Objavljeno u Nacionalu br. 813, 2011-06-14

Autor: Robert Bajruši

Obračun u vladi

Od pozadinca do vlastodršca: Karamarkova borba za vlast

Rat sjednicama Vijeća nacionalne sigurnosti samo je krinka sukoba koji se vodi za prevlast na desnici te ponajprije u HDZ-u, a predvodi ga Tomislav Karamarko, ministar unutarnjih poslova, koji sebe vidi kao novog hrvatskog lidera

Tomislav Karamarko cijelo se vrijeme drži u sjeni, no glavnina političkih poteza u državi kreirana je upravo u njegovu uredu; neograničena moć koju mu je dao ministarski položaj, te iskustvo stečeno u obavještajnim službama počeli su ozbiljno ugrožavati i samu premijerkuTomislav Karamarko cijelo se vrijeme drži u sjeni, no glavnina političkih poteza u državi kreirana je upravo u njegovu uredu; neograničena moć koju mu je dao ministarski položaj, te iskustvo stečeno u obavještajnim službama počeli su ozbiljno ugrožavati i samu premijerkuU formalnom smislu, Jadranka Kosor zatražila je sjednicu Vijeća za nacionalnu sigurnost (VNS) kako bi se vidjelo postoji li u medijima tzv. crni kapital, kojim kriminalno-interesne skupine pomoću tiskovnih i elektroničkih izdanja pokušavaju dirigirati događajima u Hrvatskoj. Ali u stvarnosti, u pozadini inicijative Jadranke Kosor je sve veći sukob između premijerke i ministra unutarnjih poslova Tomislava Karamarka za poslijeizbornu prevlast u HDZ-u. Jadranka Kosor smatra da Karamarko priprema teren za njenu političku eliminaciju ako HDZ bude poražen na predstojećim parlamentarnim izborima.

Poraz će za sobom povući unutarnje promjene i politička sudbina Jadranke Kosor sasvim je neizvjesna, ali kod njezinih najbližih suradnika prevladao je stav da glavni problem postaje Karamarko. Zato je najavljena sjednica VNS-a manje-više paravan za obračun Jadranke Kosor i Tomislava Karamarka, u sklopu čega su mediji kolateralna žrtva. Na udaru je Ninoslav Pavić, suvlasnik Europapress holdinga, čija izdanja uglavnom otvoreno podržavaju premijerske ambicije Zorana Milanovića, a samim tim i smjenu vlasti u zemlji. Iz perspektive HDZ-a, sjednica Vijeća za nacionalnu sigurnost treba poslužiti kao posljednje upozorenje Paviću da smanji podršku koju opozicija dobiva u EPH-ovim izdanjima, a usput, slična neformalna poruka poslana je i drugim novinskim izdavačima. Za Jadranku Kosor idući su izbori prijelomni trenutak koji će odrediti njezinu karijeru.


Izgubi li – a sva relevantna istraživanja govore u prilog takvom raspletu – aktualna premijerka bit će označena kao glavni krivac i teško će sačuvati predsjednički položaj. Takav scenarij otvara pitanje tko se nameće kao glavni oponent za vlast u poslijeizbornom HDZ-u, a u krugu predsjednice Vlade zaključili su da je to ambiciozni Tomislav Karamarko. Pritom je pomalo paradoksalan podatak da Karamarko formalno još nije član Hrvatske demokratske zajednice, a opet, ima najveće šanse u budućnosti predstaviti se kao lider nove desnice i obnovitelj ruiniranog HDZ-a. Nedavno je iz premijerkina kruga plasirana optužba da je Karamarko već nekoliko puta pokušao potkopati položaj Jadranke Kosor.

Prvi put za vrijeme desničarskih prosvjeda u aferi “Purda” (iako je tada kritike doživio i ministar unutarnjih posloa), a smatra se da on stoji i iza medijskih napisa u kojima se za početak ljeta predlagalo sazivanje Izbornog sabora HDZ-a, koji je trebao poslužiti da se Karamarka instalira u vrh vladajuće stranke. Signifikantan je bio i Karamarkov nedavni nastup na Bleiburškom polju gdje je najavio “reafirmiranje tuđmanovske Hrvatske”. Vrlo znakovita politička poruka ministra policije, koji formalno nije član ni jedne stranke. Ali bleiburški istup još je jedan djelić u profiliranju Tomislava Karamarka kao zaštitnika tuđmanovskog naslijeđa (to valjda uključuje i Tuđmanovu politiku tajkunizacije i podjele Bosne i Hercegovine) i novog lidera desnice. Karamarkovi suparnici iz HDZ-a strahuju od još nečega. Šef policije raspolaže cjelokupnom dokumentacijom o kriminalu u Hrvatskoj, što znači da je upućen i u nezakonite aktivnosti pripadnika vladajuće stranke, i može ih iskoristiti ako procijeni da je to potrebno u budućem unutarstranačkom obračunu. Karamarko spada među rijetke članove vladajuće koalicije koji nije nesretan zbog kompromitacije Olivera Grbića. Grbića je u Ministarstvo unutarnjih poslova doveo Ivo Sanader i odnos njega i Karamarka nikad nije bio dobar. Osim toga, ministar unutarnjih poslova uvjeren je da se Grbić, nakon Sanaderove abdikacije, približio Jadranki Kosor i stekao njezinu naklonost. Jadranka Kosor pokušava smisliti strategiju kojom će spriječiti ministra unutarnjih poslova, no pitanje je ima li još uvijek dovoljno snage da to postigne. Jedini način da se to spriječi jest izborna pobjeda HDZ-a, koja u ovom trenutku izgleda nerealno. Oporbena Kastavska skupina dobiva dvadesetak posto više glasova nego HDZ, Vladu podupire manje od petine birača, u nadmetanju za premijerski položaj Milanović osvaja 43 posto glasova, a Jadranka Kosor 21 posto.

Za Jadranku Kosor frustrirajuće djeluje podatak da joj popularnost nisu povećali čak ni neosporni uspjesi kao što su borba protiv korupcije i završetak pregovora s Europskom unijom. U takvim okolnostima pritisak na medije za HDZ je posljednja slamka spasa, iako je i to malo vjerojatno. Ali za Jadranku Kosor ulog je dvostruk, jer ne radi se samo o tome hoće li ostati premijerka, nego i što će biti s njom ako HDZ padne s vlasti. To je osnovni motiv sadašnjeg pritiska na medije, a Vijeće za nacionalnu sigurnost postalo je instrument u pokušaju spašavanja Jadranke Kosor i uvod u obračun između nje i Karamarka. Pritom ne iznenađuje da se na meti našao Ninoslav Pavić. Zahtjev premijerke Kosor motiviran je sve čvršćim vezama Europapress holdinga i Milanovićeva SDP-a. U vrhu Vlade uvjereni su da je Pavić odlučio promijeniti stranu i od nekadašnjeg sanaderovca pretvoriti se u milanovićevca, dakako, pružajući SDP-u punu potporu preko Jutarnjeg lista i Slobodne Dalmacije. Ne radi se o svjetonazoru, nego poslovnoj odluci. Pavić i njegovi suradnici procjenjuju da će Milanović postati novi premijer, iz čega proizlazi zaključak kako bi podrška HDZ-u bila ulaganje u gubitnike, a otežala bi se i poslijeizborna suradnja s novim vlastima. U kabinetu Jadranke Kosor – blagim rječnikom – Pavićevo ponašanje doživljava se kao izdaja koja zaslužuje kaznu. Uostalom, EPH je još od početka 2010. pod policijskom istragom, koja provjerava financijske transakcije u najvećoj izdavačkoj kući u Hrvatskoj. Policija je već nekoliko puta bila u Slobodnoj Dalmaciji, gdje je temeljito pročešljala sve poslovne dokumente i napravila izvještaje. Postoje dvije verzije kako je sve završilo: po jednoj, nisu našli ništa, dok, po drugoj, sve je prije više od godinu dana završilo kod istražnog suca i samo se čeka političko odobrenje za pokretanje postupka. Sporna je dokapitalizacija Slobodne, koja je provedena putem udjela u vlasništvu adriatica.neta. Nino Pavić je prenio udjele u vlasništvu s EPH na Slobodnu Dalmaciju, tako da je EPH napuhao vrijednost adriatica.neta, pa je cijela dokapitalizacija zapravo bezvrijedna, odnosno njome je Pavić isisao novac iz splitskog dnevnika. Kad je otkriveno da je adriatica.net prezadužena, odnosno da su joj investicijski krediti veći od onoga što bi iz svoje zarade mogla vraćati, sanirala ju je država, odnosno prisilili su set tvrtki da uđu u suvlasništvo adriatice. Pavić se kasnije povukao, ali tek djelomično jer je Slobodna Dalmacija još uvijek vlasnik četvrtine adriatice. EPH je uzeo i nekoliko kredita od Slobodne, no pitanje je ima li u tome išta sporno: obje tvrtke imaju istoga vlasnika, i prelijevanje novca iz jedne u drugu nije nikakva novost.

Ponajprije se radi o moralnoj upitnosti jer umjesto da investira u Slobodnu i tako je ojača, Pavić je umjesto novca u Slobodnu "investirao" dio suvlasništva u adriatica.netu, formalno zadovoljavajući odredbe ugovora s Fondom za privatizaciju, ali faktički ne dajući onoliko sredstava koliko se očekivalo. Prije malo više od mjesec dana Stipe Orešković, Dražen Rajković (svojedobno direktor u EPH) i Ines Lozić (i danas financijska direktorica EPH, koja je u tvrtku došla iz Slobodne) bili su pozvani na informativni razgovor. Orešković i Rajković su bili članovi Nadzornog odbora Slobodne Dalmacije, a Ines Lozić je u Holdingu zadužena za sve financije. Pritom su policijski istražitelji pogriješili, jer je dokapitalizacija udjelom u vlasništvu adriatica.neta provedena kad Rajković više nije bio u EPH. Nakon njega, članica je postala Sanja Mlačak, direktorica marketinga, promocije i prodaje u EPH, te Nikola Francetić, i danas jedan od članova Odbora direktora koji upravlja EPH-om. Iz policije je u medije plasiran neistinit podatak da je Ines Lozić pristala biti pokajnica. Od sjednice VNS-a ne treba očekivati ništa osim zaključaka da institucije trebaju raditi svoj posao i kontrolirati kapital u medijima. Više od toga i nije moguće, u uređenim državama policija i Državno odvjetništvo, valjda, paze na zakonitost i bez zaključaka koje donose ad hoc sastavljena politička tijela bez striktnih ovlasti, kakvo je i Vijeće za nacionalnu sigurnost. No veliko je pitanje bi li, i s blagonaklonim medijima, Jadranka Kosor mogla pobijediti na izborima. Potkraj 90-ih Tuđmanov režim imao je apsolutnu kontrolu nad Hrvatskom televizijom i Večernjim listom, tada najtiražnijim dnevnikom, a HDZ je na trećesiječanjskim izborima 2000. doživio težak poraz. S druge pak strane, prije četiri godine većina medija podržavala je Zorana Milanovića kao novog i nekorumpiranog političara, ali ni to nije pomoglo SDP-u. Zaključak se nameće sam po sebi: mediji sigurno utječu na dio birača, ali njihova podrška nije presudna za to tko će dobiti iduće parlamentarne izbore. No u planovima Jadranke Kosor to je jedan od posljednjih aduta koji su joj ostali. Pad HDZ-ove vlade i odlazak u opoziciju ugrozit će i njezinu političku budućnost, a to je scenarij kakav priželjkuje Karamarko.

Naravno da i dalje postoji niz kondicionala, poput toga koji još hadezeovci sebe vide na čelu stranke pa do neizvjesne reakcije stranačkog članstva na novog vođu. Ali, doista, tko bi se mogao suprotstaviti Karamarku? Darko Milinović je sve samo ne respektabilan političar, čija su baza provincija poput Like i Zagore, a Gordan Jandroković ili Jasen Mesić nikad i nisu stekli podršku unutar stranke. Hrvatska desnica treba novog predvodnika i taj problem sigurno će se otvoriti nakon izbora. Jadranka Kosor procijenila je odakle joj prijeti najveća opasnost, ali budući da nema snage zauzdati ambicioznog ministra unutarnjih poslova, prvo će pokušati pod kontrolu staviti medije. Iako je veliko pitanje može li u tome i uspjeti.

Vezane vijesti

Karamarko: vlast nije napravila ništa za narod

Karamarko: vlast nije napravila ništa za narod

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko rekao je danas kako aktualna vlast tijekom proteklih šest mjeseci nije napravila ništa korisno za ovaj narod,… Više

Komentari

registracija
11/1/11

Kinezojapanac, 14.06.11. 08:38

Njezina karijera je poznata, daljnje aktivnosti nastavlja u Remetincu. Jaco, Jaco i tebi se bliži kraj ne kaže se uzaludno: sve sto je lijepo, kratko traje. Sanader ti je oduvijek bio blizak, malo ste se udaljili ali ipak će te se opet zbliziti jer vam je to jednostavno sudbina.


registracija
11/1/10

fluid, 14.06.11. 09:19

Problem vlasti je daleko i dublji i širi nego što je to obračun bosova u strankama a sa ciljem preuzimanja vodstva.Račun plaćaju građani a demokracija se galopom udaljava od građana.Samim tim i mogućnost države da postane no za šta su mnogi, iz ideala prema ljepšoj i boljoj Hrvatskoj,dali živote.Ovakvi mafijaški obračuni su viđeni u filmovima i zaista su preslika banditsko-rodbinskih stremljenja kako vladati čim je više moguće.Pa i cijelim narodom ako se stekne takva moć.I na najboljem su putu ta steknu takovu moć i zagospodare cijelom zemljom,ostvarujući tako Tuđmanovu ideju kako će Hrvatskom upravljati 200 obitelji.Upravo se stiču svi uvjeti da njegova doktrina zaživi u punom smislu riječi.Kad-tad će i Jadranku Kosor ali i sve njene nasljednike i nasljednike nasljednika,skupo stajati propuštanje obveze da na prvo mjesto postavi visoke standarde odgovornosti kod najodgovornijih ministara.Odgovornost kod istih može se izazvati samo smjenama.Kako kod nas taj osjećaj nije urođen,pojedinci su lišeni osjećaja odgovornosti i postaju opasni i za svoju vlast i za cijelo društvo.Opstaju nakon svojih promašaja i na taj način dovode u opasnost cijelu zajednicu.Pa kako nema urođene odgovornosti,premijeri bi morali uvesti osobnu odgovornost prema naciji i snagom svoje pozicije,takve smjeniti snagom argumenata.No kao su zajedno ogrezli u pogreške,takva mogućnost će biti teško ostvariva.Pričaju jedno ali su toliko povezani u mafijaško-uvjetovane odnose da jednostavno nije za očekivati da će jedni drugima oči iskopati.Uništiti će nas a između sebe će voditi mafijaške obračune po zakonu jačega.Po zakonima džungle.Juče Sanader,prije njega Pašalić,danas Kosorica,sutra Karamarko...I tako sve dok se taj model ne promjeni.A za sve nisu krivi oni.Oni su dokazani mafijaši poilitičkih profila. Krivi su oni koji ih glasovanjem mogu zaustaviti u njihovim bolesnim ambicijama i trikovima.Imamo najjače oružje u rukama samo nismo još naučili pucati ti iz njega.A to su izbori.Pitanja tipa; "a za koga glasovati kada su svi isti"su pogrešna.Ako je jedini odgovor i uvjerenje da smo svi isti,tada nismo sazreli ni kao društvo ni kao zajednica koja zaslužuje respekt.Ni kod kuće a još manje prema svijetu.A tome uopće nije tako.Stvari samo treba postaviti na svoje mjesto i rezultati neće izostati.Ovako smo svi sudionici u mafijaštvu i nemamo puno prava prozivati kako nismo voljeni ili poželjni.Ovakve nitko ne treba.


registracija
24/11/10

aabar, 14.06.11. 09:45

Fluid...svaka ti dala..u sridu!!!


registracija
26/11/09

CH2710, 14.06.11. 09:46

Kosorica mi se gadi do dna duše i bit ću sretan kada konačno završi u Remetincu... Karamarko je podmukliji i od samog Sanadera... a za petama su mu Kaljmeti, Jarnjak, Šeks... itd...itd...

SVU GAMAD pod hitno u rupu - doživotno... i iz njih iscijediti i zadnju lipu koju su maznuli... tek onda će RH krenuti naprijed... iako jako, jako teško.


registracija
13/6/11

macko92, 14.06.11. 11:51

Završit će on na robiji, kad tad.

Pridružite se stranici:
Hrvati protiv ulaska Hrvatske u EU....
http://www.facebook.com/NEuEU


registracija
27/8/10

ciglanailovac, 14.06.11. 11:54

najgori i najkorumpiraniji ministar je Karamarko,od kako je Hrvatska postala samostalna,naj ljigaviji


registracija
9/5/10

lolobrigita, 14.06.11. 15:17

A što reći nakon fluida?Sve crno na bijelo.Kako ne biti udepresiji,pojedinačnoj i nacionalnoj?Hoće li se ovaj narod ikada opametiti?


registracija
11/10/10

agaSovulj, 14.06.11. 16:57

mora, lolobrigita. Kazu da trebaju proci najmanje 2 demokratska izbora da narod shvati sto je demokracija. Nije nama trebalo 5-6 zato sto nemamo kapacitet potreban da to shvatimo. Stvar je u tome sto je Tudman, na celu HDZ-a, osmislio perfidan sistem za odrzavanje HDZ-a na vlasti. To ukljucuje dobro poznate stvari kao crni fond za potrebe stranke, domoljubne trubace, potkupljenu glasacku masineriju pocevsi od laznih branitelja do mladezi HDZ-a. Poruka je, ako ste uz nas, nece vam biti lose. I mnogi su se polakomili za mrvice, ne shvacajuci da time samo pile granu na kojoj i oni sjede.


registracija
18/6/09

Papar, 14.06.11. 17:29

SUPER

Stranka za Uspostavu Progresivne E-Republike

Druga javna rasprava.

Tema druge javne rasprave su misija, vizija i strategija. Shema političkog sustava Treće Republike je prikazana radi lakšeg razumjevanja misije, vizije i strategije. Ona je za sada samo buba u uhu! Rasprava o shemi tek slijedi.

Misija (Zašto smo se okupili)
Progresivnom upotrebom e-rješenja uspostaviti ćemo Treću Republiku.

Vizija (Što ćemo postići)
Blagostanje kakvo ima društvo koje optimalno koristi resurse.

Strategija (Kako ćemo to ostvariti)

Promjenom sustava. Uz promjenu vlasti mora ići i promjena sustava.
Stvoriti ćemo sustav koji će omogućiti optimalnu upotrebu intelektualnih resursa građana, vlasti i gospodarstva. Sustav koji će uspostaviti transparentan dogovor - ravnotežu između interesa građana i gospodarstva. Nashova ravnoteža – održivi razvoj.

Ako se želimo ravnopravno uključiti u društvo razvijenih naroda, onda moramo barem na trenutak biti na većoj organizacijskoj razini on njih. Mi smo dovoljno mali i mi imamo dovoljne resurse da možemo tako visoko skočiti.

Ključ blagostanja ne leži u instant rješenjima ostvrarivim preko noći, već u transparentnom sistematskom radu svih segmenata društva.


Naša misija i vizija sažete su u naš slogan:
„Opet će biti Super!!!“


Misija, vizija, strategija, shema političkog sustava Treće Republike, zadaci, organizacija i referat o stanju u državi proći će javnu raspravu na portalu Pollitika.com nakon čega će biti usvojeni.

Javne rasprave su na portalu Pollitika.com:

http://erepublika.blog.hr/


registracija
30/6/09

jebivjetar, 14.06.11. 19:01

Karamarko, pičkin dime ko ti dade tako ime ?


registracija
12/1/11

siziff, 16.06.11. 10:03

Kirinove inteligencije, samo daleko lukaviji !


registracija
26/11/09

CH2710, 16.06.11. 10:08

siziff, 16.06.11. 10:03

Kirinove inteligencije, samo daleko lukaviji !

--------------------------------------------------------------------------------

Ne samo lukaviji... nego i daleko podmukliji..


registracija
13/3/07

BEASTMASTER, 19.06.11. 08:49

Može samo sanjati u svojim najvlažnijim snovima takve ambicije... Posebno nakon što je napakirao Šlogaru da je kriv za Ivanino ubojstvo ili nakon što je maknuta policijska zaštita sa Pukija baš eto- prikladno prije njegove likvidacije nakon čega je usljedilo čišćenje njegovog sefa u kojem su bili dokazi njegovih vanškolskih aktivnosti koje ga i dan danas bole...E nećeš razbojniče :)) Strpljiv sam ja lutko i čekam da sjedneš "kak se šika"..


registracija
2/1/11

prohujalo, 19.06.11. 09:18

i dok su nas 90-tih uvjeravali u demokraciju....
nista se ne promijeni samo rijeci na papiru
komunizam zamijeni rijec demokracija
crvene partijske knjizice promijenise za druge
promijenise zakone ali samo na papiru....praksa je ista
isti ljudi od komunista postase velike demokrate
i razumijem ja njih samo nikako ne mogu razumijeti nas male....dali smo toliko nesposobni da cak(brojim i sebe) ne smijemo ni pitati gdje su nase kune koje oni nemilice trose.....kao da im je to porodicno nasljedstvo
i dok se oni tako lijepo smijenjuju(nakon sto se dobro obezbijede za buducnost), i padnu u zaborav zajedno sa onim opljackanim od nas, dotle nova garnitura nama samo baci vijest kako se provodi borba protiv kriminala i pljacke
u periodu od 20 godina koliko porodica i pojedinaca od sirotinje postase tajkuni, ali nastupila je zastara vise ih nitko ni ne spominje....


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika