Objavljeno u Nacionalu br. 438, 2004-04-06

Autor: Robert Bajruši

GAF HRVATSKE VANJSKE POLITIKE

Skandalozno imenovanje Nevena Jurice za ambasadora u SAD-u

Neven Jurica je kao hrvatski veleposlanik u Australiji napravio dug od 370.000 dolara i zavadio tamošnje Hrvate, a kao ambasador u oslu za reprezentaciju je umjesto predviđenih 24.265 kuna potrošio 220.311 kuna i tako prekoračio troškove za 850 posto

Jurica ne samo da nije političar s kredibilitetom kakve se šalje u najjaču svjetsku velesilu nego je u prošlosti povremeno bio zagovornik antiameričke politike.Jurica ne samo da nije političar s kredibilitetom kakve se šalje u najjaču svjetsku velesilu nego je u prošlosti povremeno bio zagovornik antiameričke politike.Diplomatski krugovi u Zagrebu zgroženi su odlukom Ive Sanadera da za veleposlanika u SAD-u imenuje Nevena Juricu. Riječ koja se posljednjih dana najčešće izgovara glasi “skandal”, a podjednako je često upotrebljavaju stranci akreditirani u Hrvatskoj i brojni domaći profesionalni diplomati. Opće je mišljenje da je premijer u suradnji s Miomirom Žužulom ali i predsjednikom Stipom Mesićem napravio najveći diplomatski skandal otkako je HDZ došao na vlast jer Jurica ne samo da nije političar s kredibilitetom kakve se šalje u najjaču svjetsku velesilu nego je u prošlosti povremeno bio zagovornik antiameričke politike.

Sjedinjene Američke Države teško prihvatiti Sanaderovu odluku o imenovanju osobe koja ih je teško uvrijedila Jurica je u hotelu Sheraton-Wentworth potrošio 17.500 dolara sakupljenih na dobrotvornim susretima dijaspore, a na Novom Zelandu ostavio je dug od 4.000 dolaraZato će Sjedinjene Američke Države teško prihvatiti Sanaderovu odluku o imenovanju osobe koja ih je teško uvrijedila. Najveći Juričin skandal dogodio se početkom 1998. kada je žestoko kritizirao State Department nakon objavljenog Izvještaja o stanju ljudskih prava u Republici Hrvatskoj za 1997. godinu. Tipičnim hadezeovskim načinom optužio je SAD za lažne napade premda je izvješće taksativno navelo broj i oblike kršenja ljudskih prava u izvedbi Tuđmanova režima. Ovakve kvazi državotvorne eskapade u normalnim bi okolnostima Juricu doživotno eliminirale s političke scene, umjesto toga formalnom Vladinom odlukom uspio je izazvati diplomatski skandal koji prijeti pogoršanjem odnosa s Amerikom.

Neven Jurica spada među “barakaše” koji su zajedno s Franjom Tuđmanom osnivali HDZ u drvenoj kućici na Savskoj cesti. Premda jedan od prvih Tuđmanovih suradnika, politički tajnik HDZ-a i saborski zastupnik, ubrzo je toliko počeo nervirati Tuđmana da ga se ovaj riješio šaljući ga za veleposlanika u daleku Australiju. Nije kratak popis skandala u kojima je u sljedeće tri godine sudjelovao veleposlanik Jurica: u Canberri je uspio međusobno zavaditi australske Hrvate, postao je predmetom optužbi za nerazumno trošenje novca, a govorilo se i pisalo da posjećuje lokalne četvrti rezervirane za prostituciju tako da je naposljetku povučen u Zagreb.

Još 1993. zatraženo je pokretanje istrage protiv Nevena Jurice zbog gradnje veleposlanstva vrijednog 1.600.000 dolara u Canberri. Jurica je s neskrivenim ponosom dočekao Franju Tuđmana prilikom njegova posjeta Australiji, međutim ubrzo se ustanovilo da je rastrošni veleposlanik stvorio i dug od oko 370.000 dolara i otišao u Hrvatsku. Samo zahvaljujući donacijama australskih Hrvata netom otvorenoj rezidenciji nije isključena voda i struja. Dužnosnica tamošnjeg HDZ-a Ina Vukić optužila ga je da je zabavljajući se s društvom u hotelu “Sheraton-Wentworth” potrošio 17.500 dolara sakupljenih na dobrotvornim susretima dijaspore. Gostujući na Novom Zelandu u deset dana napravio je telefonski račun od 1.500 dolara, usput se zaduživši 2.450 dolara. Uslijedile su i poprilično bizarne optužbe poput one po kojoj je vozeći se službenim automobilom odlazio u četvrt Canberre u kojoj su se okupljale prostitutke i u jednoj od videoteka posuđivao porniće. Sklonost neformalnom ponašanju krajnje atipičnom u diplomaciji pokazao je u intervjuu listu The West Australian gdje je na upit o herceg-bosanskim logorima odgovorio da su to “koncentracijski logori u kojima i nije tako loše, a Mate Boban je obećao poboljšati uvjete logoraša”.

Kako ga Tuđman nije volio, kratko se zadržao u Zagrebu i ubrzo je ekspediran u Sofiju što je za bivšeg ambasadora u Australiji potpuna degradacija. A onda ga je Zlatko Mateša vratio iz Bugarske i postavio za vladinog glasnogovornika. Bila je to pogreška koju je Mateša vrlo brzo i sam shvatio. Čim je preuzeo položaj, Jurica je poslao prekršajnu prijavu protiv Feral Tribunea zbog navodne pornografske naslovnice, potom je svojim istupima izazvao službeni prosvjed uprave Radija 101, a onda najavio tužbe protiv tjednika koji su pisali o korumpiranosti HDZ-ove vlade. Uzgredno je optuživao bosanski tjednik Dani i Vijeće sigurnosti UN-a zbog kritika upućenih Hrvatskoj i na položaju vladinog predstojnika za priopćavanje uspio zaratiti s gotovo svim medijima u državi. Tada je početkom veljače 1998. State Department objavio kritički intoniran izvještaj o ljudskim pravima u Hrvatskoj u kojem je režim oštro kritiziran zbog netolerantne politike prema manjinama, zaustavljanja povratka izbjeglica, prisluškivanja i difamacije oporbe, napada na nezavisne medije i favoriziranja Katoličke crkve pred ostalim vjerskim zajednicama.

Bilo je to dovoljno da Jurica napadne i Ameriku. U vladi je 6. veljače 1998. održao tiskovnu konferenciju na kojoj se obračunao sa State Departmentom koji “zaobilazi mnoge točne i pozitivne ocjene o stanju ljudskih prava? ne izdvajaju se ili nedovoljno uočavaju općepoznati rezultati na mnogim područjima zaštite ljudskih prava”. U nastavku je na račun američke diplomacije sasuo uobičajenu optužbu kako “propuštaju ukazati i na zaštitu ljudskih prava prognanika Hrvata i izbjeglica”, rezimirajući da je izvještaj State Departmenta paušalan, neprihvatljiv i ničim utemeljen. “Iako je hrvatska demokratska vlast svjesna da su uvijek moguće neuravnotežene ocjene, paušalne interpretacije i negativne selekcije informacija, ostaje odlučna u naporima za daljnji razvoj demokratskog sustava i razvoj prava i sloboda”, zaključio je Jurica svoj i vladin obračun sa State Departmentom i američkom vladom.

Taj i još nekoliko sličnih javnih istupa toliko su iziritirali Zlatka Matešu da je kod Tuđmana ultimativno zahtijevao Juričinu ostavku. Po starom običaju za kaznu je poslan u diplomaciju, ovaj put kao veleposlanik u Norveškoj. Računalo se da u Oslu nije moguće izazvati veće probleme ? u Norveškoj živi jako malo Hrvata, trgovačke veze su slabe, a međudržavni odnosi svode se na nekoliko kurtoaznih izjava godišnje. No i na dalekom sjeveru Juričin mandat nije prošao bez skandala. Sklon ugodnom i rasipnom životu uspio je 8,5 puta nadmašiti iznos za reprezentacije i umjesto predviđenih 24.265 kuna potrošiti 220.311 kuna. Prekoračenje troškova za 850 posto svrstalo ga je na prvo mjesto rastrošnih hrvatskih veleposlanika, prije nego što je 2001. konačno povučen iz diplomacije. Zbog niza skandala kojima je obilježena njegova diplomatska karijera mnogi su vjerovali da će dolaskom koalicijske vlade Neven Jurica hitno biti povučen iz diplomacije. Međutim, zahvaljujući indolentnosti Račanove vlade, ostavljen je na veleposlaničkom položaju do isteka mandata 2001. Jedina javna dužnost koju je iza toga obnašao bilo je predsjednikovanje opskurnim poluanonimnim Odborom za očuvanje povijesnog djela Franje Tuđmana.

Ostaje nejasno zašto se Sanader odlučio tako kompromitiranog političara poslati na najzahtjevniji položaj u današnjoj diplomaciji. Iako je Jurica tijekom unutarnjih sukoba zaraćenih skupina oko Ive Sanadera i Ivića Pašalića od samog početka stao uz aktualnog premijera, washingtonska sinekura ipak je pretjeran izraz zahvalnosti. Zato logično zvuči mišljenje jednog diplomata koji je za Nacional izjavio da je riječ o namjeri vrha HDZ-a da samostalno preuzme kreiranje odnosa s SAD-om bez Ustavom zajamčenog Mesićeva posredovanja. Za takvo što Sanaderu i Žužulu je potreban pouzdan čovjek u Washingtonu, makar se radilo o osobi uz čiju diplomatsku karijeru poznavatelji prilika u Ministarstvu vanjskih poslova uglavnom zbijaju šale. Ali Jurica je pouzdan izvršitelj Sanaderove politike i premijer je odlučio predložiti njegovo imenovanje, čak i ako to izazove ozbiljan diplomatski skandal.

“Jednostavno govoreći, Neven Jurica je neuspješan diplomat koji može samo pokvariti odnose s Amerikancima. On nema ugled u političkim i diplomatskim krugovima, ne barata dobro engleskim, a nije u stanju voditi ni zapažen socijalni život po čemu se svojevremeno u washingtonskim diplomatskim krugovima isticao sadašnji ministar Miomir Žužul”, smatra ovaj zagrebački diplomat. Dodaje da je iznenađen neshvatljivom popustljivošću koju u posljednje vrijeme iskazuje Stipe Mesić pristajući na svaki Sanaderov kadrovski prijedlog, nije se suprotstavio čistki dobrih šefova javnih poduzeća, imenovanju anonimnog Joška Podbevšeka ni posljednjim skandaloznim diplomatskim propustima. Osim toga, upitno je hoće li američka strana dati agreman svom nekadašnjem kritičaru ? premda ne postoji zakonski rok u kojem se to mora dogoditi, pozitivno mišljenje zemlje domaćina prema diplomatskim običajima trebalo bi stići za šest tjedana. Ako ne stigne, to znači da ne prihvaćaju predloženog veleposlanika.

Ako se nad Juričinim izborom zgraža cjelokupni zagrebački diplomatski krug, sasvim sigurno ni u State Departmentu neće biti zadovoljni izborom Sanaderove vlade. Početkom lipnja iz Washingtona napokon odlazi sadašnji veleposlanik Ivan Grdešić koji tijekom trogodišnjeg mandata nije napravio gotovo ništa. Suradnici ga opisuju kao krajnje nekomunikativnu osobu bez imalo dara za lobiranje, tako da se većinu njegova mandata činilo da Hrvatska u Washingtonu uopće nema ambasadora. Međutim Juričin izbor potvrđuje da se od lošeg uvijek može izabrati još gore. Posebice za vladu koja se predstavlja proameričkom, prihvaća zahtjev SAD-a za slanje hrvatskih vojnika u Irak i na različite se načine pokušava etablirati kao najodaniji američki saveznik u regiji. U takvim okolnostima čini se da bi američko odbijanje davanja agremana mogla biti posljednja nada za Hrvatsku.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika