09.06.2011. / 15:22

Autor: Nacional.hr

Osnovan prvi hrvatski sportski sindikat - onaj nogometni

U Zagrebu je predstavljen prvi sportski sindikat u Hrvatskoj – udruga ‘Nogometni sindikat’ osnovana s ciljem promocije, unapređenja i poboljšanja nogometne igre u Hrvatskoj, čiji je primarni cilj pružiti svojevrsnu zaštitu te voditi brigu o igračima i nogometnim djelatnicima u hrvatskom nogometu

Mario Jurić i Dario ŠimićMario Jurić i Dario ŠimićU Novinarskom domu u Zagrebu predstavljen je prvi hrvatski sportski sindikat, Hrvatska Udruga "Nogometni sindikat". Hrvatska udruga "Nogometni sindikat" osnovana je 1. prosinca 2010. godine s ciljem promicanja, razvitka i unaprijeđenja statusa igrača, trenera i drugih sudionika u hrvatskom nogometu. Udruga je osnovna po uzoru na europske sportske udruge koje su kroz godine svoga djelovanja pokazale na koji način se ne samo promovira nogometna igra već i štiti status i pozicija pojedinog igrača ili trenera. Rad i ciljeve novoosnovane Udruge predstavili su predsjednik Udruge, proslavljeni hrvatski reprezentativac Dario Šimić, te nekadašnji igrač Dinama i Slaven Belupa, Mario Jurić, glavni tajnik Udruge.

U svom obraćanju Dario Šimić i Mario Jurić ukazali su na vrlo teško stanje vezano uz položaj igrača u Hrvatskoj nogometnoj ligi te su upozorili na niz nelogičnosti koje se događaju u hrvatskim klubovima također vezanim uz igrače i obaveze kluba prema njima, a koje štete ugledu ne samo nogometa nego i Hrvatske općenito.

"Primarni cilj ove Uduge nije nikakav sukob s nogometnim klubovima! Dapače vjerujemo da ovaj sindikat može puno doprinjeti suradnji klubova i Hrvatskog nogometnog saveza sa igračima i kao takvo jedno nezavisno tijelo odigrati ključnu ulogu u 'buđenju' hrvatskog nogometa. Također bih zamolio klubove da na ovaj sindikat ne gledaju kao na kamen spoticanja u njihovom radu već kao na partnera koji im u određenim trenucima može pomoći i zajedno s njima usuglasiti neke stavove i pronaći riješenja, a sve za dobrobit igrača i nogometnih djelatnika kao i samih klubova", naglasio je Dario Šimić.

Prema njegovim riječima zajednička želja svih članova udruge je da u suradnji sa Hrvatskim nogometnim savezom i Udrugom prvoligaša pronađu rješenje kako pomoći svim onim nogometašima koji zbog nemara i loše organizacije unutar svojih klubova ali i zbog nedovoljno razvijene pravne infrastrukture vezane uz profesionalne sportske odnose već im se mjesecima ne ostvaruju prava unatoč potpisanim ugovorima.

"Uz suradnju sa Hrvatskim nogometnim savezom očekujemo i zaštitu FIFA-e, UEFA-e, ali i HNS-a kao krovne organizacije Hrvatskog nogometa u kojem u budućnosti vidimo partnera u rješavanju postojećih problema na relaciji igrači - klubovi ili igrači - agenti. Na žalost, situacija je daleko od idealne i stanje u Hrvatskoj nogometnoj ligi je izrazito teško. Ovim putem želimo ukazati, ne samo klubove nego i svim mjerodavnima, da su promijene nužne te da samo zajedničkim naporima možemo pridonijeti boljitku u hrvatskom nogometu i zaštiti igrača!", rekao je Šimić.

Glavni tajnik Udruge Mario Jurić u svom je izlaganju pokušao naglasiti glavne ciljeve Udruge te progam i način na koji način žele zaštit igrače i nogometne djelatnike u prvoj Hrvatskoj nogometnoj ligi .

"Naš cilj nisu revolucije već je cilj da se u HNS-u, ali i svim klubovima provode isti principi i način rada kao i u FIFA-i jer vjerujemo da na taj način mogu profitirati i savez i klubovi, ali i igrači. Isto tako očekujemo zaštitu FIFA-e, UEFA-e, ali prije svega i HNS-a krovne organizacije domaćeg nogometa u kojem vidimo našeg partnera u rješavanju postojećih problema. Vjerujem da će HNS, ali i HNL prepoznati našu namjeru i dobru volju te nam omogućiti, ne samo nama već i drugim članovima Hrvatske udruge "Nogometni sindikat", sudjelovanje u javnim i drugim raspravama prilikom donošenja akata i odluka koje se odnose na sudionike hrvatskog nogometa te da ćemo u narednom vremenu razvijati konstruktivnu suradnju!", rekao je Mario Jurić.

Jurić je naglasio da će Udruga imati nekoliko zahtjeva prema Hrvatskom nogometnom savezu, a kao glavne ciljeve naveo je promjenu Pravilnika o Arbitražnom sudu i Arbitraži te stvaranje preduvjeta za za prelazak igrača u stalni radni odnost, odnosno da više ne budu samostalni djelatnici već da sa svojim klubovima sklope ugovore o radu.

"Jedan od naših ciljeva je promjena ili regulacija rješavanje sporova pred Arbitražnim sudom Hrvatskog nogometnog saveza. Voljeli bi u tom segmentu postići suradnju sa HNS-om te postići da rad suda bude transparentan, ali i da se svim stranama u sporu omogući izbor sudaca po vlastitom izboru što bi jamčilo neovisnost sudaca. Ne očekujemo mi nikakve ekspresne promjene, i svjesni smo da će trebati vremena da se stvari poslože. Ali vjerujemo u dobru volju čelnih ljudi HNS-a te očekujem pozitivne rekacije sa njihove strane. Kao drugi cilj naveo bih i pokušaj promijene statusa igrača, jer sada rade kao samostalni djelatnici, a želja nam je da igrači sa svojim klubovima potpišu ugovore o radu čime bi se automatski zaštitila njihova prava, a čime bi profitirao sam nogomet kao i država!" zaključio je Jurić.

Vezane vijesti

Njemačkoj kazna zbog neonacističke zastave

Njemačkoj kazna zbog neonacističke zastave

UEFA je kaznila Njemački nogometni savez s 25.000 eura jer su njemački navijači na utakmici EURA protiv Danske istakli neonacističku zastavu. Istraga… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika