Objavljeno u Nacionalu br. 442, 2004-05-04

Autor: Maroje Mihovilović

POSLJEDICE MUČENJA IRAČKIH ZATVORENIKA

Arapi ogorčeni jer se Amerikanci ponašaju poput Saddama Husseina

Dok američki dužnosnici tvrde da su objavljene snimke torture Iračana dokaz o postojanju rijetke iznimke, svjedoci kažu da je mučenje rašireno i propisano od strane vojnih obavještajaca, a stanovnici čak i proameričkih arapskih zemalja sve su ogorčeniji na SAD i okupaciju Iraka

CBS je objavio nekoliko od većeg broja fotografija što su ih snimili američki vojni zatvorski čuvari za zabavu.CBS je objavio nekoliko od većeg broja fotografija što su ih snimili američki vojni zatvorski čuvari za zabavu.Svjetska javnost zgranuta je fotografijama koje je prošlog tjedna u gledanoj političkoj emisiji “60 Minutes” objavila američka televizija CBS, na kojima se vidi kako američki vojnici muče i ponižavaju iračke zatvorenike u zatvoru Al Ghraib u Bagdadu. CBS je objavio nekoliko od većeg broja fotografija što su ih snimili američki vojni zatvorski čuvari za zabavu. Na njma se vide irački zatvorenici u raznim mučnim situacijama. Jedan s kapuljačom na glavi, pokriven dekom, stoji na sanduku a za tijelo su mu vezani električni vodovi. Prema CBS-u, u smrtnom strahu pokušavao je održati ravnotežu jer mu je rečeno da će ga, ako padne, ubiti struja. Na drugoj fotografiji irački zarobljenici simuliraju oralni seks, na trećoj goli zatvorenici leže jedan na drugom oblikujući piramidu, a na tijelu jednoga napisana je prostačka pogrda. Na većini snimki američki vojni zatvorski čuvari, muškarci i žene, to veselo promatraju i odobravaju, jedna čuvarica kažiprstom pokazuje genitalije golog zatvorenika.

Predsjednik Bush izjavio je da je ogorčen onim što je vidio. Pentagon je objavio da je već u siječnju pokrenuta istraga, nakon što je na zlostavljanja u bagdadskom zatvoru upozorio jedan vojnik, i da je šest zatvorskih čuvara već pod optužbom za teške povrede vojnog prava te će im se suditi pred vojnim sudom, dok je sedma čuvarica prebačena u Fort Bragg i suspendirana, ali joj zasad neće suditi jer je trudna. Pentagon je otkrio da je završen i prvi opširan izvještaj o stanju u američkim zatvorima u Iraku i da Pentagon posjeduje i druge fotografije na kojima se vidi još drastičnije zlostavljanje iračkih zatvorenika. Na jednoj je zatvorenik s elektrodama na genitalijama, a navodno su mu prijetili da će ga mučiti elektrošokovima.

Pentagon je zbog toga suspendirao brigadnu generalicu Janis Karpinski, koja je zapovijedala 200. brigadom vojne policije i bila nadležna za zatvor Al Grhraib i druge vojne zatvore u Iraku. Ona je iz Iraka povučena u bazu u Georgiji, ali je i sama progovorila, suprotno pravilima vojne službe. Odbacila je svoju odgovornost za ono što se dogodilo, objasnivši da se zatvorski čuvari nisu pokoravali njenim zapovijedima, nego su radili po naputcima vojne obavještajne službe. Sve te fotografije, tvrdi ona, snimljene su u zatvorskom odjelu 1A, u kojem su bili zatvorenici zanimljivi vojnoj obavještajnoj službi pa su bili podvrgavani ispitivanjima. Prema tvrdnjama generalice Karpinski vojni obavještajci izričito su rekli zatvorskim čuvarima, koji su čuvali zatvorenike u tom odjelu, da “stvaraju atmosferu u kojoj će se zatvorenici lakše slamati, kako bi brže progovorili”, poticali ih da zlostavljaju zatvorenike, posebno seksualno, jer to najviše slama zatvorenike islamske vjeroispovijesti. Posebno ih ponižavaju homoseksualne situacije i one u kojima su goli pred ženama.

Nakon što je protiv njih pokrenuta istraga, neki optuženi zatvorski čuvar angažirali su odvjetnike jer ne žele da se sva krivnja svali na njih. Tako je učinio i Chip Frederick koji je, šaljući svakog dana elektronske poruke svojoj obitelji, pisao dnevnik onoga što se događalo u zatvoru pa su to precizni dokumenti koji će biti upotrijebljeni na sudu. U nekim porukama priznao je da su zlostavljali zatvorenike prema preporuci istražitelja i hvalio se da su zatvorenici, podvrgnuti njihovim metodama, obično progovorili za dva-tri dana. Taj profesionalni civilni zatvorski čuvar žali se da mu nitko nije objasnio kako po pravilima vojne službe treba postupati sa zatvorenicima niti su mu bile poznate odredbe Ženevskih konvencija.

I generalica Karpinski prosvjeduje protiv pokušaja da se krivnja svali na nju i njenu postrojbu sastavljenu od rezervista, što je i ona sama. To su civili koje je vojska mobilizirala za zatvorsku i vojno-policijsku službu u Iraku, a ne profesionalni vojnici. Po njenim riječima, pod njenim zapovjedništvom služilo je “vrlo časno, s nekoliko iznimaka” 3400 ljudi, a ona je činila sve da 16 zatvora pod njenom nadležnošću djeluje u skladu s vojnim pravilima. I sama je, veli, bila zgranuta kad je u siječnju vidjela te grozne fotografije, umalo je povraćala.

Janis Karpinski tvrdi da vojska krivnju želi prebaciti na nju i njene ljude samo zato što su rezervisti, koji su ionako “za jednokratnu upotrebu”, a profesionalni vojnici tako će ostati čisti, iako su pravi krivci među elitnim pripadnicima vojne obavještajne službe. Ona tvrdi da su se te grozote počele događati kad su potkraj prošle godine u Al Ghraib došli vojni istražitelji koji su prije toga radili u američkoj bazi Guantanamo na Kubi, gdje su ispitivali zarobljene talibane i pripadnike Al Qaede. Iste metode primijenili su i u Al Ghraibu.

Sve arapske televizije objavile su te grozne fotografije na kojima američki zatvorski stražari u zatvoru Al Ghraib ylostavljaju i ponižavaju iračke zatvorenike. I sve arapske novine ? osim onih u Iraku ? objavile su ih na naslovnicama. One su vrlo nezgodne za Amerikance jer zorno ruše njihove tvrdnje zašto su krenuli u rat protiv režima Saddama Husseina.

Američka propaganda tvrdila je da je ušla u rat radi oslobođenja iračkog naroda od diktature i represije Saddama Husseina i uvođenja demokracije. Nakon ulaska Amerikanaca u Bagdad američka vojna vlast oslobodila je ljude iz Husseinovih zatvora, vodila novinare da u Al Ghraibu vide prostorije za mučenje zatvorenika, uz napomenu američkih vodiča da se to nikad ne smije ponoviti. Otkopavane su i masovne grobnice. No uskoro su Amerikanci i sami u Husseinove zatvore tjerali iračke zatvorenike. Za Iračane to je bio znak da se Amerikanci ne ponašaju bito drukčije od Husseina, a ove fotografije sada to i dokazuju. Tako su ih protumačili u cijelom arapskom svijetu, a to će dramatično utjecati na odnos arapskog svijeta prema Amerikancima, misle mnogi arapski analitičari. Novinari zapadnih medija intervjuirali su građane u raznim arapskim zemljama i svi kažu da Amerikanci lažu da su Iračanima donijeli demokraciju, jer su brutalna okupacijska sila. Tako reagiraju čak i u umjerenim i proameričkim arapskim zemljama kao što su Egipat, Jordan i Libanon.

Američka strana sada pokušava na brzinu ispraviti negativni politički efekt tih fotografija, ali to neće ići teško. Šef Združenog stožera američke vojske general Richard Myers na konferenciji za tisak obznanio je da je ono što je prikazano na fotografijama rijetka iznimka, koja je dobila odviše publiciteta, a da golema većina američkih vojnika potpuno poštuju sve vojne konvencije, prvenstveno one o zarobljenicima. Rekao je da nema nikakvih dokaza o sustavnom zlostavljanju i kršenju ljudskih prava osoba u američkom zarobljeništvu u Iraku.

Nevolja je za Myersa i druge američke zapovjednike što postoje dokazi da su te tvrdnje lažne. Međunarodna organizacija za zaštitu ljudskih prava Amnesty International obznanila je da ima brojne dokaze da je takvo ponašanje prema zatvorenicima pravilo, a ne iznimka. Razni novinari koji prate događaje u Iraku podsjećaju da su već i prije postojali dokazi o maltretiranju zatvorenika i zarobljenika. Podsjetili su da su se slične fotografije ? ne tako drastične ? što su ih snimili sami vojnici pojavile i u Britaniji. Iračani oslobođeni iz američkih zarobljeničkih centara svjedočili su da zatvorenici žive u vrlo lošim uvjetima koji se ne poboljšavaju.

Tjednik The New Yorker objavio je ovih dana članak porazan za američku vojsku. Autor je iskusni reporter Seymour Hersh, koji je 60-ih razotkrio masovni pokolj što su ga američki vojnici počinili u vijetnamskom selu Mi Lai. Hersh u svom dugačkom članku tvrdi da vojna vlast laže kad tvrdi da je ono što otkrivaju fotografije iz Iraka samo iznimka. Dobio je na uvid interni američki vojni izvještaj, što ga je na 53 stranice nakon višemjesečne istrage prije nekoliko tjedana napisao general bojnik Antonio Taguba o stanju u američkim vojnim zatvorima u Iraku, u kojem se konstatira da su zlostavljanja i ponižavanja zatvorenika česta.

Hersh je otkrio i pojedinosti istrage protiv šestero zatvorskih čuvara s fotografija. I neki njihovi kolege iz postrojbe, koji su ispitani kao svjedoci, otkrili su druge slučajeve mučenja. Hersh je otkrio da postoje i brojne druge fotografije, mnogo drastičnije od objavljenih. Tvrdi da su se zatvorski čuvari tako ponašali jer su im to naredili ili barem sugerirali iz vojne obavještajne službe. Kako kaže Hersh, malo je vjerojatno da bi priučeni vojni zatvorski čuvari, neobrazovani rezervisti iz ruralne Virginije, samoinicijativno pokazivali takvo divljaštvo i surovost.

Hersh je vrlo kritičan i prema generalici Karpinski, koja svaljuje krivnju na vojnu obavještajnu službu kao poticatelja na mučenja. Tvrdi da je ona sasvim drukčije govorila dok je mislila da se za to neće doznati i citira njenu izjavu iz prosinca, kad je već počela istraga o zatvoru Al Ghraib: “Zatvorenicima u mom zatoru tako je dobro da mnogi od njih ne žele otići iz zatvora, jer im je tu bolje nego kod kuće.”

Nakon Hershova članka zapovjedništvo američke vojske teško će moći tvrditi da je riječ o iznimci, a ne o pravilu. Ono će stoga sada nastojati hitno kazniti neposredne krivce, možda i neke njihove pretpostavljene, te tako na brzinu zataškati i završiti problem, barem pred američkom javnošću. U arapskom svijetu, međutim, to neće ići, ondje će političke posljedice biti trajne.

Vezane vijesti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

Sjedinjene Države uputile su Hrvatskoj čestitku u povodu Dana državnosti 25. lipnja. "U ime predsjednika Baracka Obame i naroda Sjedinjenih Država,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika