Objavljeno u Nacionalu br. 440, 2004-04-20

Autor: Berislav Jelinić

Al Qaeda u Hrvatskoj

CIA: Al Qaeda želi avionima Croatia Airlinesa napasti Heathrow

Američka središnja obavještajna agencija CIA i diplomatski predstavnici EU ocjenjuju da bi Hrvatska mogla postati izravno ugrožena aktivnostima Al Qaede

Središnja američka obavještajna agencija CIA sumnja da bi se na meti terorista Al Qaede mogli naći zrakoplovi Croatia Airlinesa.Središnja američka obavještajna agencija CIA sumnja da bi se na meti terorista Al Qaede mogli naći zrakoplovi Croatia Airlinesa.Ako je vjerovati procjenama središnje američke obavještajne agencije CIA (Central Intelligence Agency) i diplomatskih predstavnika EU u Hrvatskoj, Hrvatska bi ipak mogla biti izravno ugrožena aktivnostima Al Qaede i njoj bliskih radikalnih islamskih terorističkih organizacija. Te sumnje protivne su općim domaćim procjenama da Hrvatska zbog strukture svog stanovništva, geopolitičkog položaja i relativno beznačajne uloge u globalnim političkim procesima teško može biti izravna meta međunarodnog terorizma.

Te dramatične procjene Nacionalu su proteklih tjedana potvrdili različiti strani politički dužnosnici. Osim toga, Nacional je otkrio da teze nekih međunarodnih stručnjaka otvaraju prostor za ozbiljne sumnje da je u Hrvatskoj, kroz suvlasništvo u pet Končarovih tvrtki, već godinama prisutan i dio financijera međunarodnog terorizma i Al Qaede iz Saudijske Arabije.

Središnja američka obavještajna agencija CIA sumnja da bi se na meti terorista Al Qaede mogli naći zrakoplovi Croatia Airlinesa. Prema jednoj od mogućnosti koje CIA spominje i u pisanoj formi, teroristi Al Qaede napali bi i oteli zrakoplove Croatia Airlinesa, preusmjerili ih prema Londonu i srušili na zračnu luku Heathrow. Hrvatska nije jedina zemlja koja bi mogla biti ugrožena takvim terorističkim napadom. CIA sumnja da bi teroristi Al Qaede na isti način Heathrow mogli ugroziti i otmicama poljskih, čeških i mađarskih zrakoplova. Nacionalovi izvori tvrde da je još sredinom 2003. CIA o tomu obavijestila potencijalno ugrožene zemlje. Može se pretpostaviti da su nadležna tijela hrvatske vlade i spomenutih zemalja primjereno reagirala i diskretno pojačala sigurnosne mjere radi zaštite svojih zrakoplova. Premda se te obavještajne procjene zasad nisu obistinile, što se možda može zahvaliti i adekvatnim reakcijama upozorenih zemalja, to ne znači da sumnje CIA-e nisu bile čvrsto utemeljene ili da ih zbog proteka vremena treba zanemariti i zaboraviti. CIA već dulje vrijeme raspolaže podacima da Al Qaeda priprema napad na londonsku zračnu luku Heathrow. Informacija o mogućoj ugroženosti hrvatskih zrakoplova pojavila se nepuna četiri mjeseca pošto je Heathrow zbog terorističkih prijetnji u veljači 2003. umalo bio zatvoren. Slične CIA-ine sumnje početkom kolovoza 2003. prenio je talijanski dnevnik Corierre della Sera, o čemu su pisali i neki hrvatski dnevni listovi. Talijanski list objavio je da bi možda i preko Hrvatske u Italiju s talijanskim putovnicama mogli ući pripadnici Al Qaede. CIA je tada navodno prvi kontakt imala upravo s vlastima u Zagrebu, koje je obavijestila da tu terorističku grupu sumnjiči za pripreme samoubilačkih napada i otmice zrakoplova. Navodno se radilo o desetak iranskih državljana s krivotvorenim dokumentima. Tom prilikom spominjalo se da bi ta grupa mogla oteti zrakoplove Al Italije, ali ne i mogućnost da ti zrakoplovi budu usmjereni prema Londonu.

Mnogo izravnije sumnje javile su se početkom ove godine. Tada su američke, britanske i francuske vlasti zbog najavljenih terorističkih napada 1. i 2. siječnja otkazale pet zrakoplovnih letova. Otkazana su tri leta British Airwaysa i dva Air Francea: iz Londona prema Miamiju i Washingtonu, iz Washingtona prema Londonu, te letovi Air Francea iz Pariza prema Washingtonu i obratno. Ti su preventivni sigurnosni potezi izazvali veliku zabrinutost javnosti, a u Britaniji se osobito strahovalo od mogućih katastrofalnih ekonomskih posljedica za Heathrow. Najvjerojatnije su zbog sličnih mogućih ozbiljnih ekonomskih i sigurnosnih posljedica za Hrvatsku, Poljsku, Češku i Mađarsku sumnje CIA-e o ugroženosti njihovih zrakoplova od sredine 2003. držane u potpunoj tajnosti.

Nisu samo hrvatski zrakoplovi potencijalne mete Al Qaede. Strani politički dužnosnici Nacionalu su potvrdili da veleposlanstva Velike Britanije, Italije, Španjolske i Poljske u Hrvatskoj također strahuju od njihovih mogućih napada. Riječ je o zemljama čije su vojne trupe aktivne u Iraku. Vjerojatno i u veleposlanstvu SAD-a u Hrvatskoj ne isključuju tu mogućnost, jer je takvih napada na njihove ambasade u svijetu već bilo i žrtava je uvijek bilo mnogo. Nijedna od spomenutih zemalja ne smatra Hrvatsku nesigurnom zemljom, ali smatraju da zbog globalne terorističke prijetnje moraju pojačati sigurnost svojih ambasada svuda u svijetu, pa i u Hrvatskoj. Sva veleposlanstva zemalja članica EU u Hrvatskoj već dulje vrijeme razmatraju kako bi mogla još učinkovitije zaštititi svoje prostore u Zagrebu. Navodno su o tomu na nižim diplomatskim razinama već razgovarali s predstavnicima hrvatskog Ministarstva vanjskih poslova. Talijanska ambasada već je zbog tih okolnosti zatražila dodatno policijsko osiguranje, a prije njih su to učinili i Španjolci. Međutim hrvatska strana Španjolce je navodno uputila da dodatnu zaštitu potraže od privatnih zaštitarskih tvrtki. To je naljutilo španjolsku diplomatsku misiju, koja je hrvatsku stranu upozorila da tako krši Bečku konvenciju, i podsjetila je da u Španjolskoj sva veleposlanstva imaju državne čuvare.

Iako se u sigurnosnim procjenama stranih ambasada o ugroženosti njihovih prostora u Hrvatskoj spominje globalna teroristička prijetnja u kojoj bi Hrvatska mogla biti tek jedan od potencijalnih ciljeva, geopolitički položaj Hrvatske upućuje ih na dodatni oprez zbog susjedne Bosne i Hercegovine. Primjerice, u ljeto 2003. talijanski vojnici u toj zemlji otkrili su bazu za uvježbavanje terorista stotinjak kilometara od Sarajeva i u njemu pronašli oružje i dokumente na arapskom jeziku.

Osim kao potencijalna žrtva terorističkih napada, Hrvatska bi se čak mogla naći i na popisu zemalja čije kompanije neizravno sudjeluju u financiranju međunarodnog terorizma. Povod za takve sumnje dao je prošle godine Jean Charles Brisard, stručnjak za međunarodni terorizam i financiranje Al Qaede. Njegovu konzultantsku kuću JCB Consulting angažirala je nakon terorističkih napada na SAD 11. rujna 2001. poznata američka kuća Motley Rice koja zastupa više od 600 obitelji žrtava stradalih u tim napadima. Ron i Ness Motley, odvjetnici koji su se u SAD-u proslavili kada su pobijedili svjetske duhanske divove i svojim klijentima osigurali 350 milijardi dolara odštete, Brisarda su među brojnim uglednim stručnjacima angažirali kao vodećeg istražitelja u slučaju u kojem traže tisuće milijardi dolara odštete od sedam međunarodnih banaka, osam islamskih fondacija, dobrotvornih udruga i njihovih podružnica, te brojnih kompanija većinom iz Saudijske Arabije, koje optužuju za posredno i izravno financiranje Bin Ladena i Al Qaede. Brisard je autor više radova koji analiziraju financiranje Al Qaede. Radio je takve radove za potrebe Vijeća sigurnosti, a 22. rujna 2003. održao je i govor pred Odborom za bankarstvo američkog Senata, u kojem je precizno opisao religijsku podlogu, motive i tehnologiju koju navodno koristi vlast Saudijske Arabije, njene banke, tvrtke i istaknuti pojedinci pri financiranju terorizma i Bin Ladena. Do značajnijeg dijela svojih otkrića došao je zahvaljujući dokumentima koje su 2002. zaplijenile bosanske vlasti, a koji otkrivaju tzv. Zlatni lanac od 20 ključnih financijera Al Qaede iz Saudijske Arabije, koji zajedno kontroliraju 80 milijardi dolara.

Zbog tog otkrića Brisard je svoju profesionalnu pozornost svojedobno osobito bio posvetio BiH, pa je istražio i kako su zapravo ondje nastale Vakufska i Depozitna banka. Njegova otkrića sugeriraju da su te banke utemeljene novcem Yasina Al Kadija i Chafika Aayadija, osoba s UN-ove liste sponzora terorizma, te novcem off shore kompanije Mahmal investment, čiji je značajni dioničar Nesma grupa iz Saudijske Arabije, koja u Hrvatskoj posjeduje dionice u pet kompanija Končara d.d. Prozvane banke su nakon tih otkrića oštro, ali ne i posve jasno demantirale navedene optužbe.

Nesma grupa, koju je Brisard u BiH posredno partnerski povezao s dvojicom međunarodnih terorista, ali i drugim kompanijama izravno povezanim s Bin Ladenom, ušla je u grupu Končarovih tvrtki sredinom 90-ih. Končar je 4. prosinca 1995. poduzeću Nesma Contracting (P.O. box 7195, 21 462 Jeddah, Saudijska Arabija) prodao manjinske udjele tvrtki Končar – Mjerni transformatori, Končar – Visokonaponski aparati i Končar – Sklopna postrojenja. U siječnju 1996. Nesma Contracting postala je manjinski suvlasnik i u tvrtki Končar – Električni aparati srednjeg napona, a u travnju iste godine vlasnički je ušla i u Končar – Distributivni i specijalni transformatori.

Šef Končara Darinko Bago za te je informacije doznao odmah po objavi novinskih tekstova u bosanskim medijima koji su opisivali veze Depozitne i Vakufske banke s međunarodnim teroristima i Nesma grupom. “O mogućoj umiješanosti Nesme u financiranje terorističkih aktivnosti saznali smo u kolovoza 2003. direktno iz medija. Na sastanku održanom u Agenciji za sprečavanje pranja novca usmeno su nas obavijestili da se iz tih podataka Nesma i njene aktivnosti u Končaru ne mogu povezati s terorizmom. Istu informaciju dobili su i neki od tadašnjih visokih dužnosnika u Vladi Republike Hrvatske. Moramo naglasiti da su predstavnici Nesme cijelo vrijeme sudjelovali u upravljanju u društvima grupe Končar, sukladno svom učešću u kapitalu tih društava, sudjelovanjem u radu skupština i nadzornih odbora”, izjavio je Bago za Nacional.

U Končaru su Nacionalu neslužbeno potvrdili da im Nesma pomaže sklapati poslove na području Bliskog istoka. Međutim, nisu znali objasniti koji je zapravo od desetak šeika Al Turki, pravi vlasnik Nesma grupe. U Končaru nisu skrivali da je Nesma Contracting 2000. u društvima Končar – Distributivni i specijalni transformatori i Končar – Mjerni transformatori nezakonito stekla udio veći od 25 posto, ne ponudivši otkup svih dionica od malih dioničara po cijeni po kojoj su stekli udio iznad 25 posto. U Končaru tvrde da nije riječ o pokušaju neprijateljskog preuzimanja, da su Nesmu zato nakon brojnih čudnih komplikacija tužili Trgovačkom sudu, te da spor još traje s neizvjesnim ishodom jer Nesmi uopće ne mogu uručiti tužbu zato što navodno ne postoji ugovor o pravnoj pomoći između Hrvatske i Saudijske Arabije.

Mali dioničari u tu priču ne vjeruju, a za sve okrivljuju Bagu i osobe koje su se skrivale iza danas ugašene tvrtke Consult-info, koja je prema njihovim sumnjama Nesmi prodala sporne udjele.

Da u Končaru zasad vjerojatno nemaju razloga za pretjeranu zabrinutost zbog sumnji u poslovne namjere njihovih saudijskih partnera sugeriraju i tzv. crne liste blokiranih osoba i tvrtki američkog ministarstva financija, na kojima nigdje nema Nesma grupe. Prošlog tjedna Nacionalu su posredno preko američke ambasade u Zagrebu iz američkog State Departmenta također potvrdili da Nesma grupu zasad nisu izravno povezali s terorizmom. Međutim, tako očito ne misli istražiteljski tim koji zastupa obitelji stradalih u terorističkim napadima na SAD u rujnu 2001. Vođa istražitelja Brisard upravo je pred američkim vlastima teško optužio kompletnu Saudijsku Arabiju za sponzoriranje Al Qaede i drugih međunarodnih terorističkih grupa. On je pred američkim vlastima u rujnu 2003. izjavio da mu je u lipnju 2001. jedan od čelnika FBI-a rekao da se svi odgovori vezani uz razotkrivanje Bin Ladenove mreže nalaze u Saudijskoj Arabiji. Posebno je tada napomenuo da je Saudijska Arabija nakon 11. rujna 2001. zamrznula samo 41 bankovni račun s ukupno 5,6 milijuna dolara, ili smiješnih 4 posto od ukupno zamrznutih sredstava na različitim računima širom svijeta koje antiteroristička koalicija povezuje s terorizmom. Sve to naravno ne smije sugerirati da baš kompletna zemlja, sve njene kompanije i svi njeni građani podržavaju terorizam. Utoliko sumnje o povezanosti Končarovih saudijskih partnera s međunarodnim terorizmom ne bi trebalo unaprijed prihvaćati kao osnovane, iako bi Hrvatska zbog njih mogla imati političkih problema promijeni li SAD značajno svoju politiku prema Saudijskoj Arabiji.

Policijski eksperti već analizirali izazove sigurnosti zrakoplova i zračnog prometa

Hrvatski policijski eksperti svjesni su ozbiljnosti problema i izazova koje su teroristički napadi na SAD 11. rujna 2001. postavili pred sigurnost zračnog prometa i zrakoplova. Nedugo nakon tih napada Marko Kričančić, hrvatski policijski ekspert za sigurnosna pitanja i član UN-ove misije na Kosovu, gdje kosovskim i srbijanskim policajcima predaje Kazneno procesno pravo, izradio je ozbiljan stručni rad koji se bavi različitim aspektima problema sigurnosti hrvatskog zračnog prometa nakon udara Al Qaede na SAD.

U svom radu, objavljenom u stručnim časopisima Policija i sigurnost i Informator, tvrdi da u Hrvatskoj nema mjesta opuštenosti, iako Hrvatska najvjerojatnije nije izravna meta međunarodnog terorizma. Kričančić opisuje kakva je u Hrvatskoj zakonska podloga na temelju koje policija može štititi zračni promet od terorizma, a sugerira i poželjne pravce njenog djelovanja. Zračni promet i zrakoplovi mogu se štititi koncentričnim zaštitnim prstenima u kojima se isprepliću različite sigurnosne službe ? od policije, do zaštitarskih ekipa koje na različitim poslovima nadzora i osiguranja izravno angažiraju same zračne luke. Detaljno je opisao i sustave tehničke zaštite i elektronske zaštite, a sugerira i moguće načine zaštite avionskog osoblja od napadača u zrakoplovu. Kao jednu od mogućnosti, autor sugerira i zapošljavanje stjuardesa koje poznaju borilačke vještine, poput aikida ili jiu jitsua.

Vezane vijesti

Smrt Bin Ladena ne znači kraj, nego dolazak nove generacije terorista

Smrt Bin Ladena ne znači kraj, nego dolazak nove generacije terorista

Njemački mediji se i dalje bavi smrću Osame bin Ladena, njegovim nasljednicima i sljedećoj generaciji fanatičnih islamista na čelu Al Qaede. „Welt"… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika