09.06.2011. / 15:48

Autor: Deutsche Welle

Oluja na Suncu, problemi na Zemlji

Solarna baklja srednje veličine eruptirala je na Suncu. Stvorio se ogroman oblak koji je pokrio skoro polovinu površine Sunca. Očekuju se manje posljedice na satelitima, kao i na električnim mrežama.

Sateliti bi mogli imati problema s funkcioniranjemSateliti bi mogli imati problema s funkcioniranjemPovod za upozorenje Američke meteorološke službe je bila, kako se navodi „dramatična" erupcija na Suncu, koju je primijetila NASA u noći između ponedjeljka i utorka. Riječ je o takozvanoj koronalnoj masovnoj erupciji, kaže dr. Klaus Berger iz Geoinformativne službe Bundesvera.

„Konkretno, to su elektroni i protoni. Trenutno se jedan takav oblak materije udaljava od Sunca, ide u pravcu Zemlje. To može dovesti do poremećaja. Ali, se za sada ne može reći hoće li taj oblak Zemlju pogoditi direktno ili će je samo očešati, tj. marginalno tangirati", kaže Berger.

U unutrašnjosti Sunca, promjera 800.000 kilometara, vladaju temperature od nekoliko milijuna stupnjeva Celzijusa. Uzrok su atomske reakcije, fuzije prilikom kojih se svake sekunde milijuni tona vodika tope u helijum. Te atomske reakcije su uzrok erupcija koje možemo vidjeti.

Posebna opasnost za GPS

Sunčeve oluje predstavljaju opasnost za centralnu infrastrukturu, jer je ona sve više ovisna od satelita, koji su pak veoma osjetljivi na promjene elektromagnetskih polja koja ih okružuju. To se posebno odnosi na GPS sisteme navigacije bez kojih su promet na vodi i u zraku danas nezamislivi.

Sateliti koji su dio sistema GPS šalju signale sa udaljenosti od oko 20 000 kilometara. Na visini od oko 1000 pa do 50 kilometara signali sa satelita prolaze kroz jonosferu. Prilikom prolaska GPS signala kroz jonosferu dolazi do takozvane jonosferske refrakcije. To znači da se mijenjaju pravac i brzina signala.

Na osnovu dužine puta signala pomnoženom sa brzinom svjetlosti prijemnik može izračunati udaljenost od satelita, takozvani pseudo-put.

„Međutim,ako je taj put pogrešan, onda je i pozicija pogrešna. S obzirom na količinu elektrona u jonosferi, to možda značiti i dramatične greške, koje onda dovode do prekida funkcioniranja GPS-a, objašnjava dr. Klaus Berger

Na zračenje Sunca je osjetljiva i mnogo grublja tehnika. To se vidjelo još 1973., prije ere interneta, kada je bez struje u Kanadi ostalo šest milijuna ljudi.

Deutsche Welle

Vezane vijesti

Klima na Zemlji kao prije tri milijuna godina

Klima na Zemlji kao prije tri milijuna godina

U nastojanju da utvrde što bi se moglo desiti klimi Zemlje u ovome stoljeću, znanstvenici paleoklimatolozi morali su zaviriti u daleku prošlost,… Više

Komentari

registracija
22/4/11

www, 09.06.11. 23:00

Da bar hoće da spali ovaj pokvareni svijet, pa da nam svima bude isto!


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika