Objavljeno u Nacionalu br. 445, 2004-05-25

Autor: Sandra Milković

ZAGREBAČKA GRADSKA MAJKA

Tomčevo paratijelo nepotrebno je trošilo novac gradske skupštine

Predsjednica Skupštine grada Zagreba Morana Paliković-Gruden pojašnjava razloge javnog objavljivanja zarade članova gradskog povjerenstva koji su navodno kontrolirali prenamjenu zemljišta u novom GUP-u, na čelu sa Zdravkom Tomcem

Predsjednica Skupštine grada Zagreba Morana Paliković-GrudenPredsjednica Skupštine grada Zagreba Morana Paliković-GrudenNa prošlotjednoj burnoj sjednici zagrebačke gradske Skupštine dogodila su se dva presedana koja su izazvala dalekosežne posljedice. Predsjednica Skupštine Morana Paliković-Gruden prvi put je javno iznijela troškove rada Povjerenstva o prenamjeni zemljišta u novom GUP-u. Predsjednik Povjerenstva Zdravko Tomac je, revoltiran, pokrenuo inicijativu za njezinu smjenu. Prema riječima Morane Paliković-Gruden, Tomac je za dvomjesečni rad u povjerenstvu dobio 20.000 kuna, Davorin Tepeš i Miroslav Rožić po 15.972 kune te zastupnici Nenad Ivanković i Ivan Šikić po 11.409 kuna. Također se, prvi put u povijesti rada Skupštine, dogodilo da nije prihvaćena odluka Odbora za javna priznanja o dobitnicima nagrade Grada Zagreba. Sporni su bili slučajevi ravnatelja zagrebačkog baleta Dinka Bogdanića i Ine što je rezultiralo raskolom u vladajućem SDP-u čiji je dio zastupnika glasovao s oporbom, odnosno protivno koalicijskom ugovoru s HNS-om s kojim SDP dijeli gradsku vlast. O tim burnim događajima razgovarali smo s predsjednicom Skupštine i Odbora za javna priznanja Moranom Paliković-Gruden.

Treba promijeniti odluku o radu povjerenstva, poput ovog Tomčevog, i ukinuti naknadu za njihov rad Odluka SDP-a da s oporbom glasa protiv uručenja nagrade Ini i Dinku Bogdaniću, protivno odluci stranačkog kluba, režija je Milan Bandića NACIONAL: Iznošenjem troška rada Tomčevog povjerenstva, koji bi trebao biti javni podatak, izazvali ste njegov bijes. Koliko ozbiljno doživljavate njegovu inicijativu za vašu smjenu? – Njihovo je pravo da pokrenu postupak, ali kako me nisu izabrali na mjesto predsjednice Skupštine, ne mogu me ni smijeniti. Jedini način na koji mogu biti smijenjena pretpostavljalo bi situaciju da SDP također glasa za smjenu, a time bi prekršio koalicijski dogovor.

NACIONAL: Zašto se Tomac toliko naljutio na vaše iznošenje javnih podataka? – Tomčevo povjerenstvo je osnovano zbog toga što je on svojedobno na sjednici iznio sumnju da je milijun i pol kvadratnih metara zelenih površina novim GUP-om prenamjenjeno u građevinske površine. Nalaz Povjerenstva je dokazao da to nije točan podatak. Štoviše, novim GUP-om su zelene površine povećane. Ono što me nagnalo na iznošenje podatka o tome koliki je trošak Povjerenstva je Tomčeva želja da se nastavi rad. Smatrala sam da je takav zahtjev potpuno neosnovana. Nemam ništa protiv da gradski zastupnici kontroliraju takve stvari, ali sam protiv toga da se uspostavlja paratijelo čije je postojanje upitno i koje stvara nepotrebne troškove. Materijalni troškovi ureda za urbanizam su bili 300.000 kuna. S druge strane, članovi Povjerenstva su dobili naknadu za osam sastanak, a to je Skupštinu koštalo još 100.399 kuna. Mislim da je to veliko financijsko opterećenje i da nema opravdanog razloga da Povjerenstvo nastavi s radom, što je uostalom i potvrđeno njihovim nalazom.

NACIONAL: Koliko je takvih povjerenstava do sada oformljeno kada se zna da postoje adekvatni zavodi i gradski uredi koji se bave tim pitanjima ? – Bilo ih je nekoliko. Smatram da to naprosto ne bi trebala biti skupštinska metoda i treba ih se osnivati kada uistinu postoji neki problem. Takva povjerenstva bi trebala opravdati svoj rad, što nije bio slučaj s Tomčevim povjerenstvom.

NACIONAL: Koliko je tih povjerenstava do sada opravdalo svoj rad, odnosno novac koji je utrošen? – Nažalost, uglavnom su sva dosadašnja povjerenstva završila kao i ovo. Zbog toga smatram da iznošenjem podatka o radu Tomčevog povjerenstva nisam učinila nešto loše. Naprotiv, mislim da se o trošenju novca treba razgovarati. Smatram da bi se trebala uvesti izmjena u pogledu odluke o radu povjerenstava na način da se za taj rad ne dobiva naknada ili da bude simbolična. Rad Skupštine treba učiniti transparentnijim. Imam uvid u izvještaje o trošenju novca na zastupnike, ali ne mogu to javno iznijeti jer ne znam u kojoj mjeri je to dopušteno. Postoje pojedini zastupnici koji za rad u odborima dobivaju i do 10. 000 kuna, dok neki zastupnici primaju 1600 kuna. Ti podaci bi trebali biti javni, stoga me Tomčeve i Ivankovićeve optužbe da sam nenamjenski trošila novac te da će oni to istražit i iznijeti u javnost uopće ne zabrinjavaju. Štoviše, iznošenje takvih podataka može imati samo pozitivan efekt jer će se pokazati koliko i na što se troši javni novac.

NACIONAL: Prijedlog Odbora za javna priznanja miniran je između ostalog i zato što je dio zastupnika SDP-a glasovao po savjesti, odnosno protivno odluci donesenoj na sastanku Kluba zastupnika SDP-a. Kako komentirate to odstupanje od principa stranačke stege? – Već nekoliko puta na sjednicama Skupštine dogodilo se da naš koalicijski partner glasa isto kao i oporbeni zastupnici. Bandić je, koji je glasao za listu predloženih dobitnika, na kojoj su bili i Bogdanić i predstavnici Ine, na Klubu to i potvrdio, da bi nakon sastanka rekao svojim zastupnicima da glasaju po savjesti. Čini mi se da je time htio reći da glasaju zajedno s opozicijom i da se tu ne radi o savjesti. Pravila Kluba su takva da kad se oko nečega usuglasi to predstavlja i obavezu poštivanja odluke tijekom glasanja na sjednici. Mislim da je ovaj slučaj s glasanjem po savjesti izigravanje, a ne provođenje demokracije.

NACIONAL: Prvi put u povijesti Skupštine grada lista prijedloga nije prihvaćena. Koji su razlozi tom presedanu? – Do sada se to nikada nije dogodilo jer se o dobitnicima vrlo ozbiljno raspravlja, njihove kandidature razmatraju stručne skupine i nagrade uvijek dobivaju najzaslužniji. Osim toga, važno nam je da su odluke uvijek opravdane jer ne želimo kompromitirati Skupštinu. Ovaj put je opozicija otvorila to pitanje. Nakon vrlo burne rasprave i uvredljivih riječi na račun Bogdanićevog seksualnog opredjeljenja, tražili su stanku nakon koje su predali amandman kojim se tražilo izuzeće ta dva dobitnika nagrade. Amandman bi bio odbijen da se nije dogodilo SDP-ovo tzv. glasanje po savjesti, odnosno protivno odluci Kluba. Po poslovniku klupskog rada tako nešto uopće ne postoji kao opcija. Dakle,, očito je da je sve to bilo u Bandićevoj režiji. Mislim da za izuzeće Bogdanića nije postojao pravi argument ni dokaz već su postojali samo razni pritisci na Odbor. Isto vrijedi i za Inu. Slučaj Balenović, koji se vezuje za Inu i koji je iznijela oporba, još uvijek je u postupku i ne može biti relevantan podatak koji bi kompromitirao Inu kao dobitnika.

NACIONAL: Koji su razlozi odbijanja dodjele nagrade Ini? – Iza nastojanja da se Ini ospori nagrada leži Bandićeva namjera da se diskreditira Tomislava Dragičevića kao predsjednika Uprave, ali i HNS u cjelini. Riječ je o ciljanoj akciji napada koju je inicirao Bandić, što pokazuje i činjenica da je SDP, koji je na Odboru ipak pristao da se nagrada dodjeli i Ini, na Bandićev poziv da se glasa po savjesti tj. s oporbom, od toga odustao.

NACIONAL: Koji su bili kriteriji za odabir dobitnika? Mislite li da nedavne optužbe na Bogdanićev račun uistinu ne kompromitiraju njegova dostignuća? – Kriterij za odabir su projekti koji su unaprijedili ukupnu sliku grada, važan je i predlagač. Bogdanića su predložili Ministarstvo kulture i Gradski odbor za kulturu. U Odbor sam pozvala Vesnu Butorac Blaće koja je rekla da su optužbe na račun Bogdanića neistinite i da je riječ o manipulaciji jer se vrši pritisak kako bi se onemogućila dodjela nagrada. Bogdanić je zagrebački Balet digao na jednu europsku razinu, napravio je mnogo premijera i prvi put kazalište ima posebnu pretplatu na Balet. To su bili argumenti na temelju kojih smo odlučili dodijeliti nagradu. Osim toga, tražila sam očitovanje intendanta zagrebačkog HNK u vezi afere s balerinama koji je izjavio da Bogdanić odlično radi i da su napadi na njega plod zavisti. Sindikat balerina je došao dan prije sjednice s pismom punim žučljivih rečenica u kojima me se pozivalo na odgovornost jer ne rješavam probleme u baletu. Međutim, ionako nisu pravovremeno reagirali. Osim toga, protiv Bogdanića postoji samo jedna prijava koja još nije procesuirana i ne smatram je relevantnim dokazom da mu se ne bi trebala dodijeliti nagrada.

Zdravko Tomac, zastupnik gradske Skupštine
“Gospođa Morana Paliković-Gruden je pokušala diskreditirati odluke gradske Skupštine i zlonamjernim izjavama diskreditirati pojedine zastupnike. Prekršila je i pravilnik jer je bespotrebno optužila zastupnike da nenamjenski troše novac. Zavod za urbanizaciju je potrošio 300.000 kuna jer mu toliko treba za rad i obavljanje svoje funkcije te je novac bio predviđen proračunom. Nije istina da sam primio 20.00 kuna već sam primio između 5 i 6 tisuća. Moje povjerenstvo je reklo istinu, a to je da je 8 milijuna kvadratnih metara zelene površine prenamjenjeno u građevinska zemljišta i nastavak rada Povjerenstva time je opravdan jer se građane treba obeštetiti. Morana Paliković-Gruden vodi isključivo politiku HNS-a, a ne politiku gradske Skupštine. Ona je čak diskreditirala i HNS-ov Klub zastupnika koji je glasao za nastavak rada Povjerenstva. Pokrenuli smo inicijativu za njenu smjenu jer smatramo da više ne uživa povjerenje zastupnika. Neke stvari sada treba istjerati do kraja”, komentirao je Tomac najnovija događanja u Skupštini.

Vezane vijesti

Thompson ipak zapjevao u Puli: Gostovao na promociji knjige Zdravka Tomca

Thompson ipak zapjevao u Puli: Gostovao na promociji knjige Zdravka Tomca

Iako su kontroverznom pjevaču Marku Perkoviću Thompsonu zabranili da pjeva u pulskoj Areni, njegova se pjesma orila kilometar dalje. Gostujući na… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika