13.06.2011. / 15:45

Autor: Nacional.hr

Otkriveni geni povezani sa pojavom migrena

Znanstvenici tvrde da je migrena, od koje češće pate žene nego muškarci, stanje kod kojeg neuroni nenormalno reagiraju na podražaje. Pravi uzrok se ne zna no smatra se da naslijeđe ima važnu ulogu

IlustracijaIlustracijaZnanstvenici su otkrili tri gena povezana sa migrenama, od kojih je jedan povezan isključivo sa ženama, prenosi Breitbart.

Znanstvenici tvrde da je migrena, od koje češće pate žene nego muškarci, stanje kod kojeg neuroni nenormalno reagiraju na podražaje. Pravi uzrok se ne zna no smatra se da naslijeđe ima važnu ulogu. Liječnici iz bolnice Brigham and Women's istražili su genome preko 23,000 žena i otkrili tri gena koji su se pojavljivali kod pacijentica koje su patile od migrena. Dva gena PRDM16 i TRPM8 su usko vezani uz pojavu migrena, no TRPM8 je povezan samo sa migrenama kod žena. Treći gen LRP1 je povezan sa podražajima iz vanjskog svijeta. Naime, otkriveno je da mozak onih koji pate od migrena različito reagira na neke podražaje iz vanjskog svijeta i to uzrokuje migrene.

Znanstvenici tvrde da ovo otkriće vjerojatno nije dovoljno veliko kako bi se na temelju njega mogla postaviti dijagnoza, ali da je rezultat ovog otkrića napredak u razumijevanju migrene.

Vezane vijesti

Znanstvenici potvrdili genetsko podrijetlo migrene

Znanstvenici potvrdili genetsko podrijetlo migrene

Europski i australski znanstvenici otkrili su četiri nova gena koje se povezuje s najčešćim oblikom migrene, što upućuje na njezin nasljedni… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika