Objavljeno u Nacionalu br. 813, 2011-06-14

Autor: Ivan Starčević

Povratak 'Vijenaca i kaktusa': 'Idemo kod gđe Helge Vlahović doma'

Sve bismo učinili samo da nam u sebe zaljubljene gđa Helga Vlahović i gđa Milka Ganza opet cijelu jednu emisiju, posvećenu problemima starije populacije, zvanu 'Treća dob', ne upropaste gnjavežom o tome kako je njima nekoć bilo lijepo raditi na televiziji

TV kolumnist Ivan StarčevićTV kolumnist Ivan StarčevićPETI DAN Petak,

HRT 1, 23.34

Voditeljica Milana Vuković (od oca Milana) majčinski zove svoje stalne goste po imenu. Gg. Maković, Visković, Letica i Zidić za nju su: Zvonko, Velimir, Slaven, Igor. Ovo intimiziranje pridonosi atmosferi u kojoj petero snobova biva dosadno samim svojim licima s kojih zrači totalno kriva emocija: sreća privilegiranih, prikladna samo za kućnu uporabu. Javno biti sretan isključivo zato što si na televiziji, na kojoj ne govoriš ništa što bi pridonosilo ičemu, to znači biti pravi idiot (nezainteresiran za javne poslove, u smislu na koji je nedavno na HTV-u podsjetio don Ivan Grubišić).

U redovnom tjednom banaliziranju aktualnih tema, gđa Majka (književnica i novinarka, piše ispod njenog imena na ekranu) uspjela je ovo svoje četvero odrasle muške djece navesti da joj se pridruže u totalno nekompetentnom baljezganju o vlasništvu nad medijima. Obuzeta majčinstvom, zaboravila je da i sama radi u novinama, pa je stupila u nekakvu svoju slaboumnu polemiku s uvodnikom prvog broja nekakvog novog tjednika, ali tako je to kad se nema što reći. U gluposti je, kao i uvijek, prednjačio Južni Slaven Letica kad je bubnuo da ga ime novog tjednika podsjeća na margarin. Srećom, dolazi ljeto, peti mjesec je prošao, a uskoro će i “Peti dan”.


NEDJELJOM U DVA
Nedjelja, HRT 1, 14.00


Staru istinu, da je od hrvatskog političara odvratniji samo mladi hrvatski političar, potvrdio je mladi SDP-ov krapinsko-zagorski župan Siniša Dončić Hajdoš. Krapinsko-zagorski suveren izjavio je da mu je Zoran Milanović uzor u politici. Ma tko bi ga znao zašto mu uzor nije Gladstone? Možda je odlučilo to što naši voditelji imaju običaj postavljati pitanje i odmah sami odgovarati. Pa naravno da vam je uzor Milanović, reče moralno vertikalni Stanković kojemu je uzor generalni ravnatelj HRT-a Popovac, pa naravno. Upitani Periklo, pardon: Gladstone, nije imao kud. Baš kad smo očekivali da će pljusnuti Stankovića, ili barem se gadno uvrijediti, ništa od toga. Ne zaboravimo da taj sobom prezadovoljni zagorski župan u hranidbenom lancu stoji niže od Zorana Milanovića. Pa naravno da će, između nebrojenih velikih faca u svjetskoj dvorani slavnih političara, odabrati kukavelja Milanovića. Taj nije imao petlje pojaviti se bez oklijevanja pretprošlog tjedna kod pape u Zagrebu, a prije tri dana, kad je objavljeno da će Hrvatska ući u Europsku uniju, sakrio se iza svoje potpredsjednice Milanke Opačić koja je, što bi Brandon u "Big Brotheru" rekao Nemešu, nebitna i fejk. Na ta dva slučaja žalosno glupe arogancije svojeg šefa SDP je već izgubio izbore, što župan još ne zna, pa smo morali slušati kako on sve najbolje misli o svojem stranačkom, pa naravno, šefu i da će šef biti najbolji predsjednik vlade. Mala sitnica - da je šef SDP-a Zoran Milanović ponovno postao nitko i ništa - olakšavala nam je praćenje programa. Ponavljamo: nije ga bilo odmah kod kod pape u zagrebačkom kazalištu. Skrio se iza svoje potpredsjednice Milanke Opačić, kad je trebao nešto kroz zube reći o proglašenju datuma za ulazak Hrvatske u Europsku uniju, a plaćica ide.

RED CARPET
Nedjelja, Nova TV, 23.17


Nova TV otvara emisiju s punih dvanaest minuta materijala o fašistički crnoj suboti u Splitu, čak su se voditelji Stunić i Delale tradicionalno trudili biti zajedljivi. Glede kamenja koje su na homoseksualce u povorci, zapravo, bacili Jadranka Kosor i Kerum, nagledali smo se i previše nasilnih i odvratnih prizora u kojekakvim dnevnicima.

TREĆA DOB
Ponedjeljak, HRT 1, 11.15


Voditeljica Anita Hrstić cijelu je svoju oproštajnu emisiju o problemima starije populacije prodala brbljanju dviju umirovljenica o tome kako je nekoć bilo raditi na televiziji. Sekundirala im je, svojom mladenačkom tobože naivnošću, studentica koja je za HRT napravila dokumentarac "Oni su stvarali televiziju", koji ju je kvalificirao za temu. Naravno da gospođe Milka Ganza i Helga Vlahović, a i studentica novinarstva, imaju pravo na svoju privatnu perspektivu, ali molili bismo da se ubuduće, o tome kako je nekoć bilo ljepše, priča po birtijama ili kod gđe Helge doma. A može i kod gđe Milke.

DNEVNIK
Ponedjeljak, HRT 1, 12.00


Veleposlanica prijateljske Nizozemske Stella Ronner - Grubačić okupirala je Dnevnik: prva vijest je njena proklamacija, čitana u brojne kamere i mikrofone, o ključnoj važnosti ljudskih prava u ključnom poglavlju 23 i o opravdanosti mudre nizozemske politike nadgledanja Hrvatske sada i uvijek. Nizozemska baš kao da je znala da će osam do deset tisuća divljaka htjeti ubiti homoseksualce u Splitu, čitamo između redaka. Nema dvojbe da je ovo vrhunac gospođine diplomatske karijere. Teško da će ikada naći zemlju u kojoj će njen (u svemu točan!) sastavak zauzeti prvo mjesto u Dnevniku. Jedna je Hrvatska. Zemlja u kojoj vlada Jadranke Kosor i gradonačelnik Splita povorku homoseksualaca izručuju na milost i nemilost zločincima, a sve uz blagu potporu svih televizija i policije, baš kao nekada, kad su s rive, za publiku dovoženu autobusima, grmili Sanader i Čondić.

Vezane vijesti

Nemam ništa protiv homofobije, ako je unutar 4 zida

Nemam ništa protiv homofobije, ako je unutar 4 zida

DNEVNIK 3 Srijeda, HRT 1, 23.03 “Na Braču sam. Inače, Sinišu Kovačića je nemoguće braniti, sjećam se kako je nemoralno napao svoju kolegicu Anu… Više

Komentari

registracija
13/2/11

urednik, 14.06.11. 09:52

Say cheese, g. TV kolumnista!


registracija
13/2/11

urednik, 14.06.11. 11:14

Eto ga na, ova je bolja:)


registracija
11/1/11

Kinezojapanac, 14.06.11. 15:26

Ivan Starcevic uvijek jasan i glasan sa smislom i za crni i za bijeli humor. Malo me jedino strah da se ne zamjeri nekome kao Rudanica i da kao i ona ne odleprsa.


registracija
16/8/06

tectonic, 15.06.11. 12:37

Zanimljivo, iako taj Peti dan unatoč slabom poznavanju pojedinih tema sudionika i nije tako loš. Najzanimljiviji je odnos Letice i Viskovića.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika