06.06.2011. / 09:58

Autor: Hina

Počinje suđenje u 'aferi Spice': Premijerka i Sanader svjedoče na 'poziv' Polančeca?

Bivši potpredsjednik vlade Damir Polančec te sedmorica nekadašnjih Podravkinih čelnika i njihovih poslovnih partnera u ponedjeljak bi se trebali naći na optuženičkoj klupi zagrebačkog Županijskog suda zbog sumnje da su se udružili kako bi novcem Podravke kupili većinski udio te koprivničke prehrambene tvrtke, pri čemu su je oštetili za više od 400 milijuna kuna.

Darko Marinac i Veljko MiljevićDarko Marinac i Veljko MiljevićBivši potpredsjednik vlade Damir Polančec te sedmorica nekadašnjih Podravkinih čelnika i njihovih poslovnih partnera u ponedjeljak bi se trebali naći na optuženičkoj klupi zagrebačkog Županijskog suda zbog sumnje da su se udružili kako bi novcem Podravke kupili većinski udio te koprivničke prehrambene tvrtke, pri čemu su je oštetili za više od 400 milijuna kuna.

Do sada najveći antikorupcijski postupak trebao bi početi čitanjem USKOK-ove optužnice nakon čega će se optuženi u aferi Spice izjasniti o krivnji.

Uz bivšeg potpredsjednika vlade optuženi su bivši čelnici Podravke Darko Marinac, Zdravko Šestak, Josip Pavlović i Saša Romac, vlasnici i direktor splitske tvrtke SMS Srđan Mladinić, suvlasnik varaždinske Fima grupe Milan Horvat te odvjetnik Zoran Marković.

USKOK ih tereti da su se udružili s namjerom da preuzmu većinski udio u Podravci, pri čemu su je oštetili za više od 400 milijuna kuna. No, obrana poriče takav scenarij i tvrdi da su optuženi željeli spriječiti da Podravka postane žrtva "neprijateljskog preuzimanja". Svoje tvrdnje potkrijepili su s nekoliko dokumenata koji su uvršteni u spis s ukupno više od 40 tisuća stranica.

Osim zbog jednog od najvećih spisa u povijesti hrvatskog pravosuđa dugotrajno se suđenje očekuje i zbog više od 150 planiranih svjedoka.

Na klupi za svjedoke trebala bi se pojaviti i neka zvučna politička imena, a tijekom suđenja vijeće suca Siniše Pleše odlučit će hoće li se kao svjedoke ispitati premijerka Jadranka Kosor i njen prethodnik Ivo Sanader.

Kao mogući svjedoci za sada nisu potvrđeni ni bivši predsjednik države Stjepan Mesić te bivši glavni tajnik HDZ-a Ivan Jarnjak, no od svjedoka koje je predložila obrana sud je prihvatio predsjednika HSS-a Josipa Friščića, SDP-ovog gradonačelnika Koprivnice Zvonimira Mršića, bivšeg glasnogovornika vlade Ratka Mačeka i predsjednik Nadzornog odbora Podravke Ljubu Jurčića.

Na suđenju će svjedočiti i Nevio Prlog, Polančecov kum, koji je u drugom slučaju optužen da su mu bivši čelnici Podravke namjestili šest milijuna kuna vrijedne poslove, a on je zauzvrat financirao radove na njihovim privatnim nekretninama.

Od javnosti poznatijih imena iz liste USKOK-ovih svjedoka u sudnici bi se trebali pojaviti ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković, predsjednik Uprave Privredne banke Zagreb (PBZ) Božo Prka i bivši predsjednik Hrvatskog fonda za privatizaciju Vedran Duvnjak.

Odvjetnici optuženih očekuju da će se prvih par dana suđenja čitati dokumentacija, nakon čega bi počela saslušanja svjedoka.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika