvostručio je svoje bogatstvo. Ovoga trenutka samo TDR vrijedi preko milijardu eura. Računa se da Vlahović ima preko 25 posto dionica u svojim rukama. Iako ima mnogo neprijatelja, mora mu se priznati da je jedan od rijetkih koji je nakon privatizacije udeseterostručio vrijednost. Do sada nije dao da se dijele dividende, već je sve ulagano u diverzifikaciju i proširenje proizvodnje. Po svemu sudeći, board tvornice je odlučio da se riješi duhanskoga segmenta, no pri tome je postavio vrlo stroge uvjete Philipu Morrisu i BAT-u, dvojici giganta koji su ozbiljno zainteresirani za kupnju. Ako žele kupiti TDR, moraju zatvoriti netom kupljene tvornice u Srbiji. Vlahović budućnost kompanije vidi u turizmu i prehrambenoj industriji. Po dosad viđenom, teško može promašiti.

3. (2) Enver Moralić – 200 milijuna eura?
Enver Moralić je prošle godine nakon brojnih problema ipak uspio kupiti PPK Kutjevo, jednu od najpoznatijih tvrtki za proizvodnju vina u Hrvatskoj. Tvrdi se da je tom kupnjom napravio tek prvi u nizu koraka prema stvaranju moćnog, regionalnog prehrambenog koncerna. Najveći dio svog bogatstva zaradio je u petrokemijskoj industriji. Vlasnik je tvrtke Kemoplex iz Frankfurta, koja na tržištu nafte ostvaruje godišnji promet veći od milijardu dolara. Poslovanje te firme je i prošle godine bilo stabilno. Moralić od sredine 80-ih mnogo ulaže u proizvodnju i preradu nafte i zemnog plina u Rusiji. Blizak je ruskom Lukoilu. Vlasnik je dvorca Štakorovec blizu Sv. Ivana Zeline i Vile Račić u Cavtatu te još nekoliko velikih površina namijenjenih za gradnju turističkih kompleksa. Strpljivo i strateški mudro vodi poslovanje.

4. (1) Luka Rajić – 195 milijuna eura
Hrvatski kralj mlijeka četvrtu godinu za redom nalazi se među pet najbogatijih Hrvata. Za razliku od prošle godine, vrijednost njegova bogatstva smanjila se za 5 milijuna eura. Za to ima više razloga. Mljekarska industrija ostvaruje niže profite od prijašnjih godina. Kupnja konditorske tvornice Sloboda Rajićevoj Luri još nije donijela očekivane rezultate. Rajić je poslovanje proširio u Švicarsku gdje je kupio tvornicu čokolade Favarger. Poznavatelji prilika tvrde da bi se Rajić ipak trebao više uključiti u vođenje biznisa iako je Željko Perić, kojeg je Rajić izabrao za direktora, po mišljenju stručnjaka savršen menadžer. Ipak, u svemu nedostaje Rajićeve energije.

5. (3) Pavo Zubak – 74 milijuna eura
Pavo Zubak je pokazao poduzetničku zrelost i koncem prošle godine se povukao s upravljačke pozicije u svojoj firmi Auto Zubak te prešao na poziciju predsjednika Nadzornog odbora. Ujedno je proslavio i 25 godina poslovanja i nagovijestio novo doba za svoju firmu, imenujući za svog nasljednika 32-godišnjeg Tomislava Radoša. Tijekom prošle godine objedinio je pet svojih firmi koje prodaju, servisiraju i pružaju sve druge usluge vezane uz aute. Nastavio je širiti svoje poslovanje, još jednom potvrđujući koliko je bespotrebno sudjelovao u aferi vezanoj uz Večernji list. Bogatstvo mu kontinuirano raste i kroz izuzetno uspješnu tvrtku PZ auto, koja je glavni zastupnika za automobile Volskwagen, Audi, Škoda, Seat i Porsche. U toj firmi Zubak je 50-postotni vlasnik. Ove godine je odlučio napustiti hotelijerski biznis prodavši hotel u Umagu.

6. (9) Žarko Kraljević – 73 milijuna eura
Vlasnik regionalnog Dinersa za Hrvatsku, Srbiju, BiH, Makedoniju, Crnu Goru, Bugarsku, Rumunjsku i Rusiju prošle godine je povećao svoje bogatstvo za 23 milijuna eura. Glavni razlog takvog izvrsnog rezultata je uspješna transakcija: zamjena dionica Generalturista i Budget rent-a-cara za dionice Dinersa. Zahvaljujući dobroj organizaciji i marketingu, prihodi Dinersa se i dalje povećavaju. Kao pouzdan partner prati ga Zagrebačka banka.

7. (-) Plinio Cuccurin – 72 milijuna eura
Od prvog siječnja 2004. postaje direktor duhanske divizije unutar Adris grupe, a de facto je direktor TDR-a. Vrstan pravnik i jedan od najbližih suradnika Ante Vlahovića zaslužan je da je TDR postane regionalni gigant. No kao i Vlahović, i on skoro cijelo svoje bogatstvo ima u dionicama jer je TDR bio vrlo škrt pri dijeljenju dividende. Njihova je deviza da sve zarađeno treba reinvestirati i tako povećavati vrijednost poduzeća.

8. (-) Branko Zec – 72 milijuna eura
Ako je Plinio Cuccurin desna ruka Ante Vlahovića, onda je Zec lijeva ruka. Jedan od najboljih financijaša u zemlji ima veliku ulogu u neviđenoj ekspanziji i strašnom porastu vrijednosti dionica TDR-a. Kao i ostali dioničari TDR-a, ni on ne posjeduje novac, već mu je bogatstvo koncentrirano u dionicama.

9. (6) Dragutin Drk – 70 milijuna eura
“Tata i mama” mliječne industrije Vindija stabilno je poslovao u prošloj godini, s djelomično proširenim asortimanom i poboljšanom kvalitetom proizvoda. Drku u poslu najviše pomaže kći koja dobro vodi marketing. Pad vrijednosti dionica i problemi mliječne industrije u svijetu u prošloj godini smanjili su mu bogatstvo za dodatni milijun eura, odnosno za četiri milijuna u prošle dvije godine. Stručnjaci i dalje očekuju kvalitetniju decentralizaciju upravljanja u njegovoj tvrtki što bi, prema nekim procjenama, zajedno s nekolicinom novih vrhunskih menadžera Drkovu firmu značajno osnažilo.

10. (15) Ivan Ergović – 60 milijuna eura
Vlasnik Našicecementa svojim radom i sposobnošću znatno je povećao vrijednost tvornice koja proizvode cement, beton, ciglu i ostali građevinski materijal. To će biti još dugo najtraženija roba u ratom razrušenoj regiji i zemlji koja intenzivno gradi cestovnu infrastrukturu. Uspješno je napravio iskorak na tržišta Srbije i Crne Gore.

11. (12) Toni Kukoč – 57 milijuna eura
Vrijednost bogatstva povećala mu se za vrijednost njegovih godišnjih primanja u NBA ligi. I dalje je nastavio gubiti dio bogatstva zbog pada vrijednosti dolara prema euru, što iznosi 23 posto. Umalo dosegao razinu od 60 milijuna eura na koliko mu je bogatstvo procijenjeno prije dvije godine.

12. (13) Anđelko Leko – 55 milijuna eura
Direktor i suvlasnik HUP-a, tvrtke koja je vlasnik cijelog niza lokala i najelitnijih zagrebačkih hotela kao što su “Opera”,”Sheraton”, “Panorama”, “International”, “Palace”. Lukavi Leko, čovjek koji će se teško vruć napiti hladne vode, povećao je vrijednost vlastita bogatstva zbog značajnog porasta cijena nekretnina u Zagrebu. Svi njegovi hoteli u Zagrebu stabilno posluju. Posjeduje strašnu radnu energija i dobro pliva u svim političkim vodama, krećući se od Bandića do Mesića.

13. (7) Zvonko Zubak – 54 milijuna eura
Nedavno najavio odlazak iz Hrvatske i preseljenje u Kanadu, čije su državljanstvo misteriozno prije par godina dobili i neki njegovi suradnici u trgovini oružjem, koji su bili uključeni u međunarodno krijumčarenje oružja koncem 90-ih. Ondje planira investirati u tvornicu autodijelova. U Hrvatskoj su mu propale sve veće poslovne ambicije. Račanova vlada je glatko odbila njegovu ponudu za kupnju Ine i iako je najavljivao, nije sudjelovao u borbi za treći program nacionalne televizije, a posve promašena bila je i njegova politička kampanja, koja je rezultirala debaklom na izborima u studenom 2003. Nakon prošlogodišnjeg pada njegova bogatstva od 11 milijuna eura, ove godine izgubio je dodatnih pet. Nije uspio naplatiti 200 milijuna dolara duga od Vlade za nabavku raketnog sustava S-300. Ishod tog spora i dalje je krajnje neizvjestan. Vjerojatno će pokušati iznajmiti svoju veliku kuću u blizini Sesveta veličine 2700 kvadratnih metara.

14. (8) Emil Tedeschi – 50 milijuna eura
Nakon što je prošle godine gotovo udvostručio bogatstvo preuzimanjem Cedevite i Neve, čime je promet njegove tvrtke dosegnuo 120 milijuna eura, ove godine bogatstvo mu se smanjilo za 5 milijuna eura zbog povećanog nivoa zaduženja firme. Njegov Atlantic Trade uglavnom i dalje stabilno posluje. Stabilnost koncerna mogao bi dodatno učvrstiti nakon što s emitiranjem počne drugi privatni nacionalni koncesionar RTL jer u tom koncernu sudjeluje i Atlantic Trade.

15. (12) Marijan Filipović – 48 milijuna eura
Vlasnik je drvnog diva Fininvest iz Čabra u Gorskome kotaru i najsnažniji poduzetnik u drvno-prerađivačkoj industriji u cijeloj regiji. Djeluje iz provincije, daleko od javnosti i uz pomoć sina najveći je koncesionar na šume u Hrvatskoj i BiH. Ni on ni sin nisu eksponirani u tzv. jet setu, iako Filipović vozi helikopterom a sin Ferrari.

16. (10) Dubravko Grgić (47 milijuna eura)
Većinski vlasnik osiguravajućeg holdinga Agram koji je vlasnik Euroherc osiguranja, Jadranskog i Mediteranskog osiguranja. Iako stabilno posluje, dosta je izgubio na tržištu kada je Ina poništila natječaj na kojem je pobijedila njegova tvrtka. Sumnja u manipulaciju pri dobivanju natječaja dosta je štetila tvrtki. Uz to, javljaju se i manjinski dioničari koji prijete tužbom zbog dionica.

17. (-) Radimir Čačić (45 milijuna eura)
Bivšem ministru za vrijeme njegova sjedenja u Račanovoj vladi se povećalo bogatstvo. Njegova centralna tvrtka Coning, sa svojim tvrtkama kćerima te Aurum osiguranjem, znatno su povećali svoju vrijednost. Čačićevi kritičari kažu da je to zbog uspješnog sudjelovanja u poslovima gradnje autocesta. Za povećanje bogatstva može zahvaliti i supruzi koja mu se brinula o većem dijelu poslova dok se je on bavio politikom.

18 (16) Dragutin Biondić – 43 milijuna eura
Iako su teška vremena za tekstilnu industriju, Biondić junior povećao je vrijednost svog bogatstva za tri milijuna eura, u prvom redu zahvaljujući domicilnoj tvrtki Heruc. Vrlo pažljiv s novcima u poslovanju, u tekućoj godini već je privukao pozornost javnosti modnom revijom koju 7. travnja priprema u Zagrebu. Novu Herucovu liniju predstavit će svjetska manekenska elita predvođena Karolinom Kurkovom i Marcusom Schenkenbergom. Ulaganja u vrhunsku promociju mogla bi mu dogodine dodatno povećati bogatstvo. Započeo je gradnju obiteljske kuće na najljepšem mjestu u Zagrebu.

19. (11) Goran Ivanišević (42 milijuna eura)
I dalje gubi vrijednost svog bogatstva zbog nekih loših poslovnih ulaganja u Hrvatskoj. Iako se nedavno vratio aktivnom tenisu, još je daleko od ostvarenja značajnijih turnirskih zarada, kao i novih prihoda od reklamnih i sponzorskih ugovora. Porez ne plaća u Hrvatskoj nego u Monte Carlu. Značajniji pad vrijednosti njegove imovine kompenzirale su povećane vrijednosti nekih nekretnina u koje je prije uložio novac.

20. (16) Goranko i Biserka Fižulić – 41 milijuna eura
“Vlasnici” pola Ilice u kojoj su što zakupili, a što kupili lokale na najboljim mjestima. Pravi im se posao razgranao dok je Fižulić bio ministar gospodarstva a njegova supruga Biserka, zvana žena zmaj, vodila tvrtku. U posljednje dvije godine bogatstvo im se povećalo za 11 milijuna eura, od čega prošle godine za 5 milijuna eura.

21. (19) Zdravko Pevec – 35 milijuna eura
Bjelovarski poduzetnik povećao je prošle godine svoje bogatstvo za 5,5 milijuna eura, što pokazuje da njegovo poslovno carstvo posluje stabilno, s blagim uzlaznim trendom u povećanju prihoda. Od 1990. postupno je gradio najveći trgovački lanac u Hrvatskoj za prodaju građevinskog materijala i alata, a asortiman mu se širi i na bijelu tehniku, audio i video opremu, školski pribor, igračke. Pola uspjeha pripada supruzi Višnji koja je s njim od prvoga dana u biznisu.

22 (18). Josip Kordić – 34 milijuna eura
Nakon što mu je Grad Zagreb, nakon “skandala Mesić ? Mamić” ipak dao dozvolu za gradnju poslovnog nebodera u Vukovarskoj ulici, povećala se vrijednost portfelja vlasnika Hidrocommercea, koji je počeo kao zidar u Turopolju, da bi bio partner u nekim gradnjama s Hrvojem Petračem a danas sa Zdravkom Mamićem. iako ne voli pokazivati svoje bogatstvo, zna se da je vlasnik nekoliko strašno vrijednih kuća na obali i unutrašnjosti. Obiteljska kuća na zagrebačkom Cmroku s velikim vinogradom vrijedi pravo bogatstvo. Ubrzano kupuje zemljišta u Buzinu i prema Velikoj Gorici i sprema opet veliku gradnju, kao što je imao svojedobno s Mercatoneom u Lučkom.

23. (21) Stipe Gabrić Jambo – 33 milijuna eura
Vlasnik Razvitka iz Metkovića, robnih kuća i niza hotela na obali prošle godine povećao je svoje bogatstvo za 4 milijuna eura. To se prije svega dogodilo zbog porasta cijena nekretnina u Dalmaciji, a ne zbog njegova poslovnog talenta. Povratak HDZ-a na vlast s Lukom Bebićem (kojem se svojedobno zamjerio) mogao bi mu naškoditi. No kako je on čovjek kompromisa, brzo će se dogovoriti s novim gospodarima. Sponzorira RK Jumbo.

24. (23) Željko Kerum – 31 milijun eura
Splitski poduzetnik zaradio je u prošloj godini dodatnih 5,5 milijuna eura. Dodatno poslovno širenje i rast bogatstva najavio je povezivanjem s preostalim manjim trgovačkim lancima u NTL (Nacionalni trgovački lanac), koji računa na 10-12 posto tržišta. Požalio je zbog kupnje prvog Maybacha u Hrvatskoj, što mu je prema vlastitim tvrdnjama stvorilo poslovne probleme. Kerum je prvi dućan otvorio 1989. u obiteljskoj kući ostavši bez posla u građevinskoj tvrtki.

25. (25) Robert Ježić ? 30 milijuna eura
Mudro je ulagao imovinu u skladu sa svjetskim trendovima, što mu je bogatstvo povećalo za 6 milijuna eura. Dodatnu društvenu afirmaciju pokušava steći obnašajući funkciju predsjednika NK Rijeka. Suvlasnik Landmarka i tajnovitog Forusa, Riječanin koji je upoznao poslovnu elitu kao skiper na jedrilici, stekao je bogatstvo trgujući polimerima diljem Europe. Uskoro bi mogao postati i kralj polimera u Hrvatskoj. Velik mu je problem odlazak njegova zaštitnika Slavka Linića u opoziciju. Vozi Ferrari i Mercedes a veći dio godine živi u švicarskom Zuggu.

26. (26) Mirko Grbešić – 28 milijuna eura
Vrijednost bogatstva povećala mu se za 5 milijuna eura, jer se povećao strateški interes za Saponiju iz Osijeka. Vlasnik je Mepasa, tvrtke koja je godinama rasla i dobro poslovala u Hercegovini, gdje je jedan od glavnih sportskih mecena.

27. (28) Branko Roglić – 26 milijuna eura
Bogatstvo mu je poraslo za novih 4 milijuna eura u odnosu na prošlu godinu. Dobro je poslovao, ali i mudro ulagao u nekretnine. Uspješno se izvukao iz projekta Slobodna Dalmacija. Vlasnik tvornice baterija Croatia i tvrtke Laura, zastupnika najpoznatijih marki parfema, zastupa svjetske multinacionalne kompanije Proctor & Gamble za Hrvatsku, BiH i Sloveniju. Vlasnik je i tvrtke Orvas u Splitu. I dalje izbjegava javnost i živi neupadljivo.

28.(30) Braco Radovanović – 25 milijuna eura
Vlasnik Eurolinea, generalnog zastupnika DaimlerChryslera za Hrvatsku i BiH, u prošloj godini zaradio je dodatnih 4,5 milijuna eura. Unatoč nekolicini problema s nezadovoljnim vlasnicima skupocjenih Mercedesa koju su se žestoko žalili na kvarove i privukli negativan medijski publicitet, nije izgubio čvrstu tržišnu poziciju. Svoju snagu pokazao je kad je preko noći Auto kući Baotić oduzeo licencu za prodaju Mercedesovih vozila.

29. (24) Darko Ostoja – 25 milijuna eura
Vrijednost vlastitog bogatstva ostala je na istoj razini. Dobro je amortizirao sve nervozne napade bivšeg potpredsjednika Vlade Slavka Linića. Promjenom vlasti dodatno je učvrstio svoje pozicije.

30.(32) Franjo Tomić – 24 milijuna eura
Vlasnik Tomić & Co., generalnog zastupnika BMW-a i Land Rovera za Hrvatsku i BiH, zaradio je prošle godine novih 5 milijuna eura. Bila je to dobra poslovna godina za njegovu tvrtku, koja svake godine povećava promet. I dalje uspješno vodi tvrtku za klimatizacijske sustave u Munchenu.

31. (34) Hrvoje Petrač – 23,5 milijuna eura
Iako je trenutačno u velikim nevoljama zbog sumnje Državnog odvjetništva da je umiješan u otmicu sina generala Zagorca, Petrač je u godinu dana uspio znatno povećati svoj imetak. Proširenjem poslova u inozemstvu te ulaganjem u vinogradarske djelatnosti i nekretnine, Petrač je znatno uvećao svoj imetak u usporedbi s prošlom godinom. Za funkcioniranje tvrtki u ovako teškim uvjetima najzaslužnija je njegova supruga Alica.

32. (29) Davor Štern – 23 milijuna eura
Osobno bogatstvo uvećao je za 9 milijuna eura dobrim ulaganjem na svjetskim tržištima. Potpredsjednik ruskog naftnog diva TNK, bivši direktor Ine, nikad nije prekidao čvrste veze s Rusijom. Otkako se HDZ vratio na vlast, češće javno istupa. Velika vrijednost u nekretninama.

33. (-) Vladimir Zagorec – 21 milijun eura
Procjenjuje se da je svoju imovinu povećao nakon što je otišao u mirovinu. Radi samostalno na konzaltingu te ima nekoliko tvrtki sa stranim partnerima (Patfinger, Scorpio…), bavi se izgradnjom i stranim ulaganjima. Sam je jamčio u banci za novac (1,5 mil. eura) koji su otmičari tražili za puštanje njegova sina. Posjeduje nekoliko vrijednih nekretnina.

34. (22) Ninoslav Pavić – 20 milijuna eura
Bogatstvo u EPH-u smanjilo mu se za 5 milijuna eura. Dio prihoda morao je usmjeriti prema tajnim ortacima iz medijskog kartela Grupo. Dio gubitka kompenzirao je porast vrijednosti nekretnina u koje je ulagao. Imetak će mu se još smanjiti jer nije do kraja isplatio svoje ortake, među kojima najveća potraživanja ima Miroslav Kutle.

35. (34)Vladimir Smolec – 19,5 milijuna eura
Prošle godine zaradio dodatnih 2,5 milijuna eura. Jedan od većih dioničara u marketinškoj agenciji Digitel, koja je i dalje tržišni lider. Sa suprugom nastavio vući mudre poslovne poteze. Jedan od glavnih igrača u prodaji Nove TV. Ima najvećeg marketinškog klijenta u Hrvatskoj – Hrvatski Telekom.

36. (31) Milan Artuković – 19 milijuna eura
Izgubio pola milijuna eura vlastitog bogatstva zbog pada vrijednosti Francka na domaćem tržištu kapitala. Unatoč padu vrijednosti tvrtka i dalje čvrsto drži lidersku poziciju na domaćem tržištu. Povučen je i rijetko komunicira s medijima.

37. (21) Ivić Pašalić – 18 milijuna eura
Unatoč političkoj marginalizaciji i dalje je među najbogatijim Hrvatima. Vrijednost bogatstva znatno mu se smanjila zbog malog utjecaja. Vjerojatno će se uskoro u Hrvatskoj pojaviti kao uspješan ulagač i to u području građevine, gdje mu tast već niz godina ima građevinsku tvrtku. Bit će zanimljivo pratiti hoće li se odvažiti pojaviti osobno ili ponovo prikriven iza raznih ulagačkih paravana.

38.(38) Davor Šuker – 17 milijuna eura
Bivši nogometaš, poznat po štedljivosti i raznolikim poslovima kojima se bavio uz aktivno igranje nogometa, dobro je uložio zarađeni novac. Ima nekoliko nogometnih akademija i bavi se uz to još i menadžerskim poslom. Uvećao svoje bogatstvo u godinu dana za 2 milijuna eura.

39.(33) Josip Gucić – 16 milijuna eura
Izgubio 2 milijuna eura, ponajviše zbog troškova za odvjetnike koji ga zastupaju u brojnim postupcima u kojima je osumnjičen za nezakonitosti iz prošlog desetljeća.

40. (-) Ivan Ćaleta – 15 milijuna eura
Vlasniku tvrtke GRP media bogatstvo se prepolovilo, iako je poslovao vrlo uspješno. Iako se privode kraju pregovori o prodaji Nove TV, koju je upravo Ćaleta doveo do kvalitetne tržišne pozicije, njemu će od te prodaje ostati tek manji dio. Iako formalno kontrolira većinu udjela na prvoj privatnoj televiziji s nacionalnom koncesijom, tajni suvlasnici poslali su mu koncem prošle godine jasnu poruku da očekuju dio svog financijskog kolača. Ustrijeljen je u potkoljenicu u središtu Zagreba po povratku s masaže, nakon čega se ne pojavljuje u javnosti.

41. (35) Zvonimir Boban – 14 milijuna eura
Vrhunski nogometaš ove je godine i diplomirao povijest. Dobro je investirao novac zarađen u Milanu. Kratkoročni mu je cilj postati predsjednik HNS-a. Zbog pada tržišta kapitala bogatstvo mu se lani smanjilo za 2 milijuna eura.

42. (-) Drago Kamenski – 13 milijuna eura
Vlasnik građevinskog poduzeća Kamgrad. Jedan od najpoduzetnijih građevinara u Hrvatskoj osnovao je savršeno organiziranu tvrtku. Kupuje zapuštene zgrade, renovira ih i dalje prodaje ili iznajmljuje. U usponu.

43. (39) Zdravko Mamić – 12 milijuna eura
Najmoćniji hrvatski nogometni menadžer. Ima osamdesetak igrač koji su mu velika potencijalna vrijednost, mnogo veća od trenutačne imovine. Ima jedna problem – slaba hrvatska nogometna liga i mnogo repova iz prošlosti. Investicije u nekretnine su mu pametna ulaganja a spas dobivanje dozvole za poslovni toranj u Vukovarskoj.

44. (-) Franjo Luković – 11 milijuna eura
Po procjenama, predsjednik Uprave Zagrebačke banke ima veliku vrijednost u dionicama tvrtke koju je doveo na sam vrh hrvatskog bankarstva. Konzervativni bankar kojeg cijene njegovi talijanski poslodavci.

45. (40) Hrvoje Vojvoda – 10 milijuna eura
Stvarni gospodar Varaždina i okolice, svojedobno ozbiljan kandidat za šefa HDZ-a, nije bio lani baš previše aktivan u uvećavanju vrijednosti svog portfelja. Situacija bi mu se mogla poboljšati zbog dolaska HDZ-a na vlast.

46. (-) Tomislav Horvatinčić – 9,5 milijuna eura
Vlasnik HoTO Towera u Savskoj ulici i ogromne zgrade u Hebrangovoj, zahvaljujući povoljnim ugovorima s HT-om o dugoročnom najmu, vinuo se u neslućene visine s vrijednošću imetka. On mu se zbog pametnog ulaganja može samo povećavati u idućim godinama. Velika podrška Hypo Alpe Adria Bank u svim investicijama.

47. (-) Miomir Žužul – 9 milijuna eura
Četiri godine izvan državne službe spretnom su lukavom ministru vanjskih poslova Miomiru Žužulu bile dovoljne da iskoristi mnogobrojne političke veze koje je stekao za vrijeme veleposlaničkog staža u SAD-u. Washingtonske veze dobro iskoristio za lobiranje koje se u Americi jako dobro plaća. Kupio je kuću u najboljem dijelu glavnog grada SAD-a.

48. (37) Nikola Lisičar – 8 milijuna eura
Suvlasnik i direktor Montmontaže zajedno s Ivicom Nuićem sjajno je poslovao zahvaljujući dobrim vezama s bivšom vlašću, ali u tržišnoj utakmici bez političkog pokroviteljstva bogatstvo mu se smanjuje. Reputaciju mu je narušilo sudjelovanje u aferi Večernji list. Za razliku od lani, račun mu je tanji za otprilike 3 milijuna eura.

49. (-) (Miroslav Kutle) – 7 milijuna eura
Stari HDZ-ov igrač ponovo jaše. Sudski postupci polako jenjavaju, tajni ortaci, među kojima se posebno ističe Ninoslav Pavić, polako mu isplaćuju novac. Bogatstvo će mu se jako povećati nakon prodaje Nove TV – od tih 28 milijuna eura morao bi dobiti velik komad.

50. (-) Reno Sinovčić – 6 milijuna eura
Kralj ribe na Jadranu, bivši nogometni sudac s presudnim utjecajem u Hrvatskom nogometnom savezu, dobro je iskoristio svoje lobističke i organizacijske sposobnosti. još da nije za sobom vukao repove s lažiranjima utakmica, danas bi imao još veće bogatstvo.Jedan je od većih ulagača u nekretnine u zadarskom kraju koji očekuje ekonomski bum.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika