Objavljeno u Nacionalu br. 813, 2011-06-14

Autor: Martina Čizmić

Bitcoin - virtualna valuta van kontrole velikih svjetskih sila

Bitcoin je zapravo računalna datoteka pohranjena na računalu korisnika. Sastavljena je od kompleksnog algoritma koji osmišljavaju i izrađuju “bitcoin rudari” na svojim superračunalima, za što je potrebno mnogo struje i vremena

Otvoreno pismo dvojice američkih senatora kojim pozivaju vlasti na akciju protiv internetskog crnog tržišta i virtualne valute Bitcoina, skrenulo je pozornost javnosti na tu, dosad gotovo nepoznatu, valutu. Još uvijek relativno mali broj ljudi zapravo zna što je Bitcoin i kako se koristi, no taj se broj povećava iz dana u dan. Bitcoin je virtualna valuta koja se može koristiti kao prava valuta na internetu i mijenjati za usluge i proizvode. Ideja o virtualnoj valuti nastala je u Japanu i proširila se prvo u SAD, a potom i ostatkom svijeta. Kako pojašnjavaju u Bitcoin Projectu, ideja im je bila ostvariti potpunu kontrolu nad financijama stvaranjem stabilne, sigurne, svjetski prihvatljive i demokratske valute.

Tehnički gledano, Bitcoin je zapravo računalna datoteka pohranjena na računalu korisnika. Sastavljena je od kompleksnog algoritma koji osmišljavaju i izrađuju “bitcoin rudari” na svojim superračunalima, za što je potrebno mnogo struje i vremena. Iako, u teoriji, svaki računalni korisnik može sam stvoriti svoj Bitcoin, za to bi trebalo oko pet godina. Stoga su se pojavile burze Bitcoina, na kojima korisnici kupuju virtualnu valutu pomoću pravog novca. Jednom kupljen Bitcoin potom je pohranjen na računalu kupca, sve dok ga on ne potroši u vritualnom svijetu za kupovinu neke robe ili usluge. O popularnosti i širenju Bitcoina najbolje govori činjenica da se u početku Bitcoin prodavao po cijeni od otprilike pet američkih dolara. Samo u posljednja dva tjedna cijena se utrostručila i sada se jedan Bitcoin prodaje za otprilike 20 do 30 dolara.

Ono što tu valutu čini drugačijom od korištenja elektronskog novca putem kreditnih kartica ili Paypala, je činjenica da račun s Bitcoinsima ne može biti zamrznut, oni ne mogu biti oporezivani niti se pomoću njih može pratiti bilo kakva transakcija. Upravo je činjenica da je nemoguće pratiti korištenje Bitcoinsa uzbunila federalne vlasti u SAD-u. Naime, pojavile su se informacije da pojedine web stranice prihvaćaju Bitcoinse kao platežno sredstvo za kupovinu droge i ostalih ilegalnih supstanci. S obzirom na to da je novac kojim se ilegalni proizvodi plaćaju virtualan, nije moguće dokazati da je kupac išta učinio protivno zakonu.

Vezane vijesti

Zemlja bez gotovine

Zemlja bez gotovine

Švedska bi, sudeći po trendu koji u toj zemlji sve više uzima maha, mogla postati prva europska zemlja u kojoj se prestala koristiti gotovina - piše… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika