09.06.2011. / 13:59

Autor: Hina

Rudolf: Hrvatski identitet u EU ovisi o političkoj eliti i intelektualcima

Kako će se i u kojoj mjeri očuvati identitet hrvatskog naroda u Europskoj uniji, u budućoj Državi Europi, ovisit će najviše o hrvatskoj političkoj eliti, ali i o hrvatskim intelektualcima, piše u članku "Identitet naroda i Europska unija" akademik Davorin Rudolf koji je objavio svibanjski broj "Republike", mjesečnika za književnost, umjetnost i društvo.

Davorin RudolfDavorin RudolfKako će se i u kojoj mjeri očuvati identitet hrvatskog naroda u Europskoj uniji, u budućoj Državi Europi, ovisit će najviše o hrvatskoj političkoj eliti, ali i o hrvatskim intelektualcima, piše u članku "Identitet naroda i Europska unija" akademik Davorin Rudolf koji je objavio svibanjski broj "Republike", mjesečnika za književnost, umjetnost i društvo.

Rudolf smatra da će u Europskoj uniji mnogoljudni narodi država članica nesumnjivo održavati svoje nacionalne identitete, primjerice jezik, kulturu, tradiciju, svijest o zajedništvu, ali iskušenjima i rizicima očuvanja nacionalnog identiteta bit će izloženi mali narodi, posebice njihove političke, intelektualne, pa i gospodarske elite.

Upozorava da će za nekoliko godina, nakon punopravna članstva u Europskoj uniji, naše političke i intelektualne elite imati težak i odgovoran zadatak zajedno s elitama ostalih malih i srednjih država članica EU-a te će morati stalno nastojati da se nacionalni identitet i nacionalni interesi hrvatskog naroda ne uruše, ne istope i ne nestanu.

Po Rudolfovu mišljenju države Europe sve bliže su jednomu novom organiziranu političkom, suverenom, neovisnom entitetu - Državi Europe.

"Gotovo u svim institucijama Unije, u svakodnevnu djelovanju EU-a, suočit ćemo se, među ostalim, s dva važna fenomena - s daljnjim snažnim integracijskim procesima i s dominacijom najmnogoljudnijih, gospodarski i financijski najmoćnijih država članica", ocjenjuje Rudolf.

Za razliku od područja politike, u labirintima koje male i srednje države često nemoćne lutaju, službeni jezici naroda, kako napominje, primjereno se poštuju. Odgovornost za očuvanje i razvoj hrvatskoga jezika jest na nama, prvenstveno na našim državama, znanstvenim, stručnim i obrazovnim vlastima i ustanovama, smatra.

U zaključku članka akademik Rudolf navodi da EU, što se tiče nas, nije, možda, najsretniji izbor, ali je jedini.

"Alternativa je: trajno truljenje na europskoj periferiji. Volio bih stoga da se svi zajedno svojski angažiramo u reformama i prilagođavanju standardima EU-a, tako da u toj integracijskoj cjelini ostanemo čvrsto na svojim nogama, uspravni, umjesto jalovih rasprava o tome hoćemo li se ili nećemo učlaniti u tu moćnu međunarodnu organizaciju", dodaje.

Hrvatska je prva među europskim tranzicijskim zemljama, 5. listopada 1990., izrazila želju za učlanjenjem u tadašnju Europsku zajednicu na međunarodnoj konferenciji u Institutu za globalnu ekonomiju u New Yorku.

Zahtjev za punopravno članstvo u EU hrvatska je vlada podnijela 21. veljače 2003. u Ateni, a pregovori o pristupanju Republike Hrvatske Europskoj uniji formalno su počeli 3. listopada 2005. prvom sjednicom Međuvladine konferencije o pristupanju na kojoj su predstavnici država članica EU-a i Hrvatske razmijenili tzv. opća stajališta.

Rudolf smatra da je EU sudbina svih europskih država, uključujući pretežito kršćanske euro-azijske države poput Rusije i Gruzije, a u daljnjoj budućnosti i Izraela.

Tema najnovijeg broja časopisa "Republike" je Petar Skok, poredbeno-povijesni lingvist, o kojem pišu August Kovačec i Ana Kapraljević. Božica Jelušić piše o zavičajnom gnijezdu Ivana Goluba, Nives Puhalo objavljuje deset pjesama, a Davor Vidas prozni tekst "Čudesna je ovo zemlja".

Vezane vijesti

Europska unija postaje savezna država

Europska unija postaje savezna država

Priča oko poreza u Europskoj uniji vodi se već godinama, a ona se intenzivirala posljednjih mjeseci u okviru napornih pregovora o novom proračunu… Više

Komentari

registracija
11/1/10

fluid, 09.06.11. 14:24

Možeš li,Davorine Rudolf,reći tko je to politička,intelektualna i gospodarska elita u Hrvatskoj?I ti si dio te samozvane elite.Vi ste Tuđmanov proizvod.Vi ste elite lopova,kriminalaca i klaunova.Vi niste elite.Elite moraju imati moralna i etička načela.Tko to od vas,iz hrvatske elite,ima ?Nitko.Ama baš nitko.Oni koji jesu elita,a ima ih hvala Bogu,nisu u vlasti i za njih se gotovo nezna.Takvi se ne eksponiraju da ih se nemože izjednačiti sa vama,lopovskom elitom .Spadaju u šutljivi dio nacije.A i kada bi htjeli nešto uraditi za boljitak ove zemlje,od vas ELITE nebi imali šansu.Hrvatska definitivno nema u vlasti ni gospodarstvu ELITU.Samo šljam.


registracija
11/1/11

Kinezojapanac, 09.06.11. 15:08

Steta sto nisi Rudolfe primjetio da si ostario i da ima fakultetski obrazovanog kadra i od 40 godina.

Dokle ce nam FOSILI krojiti politiku?


registracija
11/1/11

Kinezojapanac, 09.06.11. 15:11

77 godina i nije ti dosta laprdanja. Povuci se ti i tebi slicna starosna skupina i uzivaj u miru.


registracija
14/11/07

laufer, 09.06.11. 16:03

Hrvatska ELITA: Sanader, Polančec, Kosor, Šeks, Hebrang, Milinović, Kunst, Jarnjak, Bandić, Kerum, Đapić, Srb...
...Bože pomozi.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika