Objavljeno u Nacionalu br. 813, 2011-06-14

Autor: Zoran Ferić

Koje su koristi i opasnosti vladine antikorupcijske kampanje

Bit će nezgodno ako se Čehoku dokaže krivnja, jer će se pokazati kako su generacije i generacije mladih učile etiku od krupnoga lopova, no on će ondje imati vremena i materijala za još desetak udžbenika o etici. Kad se jednom dokopa zatvora, naš se političar pretvara u pokajnika i poštenjaka, priznaje svoje pogreške i može vrlo efikasno podučiti druge da ih ne čine

Prošlotjedno hapšenje Ivana Čehoka višestruko je simboličko. Prvo zato što se dogodilo u trenutku kad smo dobili datum za ulazak u Uniju i kad se europska obitelj razbacuje čestitkama. Drugo, zato što su priveli jednog od najuspješnijih gradonačelnika, barem se tako moglo pročitati u novinama ovih godina. I treće, zato što je uhapšen autor udžbenika iz etike po kojemu o etici uče ili su učili deseci tisuća djece širom Hrvatske, što se masovno komentira na portalima. Prošloga tjedna, dakle, dobili smo konačni datum ulaska u uniju, 1. srpnja 2013. Najvažniji europski političari čestitali su nam svima. Ne samo premijerki, koja se nada da je ovaj datum, uz nedavni posjet pape Ratzingera, jedan od najjačih aduta HDZ-a za ponovno osvajanje vlasti. Međutim, opet se dogodilo da u lisicama završi koalicijski suradnik HDZ-ove vlasti, a ne, recimo Slavko Linić ili koji viđeniji član najveće oporbene stranke. To je hapšenje, nadalje, pokazalo svu bizarnost situacije u Hrvatskoj. Na međunarodnome planu, premijerka je s brošem koji prikazuje zvjezdice Unije primala čestitke za hrvatska postignuća koja nas trebaju transformirati iz balkanske vukojebine u kulturnu europsku zemlju, a kod kuće su uhapsili još jednog od viđenijih suradnika stranke na vlasti. Suradnika koji je, eto, s vremenom postao potrošna roba za medijsku prezentaciju borbe protiv korupcije.


Kao da vladajuće strukture kažu: „Pogledajte, metemo ispred svojih vrata!" Takva prezentacija i takva taktika, naravno, najviše odgovara vladajućoj stranci jer je upravo u njoj najviše lopova. I s tim lopovima na lageru, HDZ ima štofa i za kampanju koja bi trajala tri godine, a ne samo nekoliko mjeseci, a ima bome, i za još jedne višegodišnje pristupne pregovore. Materijala za propagandna hapšenja ima, naime, još uvijek na svim stranačkim i koalicijskim razinama, od lokalne do republičke. I kad god u zadnje vrijeme netko završi u pritvoru zbog nasilničkog ponašanja u birtiji, ili zato što je prebio ljubavnicu, ili zato što je sustavno zlostavljao lokalni ili savezni proračun, uspostavi se neka njegova veza s vladajućom strankom. Ili mu je otac HDZ-ovac, ili je imao jake zaštitnike u HDZ-u, ili je koalicijski partner.

Naravno, pošteno treba reći da je hapšenje kukolja veliki antikorupcijski projekt Jadranke Kosor i da je u njemu zaglavio i bivši premijer. Međutim, to je projekt koji se i previše poklapa s njenim vlastitim interesima na stranačkoj razini i u stranačkim sukobima da bi mu se moglo bezrezervno vjerovati. Osim toga, ma koliko da je ta akcija politički profitabilna, ona je u istoj mjeri i kontraproduktivna jer jasno pokazuje u kojoj su mjeri korupcija i lopovluk bili vezani upravo za vladajuću stranku. I kad se na kraju podvuče crta, pokazat će se da je ta antikorupcijska kampanja vladajućoj stranci i samoj premijerki više naštetila nego koristila. Posebice ako se bivši premijer vrati u jeku kampanje i krene iz Remetinca organizirati konferencije za novinare. Tada će se i službeno, u obliku javnoga svjedočenja, pokazati da u HDZ-u naravno nema nevinih i da su za većinu svinjarija koje su činili njihovi članovi znali zapravo svi u vrhu stranke. Svi koji su surađivali s premijerom i svi koji su mu koalicijski štitili leđa. A zašto je pri tome svjedočenje Ive Sanadera naročito opasno? Zato što se kod takvih stvari, raskrinkavanja zločinačkih organizacija, vjeruje upravo onima koji su najveći lopovi. Što je veći lopov, na sudu je vjerodostojniji. A najave pak, da će HSS, stranka najvjernija HDZ-u i Jadranki Kosor u njenoj koaliciji, na izbore izaći samostalno pokazuje možda i to da se i oni boje propagandnih hapšenja. Pa kao što vladajuća stranka vjerojatno ima povjerenika za jame, koji se aktivira prije svakih izbora, tako ima i povjerenika za rešt, koji sastavlja križaljku lopova i taktički razrađuje predizborni plan hapšenja. Ivan Čehok je, dakle, još jedan izborni adut u velikoj antikorupcijskoj kampanji, dok su papin posjet i datum ulaska argumenti s priličnom međunarodnom težinom. Međutim, čini mi se da neće biti dovoljni da ova stranka ponovo osvoji vlast. Što se tiče uspješnosti Ivana Čehoka kao gradonačelnika, pokazuje se opet ono staro prokletstvo da, čim netko kod nas jedne godine bude proglašen uspješnim privrednikom, ili ne daj bože, dobije zlatnu kunu, već druge godine završi u pritvoru. To sve govori o sustavu u kojemu živimo i odnosu politike i biznisa: uspješno poslovati se u ovoj zemlji ne može pošteno. To je poruka koju možemo iščitati iz svih tih hapšenja. I, na kraju, upravo uhapšeni političar je autor udžbenika iz etike.

Bit će jako nezgodno ako se Čehoku dokaže krivnja, jer će se onda pokazati kako su generacije i generacije mladih učile etiku od krupnoga lopova. Pedagoški, to i ne mora biti loše, jer se vrijednost udžbenika ne mjeri time je li njegov autor lopov ili ne, nego stručnim i metodičkim kvalitetama, ali sama činjenica da su djeca učila etiku od lopova svrstava se u one maliciozne simboličke bizarnosti kojih je već dvadesetak godina puna naša svakodnevica. I što će u slučaju pravomoćne presude Ivanu Čehoku učiniti Ministarstvo prosvjete? Hoće li povući njegov udžbenik? Posve je vjerojatno da hoće. Iako, zapravo, ne bi trebalo, ma koliko se to činilo bizarnim. Naime, posve je vjerojatno, da će, ako dospije u zatvor pravomoćnom presudom, Čehok imati vremena i materijala još za desetak udžbenika o etici. Hoćemo li i onda djecu zakinuti za te specifične uvide i promišljanja? Jer, kad se jednom dokopa zatvora, naš se političar pretvara u pokajnika i poštenjaka, priznaje svoje pogreške i može vrlo efikasno podučiti druge da ih ne čine. Ne bi valjalo mlade ljude zakidati za taj specifičan potencijal poštenja i dobrote koji klija po našim zatvorima.

Vezane vijesti

Retro-sela za ugodnu starost

Retro-sela za ugodnu starost

U Švicarskoj gradit će se selo za oboljele od Alzheimera. Projektirano je da izgleda kao iz 50-ih godina kako bi ljude koji danas imaju 70-80… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika