08.06.2011. / 11:32

Autor: Hina , Nacional.hr

'Nismo krivi': Tužiteljica više od sat vremena čitala optužnicu za Polančeca i ostale

USKOK-ova tužiteljica Tamara Laptoš dulje od sat vremena čitala je optužnicu koja Polančeca i ostale tereti da su se udružili kako bi raznim gospodarskim malverzacijama novcem Podravke kupili većinski udio u toj koprivničkoj prehrambenoj tvrtki.

Autor:
Jurica Galoić/PIXSELLAutor: Jurica Galoić/PIXSELLNa početku suđenja bivšem potpredsjedniku vlade Damiru Polančecu, i sedmorici suoptuženih u slučaju Spice, pročitana je opširna USKOK-ova optužnica nakon koje sudac zagrebačkog Županijskog suda Siniša Pleše u zapisnik unio da se svi optuženi ne osjećaju krivima, što su izjavili na sjednici Optužnog vijeća u prethodnom postupku.

USKOK-ova tužiteljica Tamara Laptoš dulje od sat vremena čitala je optužnicu koja Polančeca i ostale tereti da su se udružili kako bi raznim gospodarskim malverzacijama novcem Podravke kupili većinski udio u toj koprivničkoj prehrambenoj tvrtki.

Nakon čitanja optužnice, sudac je odredio stanku do 11 sati. Očekuje se da će nakon toga tužiteljica iz USKOK-a i dio branitelja iznijeti uvodne riječi.

Osim Polančeca, optuženi su bivši čelnici Podravke Darko Marinac, Zdravko Šestak, Josip Pavlović i Saša Romac, zatim suvlasnik varaždinske FIMA Grupe Milan Horvat, vlasnik i direktor splitske tvrtke SMS Srđan Mladinić te zagrebački odvjetnik Zoran Marković.

Optuženi su zbog udruživanja radi počinjenja kaznenih djela, zloporabe položaja i ovlasti, pomaganja i poticanja na te zloporabe te protuzakonito posredovanje.

Polančeca se tereti da je kao potpredsjednik vlade zadužen za gospodarstvo, ministar gospodarstva te predsjednik Upravnog odbora Hrvatskog fonda za privatizaciju koji odlučuje o prodaji dionica Podravke u državnom vlasništvu zajedno s Marincem i Horvatom povezao ostale okrivljenike kako bi stekli većinski udjel u Podravki.

Optužene se tereti da su ugovarali poslove kojima su nepotrebno zadužili tu tvrtku te nenamjenski trošili novac kako bi ostvarili plan stjecanja većinskog udjela, u javnosti poznatog kao afera Spice.

U USKOK-u tvrde da su odobravali kredite bez znanja i suglasnosti Uprave i Nadzornog odbora Podravke, kreditno zaduživali tvrtku, davali jamstva po mjenicama i kreditima drugima, a sve kako bi pribavili novac kojim su kupovali dionice. Na taj su način, tvrde u USKOK-u, oštetili Podravku za najmanje 400 milijuna kuna.

Polančeca se nadalje tereti i da je radi prikrivanja plana pokušao iskoristiti autoritet potpredsjednika Vlade te da je od opunomoćenika križevačke tvrtke TD "Gradec" zatražio da prizna 10,7 milijuna kuna nepostojećeg duga Podravki na što opunomoćenik nije pristao.

Bivši predsjednik Uprave Podravke Šestak optužen je da je zlorabio položaj i ovlasti u korist odvjetnika Markovića kojega se tereti da je za svoje odvjetničke usluge od Podravke naplatio 1,83 milijuna kuna iako u poslu između mađarske OTP banke, Podravke i tvrtke FIMA Ami Ltd. Malta zastupa tvrtku s Malte, a ne iz Koprivnice. USKOK tvrdi da je plaćanje tog računa odobrio Šestak.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika