06.06.2011. / 19:20

Autor: Hina

Riješen slučaj stana u rezidenciji kardinala Puljića

Dom naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine u ponedjeljak je dao suglasnost na odluku federalne vlade o dodjeli zamjenskog stana Emini Smajović koja je polagala pravo na dio stambenog prostora u rezidenciji vrhbosanskog nadbiskupa kardinala Vinka Puljića čime je i formalno okončan dugogodišnji spor tijekom kojega se kardinalu Puljiću prijetilo i deložacijom.

Vinko PuljićVinko PuljićDom naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine u ponedjeljak je dao suglasnost na odluku federalne vlade o dodjeli zamjenskog stana Emini Smajović koja je polagala pravo na dio stambenog prostora u rezidenciji vrhbosanskog nadbiskupa kardinala Vinka Puljića čime je i formalno okončan dugogodišnji spor tijekom kojega se kardinalu Puljiću prijetilo i deložacijom.

Na izvanrednoj sjednici izaslanici u Domu naroda su bez posebne rasprave podržali prijedlog vlade da se Emini Smajović dodijeli stan u jednom od sarajevskih naselja kojega ona može i uknjižiti na svoje ime a ona je zauzvrat odustala od stanarskog prava na stanu koji je sastavni dio objekta u vlasništvu vrhbosanske nadbiskupije.

"Naravno da smo se zalagali da se ovo pitanje riješi. Ono što nas boli je to da su u prošlosti postojali režimi koji su na ovakav način postupali prema privatnoj imovini pa se mi danas moramo baviti tim problemom", kazao je predsjednik kluba Hrvata u Domu naroda federalnog parlamenta Radoje Vidović.

Dio stambenog prostora smještenog u rezidenciji vrhbosanskog nadbiskupa država je u vrijeme komunizma oduzela nadbiskupiji i dodijelila ga Fadilu Smajoviću koji je tamo s obitelji živio sve do početka rata 1992.

Nakon njegova bijega iz Sarajeva, svećenici su u tom stanu pronašli i prislušnu opremu koja je bila dokazom kako je Smajović radio za bivšu državnu sigurnost i špijunirao nadbiskupe i njihove suradnike.

Unatoč toj činjenici Smajović nakon rata podnosi zahtjev za povrat stana sukladno zakonima koji još vrijede u BiH a sud presuđuje u njegovu korist.

Nakon što je presudom vrhbosanskoj nabiskupiji zaprijećeno deložacijom u cijeli se slučaj umiješala politika pronašavši rješenje u odluci da se obitelji Smajović dodijeli drugi stan.

Vezane vijesti

Puljić: Bez jednakopravnosti nema mira u BiH

Puljić: Bez jednakopravnosti nema mira u BiH

Stanje u kojemu se nalaze katolici u Bosni i Hercegovini je zabrinjavajuće a ono se može promijeniti jedino ukoliko se poboljša pozicija Hrvata u toj… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika