09.06.2011. / 13:13

Autor: Nacional.hr

Fond HackFwd predstavio se IT tvrtkama na Startup srijedi u HGK

Cilj HackFwda je da tisuće mladih Europljana, koji diplomiraju na tehničkim fakultetima, potakne da, umjesto započinjanja karijere u velikim globalnim korporacijama, pokrenu vlastiti posao i ostvare vlastite ideje, pri čemu im HackFwd pomaže financiranjem prve godine tehničkog projekta koji mora biti usmjeren globalno

Startup nudi novim tvrtkama priliku za pronalazak financijeraStartup nudi novim tvrtkama priliku za pronalazak financijeraAmerikanac David Bizer, lovac na talente europskog fonda rizičnog kapitala HackFwd, predstavio je rad tog fonda ispred više od 70 predstavnika malih i novoosnovanih informatičkih tvrtki na Startup srijedi održanoj u HGK.

HackFwd je fond rizičnog kapitala koji je svojim novcem utemeljio Lars Hinrichs, nakon što se povukao iz Xinga, prve platforme za poslovno umrežavanje koja je izašla svojim dionicama na burzu, a Hinricsa učinila bogatijim za 50 milijuna eura, a sada mu se pridružuju još dva investicijska fonda. Fond neobičnog imena upravo je na dan predavanja u HGK proslavio godinu dana od osnivanja.

Cilj HackFwda je da tisuće mladih Europljana, koji diplomiraju na tehničkim fakultetima, potakne da, umjesto započinjanja karijere u velikim globalnim korporacijama, pokrenu vlastiti posao i ostvare vlastite ideje, pri čemu im HackFwd pomaže financiranjem prve godine tehničkog projekta koji mora biti usmjeren globalno. Ovisno o tome ima li projekt jednoga, dvojicu ili trojicu pokretača, fond investira od 90 do 190 tisuća eura, a na pokretačima je da rasporede taj novac. Zauzvrat, fond traži 30-postotni udjel u projektu, od čega se odvaja udjel od tri posto koji je namijenjen najboljem konzultantu, o kojemu pak odlučuju pokretači. HackFwd ne planira prodaju svog udjela u startup tvrtki, nego na njemu želi zaraditi i zarađeno opet uložiti u novi projekt. Kako postoje tek godinu dana, još ne postoje tvrtke u kojima su završili investiranje pa se ne može niti govoriti o rezultatima izraženim u brojkama ili u nekim statističkim pokazateljima.

Za sve projekte u koje investiraju, odnosno njihove pokretače, fond organizira okupljanja na španjolskoj Mallorci, tijekom kojih startupi dobivaju savjete od stručnjaka iz različitih potrebnih područja. Fond se želi razlikovati od sličnih ulagačkih institucija stoga sve što rade objavljuju na svom webu, žele poslovati potpuno transparentno pa je stoga Bizer izjavio da sve unaprijed žele objasniti tvrtkama u koje ulažu, tako da nemaju "sitna slova" na ugovorima o ulaganju.

Inače, za sve zemlje EU, fond ima svojevrsne selektore prijava koji "prosijavaju" prijavljene projekte. Tako je odnedavna referrer za Hrvatsku Berislav Lopac iz Udruge Initium. Od projekata koji prođu selekciju referrera, HackFwd financira tek oko jedan posto prijavljenih projekata, a osnovni uvjet je da projekt ima funkcionalni prototip.Bizer je izjavio da, na temelju iskustava iz sličnih fondova, HackFwd očekuje prvi povrat uloženoga tek nakon pet godina.

Stratup srijeda je mjesečno neformalno druženje poduzetnika, ulagača, savjetnika i drugih koje zanima problematika malih i novonastalih tvrtki i poslovnih projekata, u organizaciji Hrvatske udruge poslovnih anđela CRANE te Udruge za poticanje softverskog i online poduzetništva Initium, uz suorganizaciju Hrvatske gospodarske komore.

Vezane vijesti

Tehnologijom do jednostavnijeg življenja

Tehnologijom do jednostavnijeg življenja

Prema novom Ketchumovom indeksu digitalnog življenja (Ketchum Digital Living Indeks), jednostavnost je ono što ljudi žele od pametnih telefona,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika