08.06.2011. / 14:57

Autor: Deutsche Welle

Crnogorska vlada na visokom naponu

Crnogorskoj koalicijskoj vladi prijeti raspad - zbog planova privatizacije nacionalne elektroprivrede. Đukanovićeva stranka je želi potpuno prepustiti talijanskoj tvrtki, dok socijaldemokrati ne žele privatizaciju.

Milo ĐukanovićMilo ĐukanovićMilo Đukanović i njegova Demokratska partija socijalista (DPS) se zalažu da talijanska kompanija A2A preuzme Elektroprivredu Crne Gore (EPCG), dok je njen koalicijski partner, Socijaldemokratska partija (SDP) Ranka Krivokapića sklona mišljenju kojeg dijeli i oporba: da Elektroprivreda treba ostati u vlasništvu države. Spor je otišao toliko daleko da socijaldemokrati prijete napustiti koalicijsku vladu, što bi značilo prijevremene izbore u Crnoj Gori. U novom programu crnogorskih socijaldemokrata jasno se govori kako "energetski resursi moraju ostati u većinskom vlasništvu države". Za stranačkog dužnosnika Damira Šehovića je to "uvjet nezavisnosti, i političke i ekonomske" Crne Gore i ističe kako je za tamošnji SDP "pitanje većinskog vlasništva u Elektroprivredi, pitanje od najvišeg nacionalnog interesa".

Spas - u zadnji čas?

Rješavanje tog "pitanja od najvišeg nacionalnog interesa" se zapravo dešava u posljednji trenutak, kad talijanski A2A stoji tek na korak od potpunog preuzimanja Elektroprivrede. Jer Đukanovićeva stranka je već u rujnu 2009. i uz burno protivljenje oporbe i javnosti, prodala 44% nacionalnog elektrodistributera talijanskom partneru. Još od onda upravu Elektroprivrede postavlja A2A, a osobito pikantan detalj jest da se financijska transakcija ove privatizacije odvijala preko crnogorske Prve banke - dakle novčarske institucije koja je u većinskom vlasništvu obitelji Đukanović. U crnogorskoj javnosti su se pojavili detalji i iz navodnog tajnog dijela ugovora o privatizaciji: talijanska kompanija bi trebala preuzeti većinski udio u crnogorskoj Elektroprivredi već do godine 2015., ako ispuni određene investicijske uvijete. Ti uvjeti nisu ispunjeni - niti je moguće da budu u tom roku, pa zato i talijanska kompanija i Đukanovićeva stranka sada govore o promjeni ugovora o privatizaciji da bi ipak došlo do većinske promjene vlasništva.

Ovaj put je ozbiljno

Zbog čitave ove sporne privatizacije je oporbeni Pokret za promjene podnio kaznene prijave protiv svih sudionika u postupku, uključujući bivšeg crnogorskog premijera Mila Đukanovića kao i sadašnjeg premijera Italije, Silvija Berlusconija. Nakon ovih najnovijih pokušaja predaje crnogorskog poduzeća, Nebojša Medojević iz Pokreta se obratio upravo socijaldemokratima i otvoreno ih upitao: "Što ćete vi u vladi uraditi kad vam premijer Igor Lukšić stavi na stol revidirani ugovor o privatizaciji EPCG? Da li ćete napustiti vladu?" Kako se može zaključiti po dosadašnjim izjavama čelnika socijaldemokrata - oni će upravo to i učiniti jer ne namjeravaju popustiti. Politički analitičar Svetozar Jovićević je uvjeren kako je to ispit od kojeg ovisi i budućnost Crne Gore: "Ovdje se radi o previše očitom slučaju koji se protivi interesima građana i države, i previše važnom pitanju da bi ga socijaldemokrati samo tako mogli 'progutati'. Meni se čini da je stanje ovaj puta ozbiljno i moguće je da će SDP ovaj puta doista ustrajati na svojim stavovima."

Crnogorci će sami platiti pljačku

A dok Đukanovićeva stranka ističe kako je "nužno" nacionalnog elektrodistributera prepustiti "strateškom partneru", jer ona sama nema financijskih mogućnosti upustiti se u investicije održavanja mreže elektroopskrbe, u nevladinom Forumu 2010 upozoravaju kako je računica Talijana sasvim drugačija: građanima Crne Gore prijeti ozbiljno poskupljenje električne energije kako bi talijanska tvrtka imala novca i platiti više od 6% dionica Elektroprivrede Crne Gore kako bi i "na papiru" postali većinski vlasnici crnogorskog monopoliste u opskrbi električnom energijom.

Deutsche Welle

Vezane vijesti

Đukanović se želi vratiti

Đukanović se želi vratiti

Predsjednik Demokratske partije socijalista (DPS) i nekadašnji crnogorski premijer Milo Đukanović ispituje teren u međunarodnim vodama za povratak na… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika