05.06.2011. / 11:29

Autor: Hina

Uživo s Hipodroma

'Želimo da djeca mogu nazivati roditelje naravnim imenom - mama i tata'

Na zagrebačkom Hipodromu brojni vjernici očekuju najsvečaniji i središnji dio dvodnevnog pohoda Svetoga Oca Hrvatskoj pod geslom "Zajedno u Kristu" - svetu misu u povodu Prvoga nacionalnog dana hrvatskih katoličkih obitelji na kraju koje će papa Benedikt XVI. predvoditi molitvu Kraljice neba.

Danijel Berković/PIXSELLDanijel Berković/PIXSELLNa zagrebačkom Hipodromu oko 300 tisuća vjernika moli na koncelebriranoj svetoj misi koju predvodi papa Benedikt XVI. Misa je najsvečaniji i središnji dio dvodnevnog pohoda Svetoga Oca Hrvatskoj pod geslom "Zajedno u Kristu" na kraju koje će papa Benedikt XVI. predvoditi molitvu Kraljice neba.

Križ i cvijet - temeljni su motivi na misnici koju papa Benedikt XVI. nosi na svečanome euharistijskom slavlju na zagrebačkom hipodromu, a tim dvama motivima pridružen je i temeljni identitetski znak hrvatskoga narodnog bića, crvena kocka.

Na misi je prisutan cijeli državni vrh - predsjednik Josipović s obitelji i članovi vlade.

Papa Benedikt XVI. rekao je u prigodi Prvog nacionalnog dana hrvatskih katoličkih obitelji kako je u današnjem društvu više no ikada potrebna nazočnost uzornih kršćanskih obitelji te pozvao obitelji da se raduju očinstvu i majčinstvu, a roditelje da se obvežu svoju djecu učiti moliti i da mole s njima.

"Apsolutizira se sloboda bez odgovornosti za istinu, i njeguje se kao ideal individualno dobro preko potrošnje materijalnih dobara i površnih iskustava, ne vodeći računa o kvaliteti odnosa s osobama i o najdubljim ljudskim vrijednostima. Ljubav se svodi na sentimentalni osjećaj i zadovoljavanje nagonskih poriva, bez nastojanja da se stvore trajne emocionalne veze", krtizirao je papa.

U svom govoru papa Benedikt XVI. istaknuo je kako visoko cijeni osjetljivost i zauzetost za obitelj u Hrvatskoj, naglasivši kako je obitelj temelj za odgoj u vjeri. Obiteljima je poručio da budu hrabre i ne popuštaju sekulariziranom mentalitetu.

"Radujte se očinstvu i majčinstvu. Otvorenost životu znak je otvorenosti prema budućnosti, pouzdanja u budućnost, kao što poštivanje prirodnog zakona oslobađa osobu, a ne ubija ju", rekao je Sveti Otac i pozvao obitelji da budu svjedoci zajedništva vjere i ljubavi.

Krčki biskup mons. Valter Župan, predsjednik Vijeća HBK za obitelj u svom je zahvalnom govoru poručio kako mnoštvo okupljeno pred njim svjedoči da su nepovredivost života, brak i obitelj bili njihovo vjekovno opredjeljenje na kojemu kane graditi i svoju budućnost, te pozvao na revidiranje zakona koji dopušta prekid trudnoće. Također, istaknuo je kako žele da djeca svoje roditelje mogu nazivati "naravnim imenom tata i mama".

Bdijenje cijelu noć

Tijekom noći vjernici su se unatoč povremenoj kiši okupljali na Hipodromu, gdje je oko 3 sata počelo molitveno bdijenje kao pretprogram za svetu misu koja počinje u 10 sati. Dolazak Svetoga Oca na Hipodromu očekuje se oko 9,30 sati.

Tisuće hodočasnika iz svih smjerova dolaze na zagrebački hipodrom kako bi sudjelovali u misnom slavlju u povodu Prvog nacionalnog dana hrvatskih katoličkih obitelji i susretu sa Svetim Ocem Bendiktom XVI.

Foto: Igor ŠobanFoto: Igor ŠobanProgram je započeo Službom svjetla u kojemu je sudjelovalo šest obitelji, a završit će paljenjem velike zavjetne spomen-svijeća hrvatskih katoličkih obitelji koja će se, kao podsjetnik na susret s papom Benediktom XVI., nositi na buduće susrete hrvatskih katoličkih obitelji.

Svijeću će na kraju mise Papa blagosloviti, a na dar će dobiti repliku te svijeće u manjoj dimenziji.

Tijekom bdijenja vjernici su molili Gospinu krunicu, a izmolili su i molitvu za obitelj pape Ivana Pavla II.

Posebni naglasak molitvenog bdijenja bio je na glazbi, uz glazbenu pratnju velikogoričke grupe "Emanuel" i nastupe mješovitog obiteljskog zbora Foruma obiteljskih zajednica, a nakon svake pjesme čitani su kratki meditativni tekstovi s temom života i obitelji.

Bdijenja su obilježila i svjedočanstva pet hrvatskih obitelji, predstavnika crkvenih pokreta, udruga i zajednica koji se bave pastoralom obitelji, a nakon svjedočanstava molila se molitva za obitelj u povodu Nacionalnog susreta hrvatskih katoličkih obitelji i pohoda pape Benedikta XVI. Hrvatskoj.

Na kraju mise papa Benedikt XVI. predvodit će molitvu "Kraljice neba", a zatim i moliti završnu molitvu na latinskom te pozdraviti na jezicima susjednih naroda.

Poslijepodne sa svećenicima i na grobu blaženog Alojzija Stepinca

Foto: Igor ŠobanFoto: Igor ŠobanPo završetku mise Papa će se vratiti u Apostolsku nuncijaturu, uputiti će se na objed s hrvatskim biskupima, biskupima gostima i članovima Papine pratnje u novom sjedištu Hrvatske biskupske konferencije u Zagrebu, a u poslijepodnevnim će satima u zagrebačkoj katedrali zajedno sa svećenicima sudjelovati u molitvi Večernje te se pomoliti na grobu blaženog Alojzija Stepinca.

Za prvog pohoda Hrvatskoj 1994. papa Ivan Pavao II. u pratnji tadašnjeg zagrebačkog nadbiskupa kardinala Franje Kuharića kleknuo je i pomolio se uz grob kardinala Alojzija Stepinca, da bi ga za drugog pohoda 1998. proglasio blaženim na velikoj vjerničkoj svečanosti u Hrvatskom nacionalnom Svetištu Majke Božje Bistričke.

Dvodnevni prvi pastoralni i državni pohod Hrvatskoj papa Benedikt XVI. završit će večeras, kad će se iz zagrebačke Zračne luke zrakoplovom vratiti u Rim.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

registracija
26/11/09

CH2710, 05.06.11. 11:30

300'000.00 ljudi puta 180.00 kuna za ulaznicu = 54'000'000.00 kuna. Lijepa svota za takvu glupost... zar ne...?... umjesto da se za to napravilo 10-ak tvornica i zaposlilo poprilično ljudi.


registracija
9/5/10

lolobrigita, 05.06.11. 12:41

Što ima Josipović raditi na ovoj paradi gluposti?To je misa,namjenjena je vjernicima i tu državni vrh nema što tražiti.Ni premijerka kao takva,nego samo kao Jadranka,privatno.Država nema što moliti,treba raditi.Ako se molitvom stvori ijedan kilogram kruha,povlačim sve napisano.


registracija
16/6/10

nosonja, 05.06.11. 14:27

Koliko bi jadne dječice voljelo da mogu nazvati svoga tatu pravim imenom, ali nemogu, jer im je tata,župnik,velečasni ili biskup.
Ja znam za jednoga koji je napravio dvoje djece pa je morao otići(pobjeći) u drugu župu. To je još dobro,koliko je tek sperme otišlo u nečiji nevini šupčić!!!


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika