Objavljeno u Nacionalu br. 438, 2004-04-06

Autor: Robert Bajruši

PRVIH 100 DANA HDZ-ove VLADE

Sanader i njegovih 14 patuljaka

Iako su nakon prvih sto dana djelovanja nove Vlade ministri podvrgnuti brojnim kritikama, premijer Ivo Sanader čvrsto stoji iza njih

Cjelokupnom politikom hrvatske Vlade upravlja Ivo Sanader, a ministri, baš kao u vrijeme vladavine Franje Tuđmana, nemaju gotovo nikakvu autonomiju u odlučivanju.Cjelokupnom politikom hrvatske Vlade upravlja Ivo Sanader, a ministri, baš kao u vrijeme vladavine Franje Tuđmana, nemaju gotovo nikakvu autonomiju u odlučivanju.Premda su članovi njegova kabineta i on ? povodom 100 dana od uspostave nove vlade ? podvrgnuti brojnim kritikama, premijer Ivo Sanader još uvijek odlučno podržava svoje ministre. Iz Vlade nije moguće čuti ni neformalne primjedbe na račun ministara, a kamoli ozbiljnije nagovještaje eventualnih smjena zbog lošeg rada. Drugim riječima, koliko god velik dio javnosti, medija i analitičara otvoreno kritizira brojne poteze HDZ-ovih ministara, nikome od njih položaj nije doveden u pitanje.

Stvar je jednostavna: cjelokupnom politikom hrvatske Vlade upravlja Ivo Sanader, a ministri, baš kao u vrijeme vladavine Franje Tuđmana, nemaju gotovo nikakvu autonomiju u odlučivanju. Iako zvuči paradoksalno, Sanader je zadovoljan kritikama, posebno onima upućenima Andriji Hebrangu i Miomiru Žužulu. Koliko god je njegov položaj neupitan, Hebrang i Žužul jedini su važniji dužnosnici HDZ-a koji u budućnosti mogu ugroziti Sanadera i on ih zasad pušta da u javnost izlaze s radikalnim stavovima. Rezultat je dramatično loš Hebrangov rejting, a i Žužul više ne slovi kao profesionalac neupitnih diplomatskih sposobnosti. No iako su obojica u prva tri mjeseca napravili već toliko pogrešaka, u Vladi ne razmišljaju o njihovoj smjeni. Neupitan je čak i Andrija Hebrang koga, prema nedavnoj anketi HTV-a, ne podupire 95 posto građana. Ništa bolje mišljenje o njemu nema ni sadašnja opozicija, ali unatoč animozitetu koji je navukao na sebe još uvijek uživa podršku pragmatičnog premijera.

“Hebrang je za samo 100 dana uspio izazvati zastoj u funkcioniranju zdravstvenog sustava”, smatra Željka Antunović. Potvrđuju to i podaci o rastućoj nelikvidnosti, sve većim dugovima dobavljačima, što dovodi i do sve duljih čekanja pacijenata na preglede i operativne zahvate. Otkako je ustoličen novi ministar zdravstva, dugovi veledrogerijama produljili su se s nekadašnjih 240 na 400 dana, dok su manji dobavljači zbog neplaćanja pred kolapsom. Unatoč izglasanom državnom proračunu bolnice još uvijek ne znaju s koliko novca raspolažu za ovu godinu, a umjesto da počnu sanirati postojeće stanje, ministar i njegovi ljudi izmišljaju optužbe o dugovima bivše vlade u zdravstvu od 7 milijardi kuna. Hebrang se nedavno upustio u novu čistku i na adrese 300-tinjak liječnika poslao razrješnice na njihovo članstvo u stručnim povjerenstvima. Radi se o medicinskim tijelima u koja su imenovane osobe koje nemaju veze s politikom, ali i njima je nova vlast zahvalila na suradnji.

Za razliku od Hebranga, Jadranka Kosor ulazi u krug najpouzdanijih Sanaderovih suradnika. Stoga ne iznenađuje da Vlada forsira njezine česte medijske istupe, a premijer ju je faktički postavio za čelnicu zagrebačkog HDZ-a. Sve su češće najave da će Jadranka Kosor biti predsjednički kandidat HDZ-a, a izglede joj povećava navodni dogovor Ive Sanadera i Ninoslava Pavića, vlasnika EPH, prema kojem će Pavićeve novine snažno pratiti njezinu kampanju, a zauzvrat se Vlada neće suprotstaviti EPH-ovoj kupnji Slobodne Dalmacije.

No u oporbi se Jadranka Kosor doživljava na sasvim drukčiji način. “Ona je poput ptice kukavice, gdje god se pojavi, ukrade neku našu ideju i plasira ju kao vlastitu. Eto, nedavno je otvorila stan jednog branitelja koji se odavno u njega uselio”, podsjeća esdepeovac Davorko Vidović. Teze Jadranke Kosor da joj je cilj zaštita obitelji Vidović naziva opasnom socijalnom demagogijom i najnižim oblikom politike. Posljedice rada sadašnje ministrice bit će još veći kaos u njezinu sektoru, sve veća socijalna entropija i porast siromaštva. Vidovića posebno iritira to što većina građana ima povjerenja u Jadranku Kosor i njezine postupke: “To je ludilo, u javnosti se stvara dojam da ona radi dobre stvari, iako je situacija posve drukčija. Branitelji nisu dobili ništa osim ministričine ‘lijepe riječi’. HDZ je smanjio sredstva za dječje doplatke s 400 na 340 milijuna kuna, a sasvim sigurno neće imati sredstava da povisi naknade rodiljama s 1600 na 2500 kuna. Jednako je i s umirovljenicima koji misle da su dobro prošli, a mirovine će im narasti za 6,40 kuna, pri čemu je upitno hoće li HDZ uopće imati novac za isplatu posljednje penzije.” Iako je Jadranka Kosor javno obećala donošenje novog zakona o pravima branitelja već na prvoj sjednici Sabora, izglasane su tek sitnije promjene i zaustavljena revizija koja je utvrdila da su 30 posto vojnih invalida varalice. Gotovo je sigurno da će novi zakon biti donesen u godini novih izbora kako bi se ponovno pridobili branitelji, premda je već sada jasno da nema novca za podmirenje njihovih želja. Prema pokazateljima, realiziraju li se samo neke najave Jadranke Kosor, državu će to godišnje koštati novih 1,5 milijardi kuna.

Marijan Mlinarić od prvog se dana ne snalazi na novom poslu, ali to od njega nitko i nije očekivao jer o svemu konačnu odluku donosi Sanader, objasnio je za Nacional dobro obaviješteni stručnjak iz MUP-a. Prema njegovim riječima, u policiji su obavljene brojne čistke, od samog vrha gdje je smijenjen ravnatelj Ranko Ostojić i na njegovo mjesto postavljen prometni policajac Ivica Franić pa do niza smjena u raznim upravama i odjelima. U kojoj je mjeri vlast na sve položaje odlučila postaviti vlastite kadrove, govori bizarna informacija o smjeni Ljubomira Radića, Srbina dovedenog na pomoćnički položaj na temelju Erdutskog sporazuma, koga je nedavno zamijenio Đoko Tepšan, mupovski kadar Milorada Pupovca. Kako Mlinarić faktički ne upravlja svojim ministarstvom, glavni zagovornik smjena postao je Zlatko Gledec, dok je na iznenađenje mnogih najveći protivnik micanja provjerenih kadrova Ivica Buconjić, državni tajnik MUP-a. Buconjić je iz Belog Manastira i budući da je blizak Branimiru Glavašu, vjerovalo se da će on biti pokretač čistki, ali zasad je tu ulogu preuzeo Gledec, tvrdi Nacionalov izvor. Sklonost demagogiji novi šefovi MUP-a pokazali su na primjeru policajaca koji su dulje od godine dana štrajkali pred Banskim dvorima ? unatoč brojnim obećanjima ni jednog među njima Mlinarić nije vratio na posao, što pokazuje stvarne razmjere HDZ-ove brige za bivše štrajkaše.

Slična je situacija i u Ministarstvu obrane, gdje Berislav Rončević bespogovorno provodi odluke koje se kreiraju u Banskim dvorima. Pritom je zanimljivo da HDZ i novi ministar nastavljaju politiku Račanove vlade koju su prozivali izdajničkom i organizirali demonstracije. Tako je nedavno bez ikakve buke zatvorena vojarna u Imotskom, a kad se to pokušalo lani, organizirane su demonstracije na kojima se prijetilo oružanom pobunom. Sada je, kad su vlast preuzeli nekadašnji organizatori bunta, imotska vojarna raspuštena u nekoliko dana. Ono iza čega Rončević ipak stoji jesu brojne smjene na nižim vojnim razinama koje se obavljaju prema političkoj podobnosti, a ne stručnosti. O čitavoj stvari malo se zna jer je vojni vrh predvođen generalom Josipom Lucićem nedodirljiv.

Jedini prijatelj Ive Sanadera sadašnji je ministar kulture, što je razlog iznimne samostalnosti koju ima prilikom odlučivanja. “Biškupić ima dvije osnovne osobine: želju da osobno odlučuje o svemu u svom sektoru te potrebu da eliminira sve što se veže uz alternativu. Zato će ubuduće Ministarstvo kulture organizirati izložbe kulturne baštine, priredbe u Vatikanu ili Dubrovniku i obnovu starih građevina, a gotovo potpuno zanemariti suvremenu urbanu kulturu, da o gay ili nekim alternativnim pokretima i ne govorimo”, smatra dobar poznavatelj ministra kulture. U tome ima punu podršku svog dobrog prijatelja Sanadera pa će svi njegovi potezi biti prihvaćeni u Vladi. Sanader i Biškupić imaju slična gledišta na kulturnu politiku tako da premijer nema ništa protiv čistki koje se vode.

Premda djeluje miroljubivo, Biškupić je u prvih 100 dana počistio sve bivše kadrove i postavio svoje ljude. Jednog od njih, poput državnog tajnika Srećka Šestana, opisuju kao propalog intendanta nesposobnog za tako važan položaj. Jedini koga je Biškupić ostavio jest Jadran Antolović, pravnik koji je prošlih godina pisao medijske zakone za Antuna Vujića, a sada to radi po napucima HDZ-a. Među prvima koje novi ministar namjerava smijeniti ravnatelj je zagrebačkog HNK Mladen Tarbuk, najkasnije za godinu i pol kad mu istekne mandat. “Jedini je Biškupićev problem to što bi mogao biti zapamćen kao ministar u državi o čijoj kulturi govori najava da se uskoro iza 21 sat na Trgu bana Jelačića neće smjeti kupovati novine, kao da je vlast preuzela vojna hunta, a ne Biškupićeva politička stranka”, smatraju njegovi oponenti.

Sanader određuje i smjernice ekonomske politike, što je zajedno s nekompetentnošću njegovih ministara glavni razlog sve lošijeg stanja u gospodarstvu. Ministar financija Ivan Šuker nema strategiju i u velikoj je mjeri kriv za sve veću nelikvidnost države, smatraju stručnjaci, ali može biti siguran jer ga podržava Sanader. U najvećoj mjeri radi se o otplati dugova za Šukerov odlazak od Ivića Pašalića i pristupanje Sanaderu, ali i zato jer bi eliminacija ministra financija pokazala da je gospodarski koncept HDZ-ove vlade promašen. Ista ocjena odnosi se i na ministra gospodarstva Branka Vukelića koji dosad nije donio ni jednu važnu odluku. Analitičari ga smatraju najslabijom karikom Sanaderove vlade, osobito se usporedi s bivšim ministrom Ljubom Jurčićem koji je slovio kao gospodarski ekspert. Zasad je donio samo dvije odluke. Novi porodiljni dopusti koji traju tri godine antieuropski su i tjeraju žene s tržišta rada. Smijenio je i direktoricu Zavoda za zapošljavanje Sanju Crnković-Pozaić jer je to tražio HDZ.

Već podatak da se nije uspio izboriti za dodatna sredstva za poljoprivredu u trenutku kad Hrvatska pregovara s EU o ratifikaciji Protokola 7, pokazala je da Petar Čobanković nije znao o čemu je riječ. Bez dodatnih novčanih poticaja hrvatskoj poljoprivredno-prehrambenoj industriji prijeti kolaps, koji prema mišljenju eksperata ne bi uspio izbjeći ni netko drugi na njegovoj funkciji. Iz HSS-a na njegov su račun upućene brojne pritužbe koje se svode na to da je nestručan. Unatoč tomu ima Sanader ga podržava jer je hrvatsko usvajanje Protokola 7 važan korak prema EU, a premijer je zauzvrat spreman žrtvovati dio od 139.000 seljačkih obitelji koje žive od zastarjele poljoprivrede.

U takvim okolnostima Božidar Kalmeta ističe se kao jedini uspješan ministar. Sanader je odlučio iskoristiti Kalmetino iskustvo u vođenju kompleksnog sustava kakav je grad Zadar i dodijelio mu ministarstvo koje objedinjuje niz poslova, od gradnje cesta do turizma. Zasad čak i protivnici HDZ-a poput Radimira Čačića ističu kako se novi ministar ponaša pametno. Ne upušta se u rizike i nastoji realizirati dogovorene poslove. Ako dovrši autocestu Zagreb ? Split, Kalmeta bi se za dvije godine mogao etablirati kao drugi čovjek HDZ-a. Osim toga, kad je napustio Pašalića, svoju je političku sudbinu vezao uz Sanadera, što mu jamči njegovu presudnu podršku. Sličan status kod premijera ima i Marina Matulović-Dropulić, koja ima apsolutnu podršku Vlade jer slovi kao vrhunski profesionalac, uz to bespogovorno odan njenom predsjedniku.

Ako postoji područje kojim Sanader potpuno vlada, to je vanjska politika. Miomir Žužul i Kolinda Grabar-Kitarović samo provode njegovu politiku, bez obzira na to radi li se o pregovorima s Bruxellesom ili smjenama veleposlanika i konzularnog osoblja. Oboje su dugogodišnji bliski Sanaderovi suradnici i ljudi koji će idućih godina voditi politiku HDZ-a. Sanaderova je namjera napraviti od Kolinde Grabar-Kitarović respektabilnu ličnost hrvatske politike, ali analitičari sumnjaju u uspjeh premijerove namjere. Po njima, unatoč stručnosti, ona nema format političara kakav je bio Neven Mimica, a nije se potpuno snašla ni u bruxelleskim pregovorima o liberalizaciji poljoprivrednog uvoza.

“Miomir Žužul je u kratkom vremenu napravio nekoliko velikih pogrešaka i ne iznenađuje negativna ocjena koju mu je javno dodijelio predsjednik Mesić”, kaže za Nacional hrvatski diplomat. Odnosi se to na katastrofalne izjave za BBC kad nije htio odgovoriti hoće li vlast uhititi osumnjičene za ratne zločine, kao i na izjavu u Izraelu kojom je podržao Sharonovu politiku prema Palestincima. Osim toga, Žužul planira smijeniti dvadesetak veleposlanika i na njihova mjesta staviti sebi odane kadrove. Već prva dva primjera pokazala su da se to čini na pogrešan način ? u SAD bi trebao otići Neven Jurica koji je prije nekoliko godina davao antiameričke izjave, dok u Beograd odlazi Tonči Staničić, dosadašnji veleposlanik u Bugarskoj. Staničićeva karijera obilježena je brojnim skandalima, poput prošlogodišnjeg intervjua za bugarski erotsko-modni magazin. U njemu se slikao s ljubavnicom (kojom se poslije oženio) i izjavio da su južni Hrvati kojima i on pripada bolji od sunarodnjaka sa sjevera. Picula ga se nije usudio smijeniti, a Žužul ga je odlučio poslati na jednu od najzahtjevnijih diplomatskih destinacija.

Dragan Primorac jedan je od rijetkih ministara koji vodi samostalnu politiku. U Vladu je ušao na izravan Sanaderov poziv, ali kao izvanstranački stručnjak, i zasad djeluje autonomno. Ono što bi ga moglo ugroziti jesu njegovi liberalni stavovi: kritizirao je Crkvu, a nedavno najavio i promjene sadržaja povijesnih udžbenika. Konzervativci to neće dugo podnositi i bit će zanimljivo kome će se prikloniti predsjednik Vlade. Podjednako je autonomna i ministrica pravosuđa Vesna Škare-Ožbolt. Istina, suradnja s Haagom i izručenja osumnjičenih Hrvata kreiraju se u premijerskom uredu, ali Vesna Škare-Ožbolt dobro obavlja taj dio posla. Stoga zasad nitko ne postavlja pitanja o najavljenoj reformi pravosuđa, koja nije započela unatoč ministričinim obećanjima. Osim toga, podupiru je tri zastupnika DC-a i HSLS-a, a kako HDZ ima minimalnu većinu, Sanader se neće upuštati u sukobe s Vesnom Škare-Ožbolt.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika