14.06.2011. / 15:39

Autor: Martina Čizmić

Svjetska banka: Jugoistočnoj Europi nužna je reforma željezničkog sektora

Reforme u željezničkom sektoru zemalja u jugoistočnoj Europi nužne su ne samo kako bi se smanjilo vrijeme koje je potrebno da se određeni teret preveze, već i kako bi se državne željezničke tvrtke mogle ravnopravno natjecati na međunarodnom tržištu

Željeznice nužno trebaju reformeŽeljeznice nužno trebaju reforme"Probno putovanje teretnog vlaka između Ljubljane i Istambula pokazalo je kako bi kontejner taj put trebao proći za otprilike 35 sati, no u praksi se pokazalo kako je za to trebalo više od 60 sati", stoji u novom izvješću Svjetske banke pod nazivom "Reforma željeznica u Jugoistočnoj Europi i Turskoj: Na pravom putu?".

Jedna od autorica izvještaja, Carolina Monsalve, istaknula je prilikom predstavljanja izvještaja u Bruxellesu, kako je to dramatična razlika u vremenu koja može imati ogromne ekonomske posljedice.

"Veća efikasnost u željezničkom sektoru, dovesti će do većih tržišta na kojima se željezničke tvrtke mogu uspješno natjecati", istaknula je Carolina Monsalve.

Istaknula je kako su reforme u željezničkom sektoru zemalja u jugoistočnoj Europi nužne ne samo kako bi se smanjilo vrijeme koje je potrebno da se određeni teret preveze, već i kako bi se državne željezničke tvrtke mogle ravnopravno natjecati na međunarodnom tržištu.

Istraživanje koje je obuhvatilo željeznički promet u Albaniji, BiH, Hrvatskoj, Kosovu, Crnoj Gori, Makedoniji, Srbiji, Bugarskoj, Rumunjskoj i Turskoj pokazalo je da su te željeznice zabilježila pad teretnog prometa u 2009. godini zbog međunarodne financijske krize, a što se odrazilo na njihove financijske rezultate i usporilo refrome koje su nužne kako bi se poboljšali operativni i financijski rezultati.

Iz Svjetske banke ističu kako su tri veoma važna razloga za provođenje reformi u željezničkom sektoru JI Europe. Prije svega kako bi se osiguralo ispunjavanje mjerila i direktiva Europske unije. Potom kako bi zemlje mogle iskoristiti predviđene benefite zbog prihvaćanja institucionalnih okvira i na kraju kako bi se povećala konkurentnost državnih željezničkih tvrtki bez dodatnih državnih poticaja i jamstava.

Pojašnjavaju kako je glavni cilj tih reformi igradnja bolje mreže teretnog prometa, povećanje efikasnog korištenja infrastrukture, stvaranje jedinstvene željezničke mreže u Europi i povećanje udjela željeznice u ukupnom teretnom prometu.

Upravo zbog toga, Svjetska banka apelira na zemlje jugoistočne Europe da bolje i efikasnije koriste financijska sredstva za nužne nadogradnje željezničke infrastrukture i poboljšanje putničkog prometa. Ističu kako ne bi smjeli opterećivati državne željeznice s prevelikim brojem zaposlenika i zastarjelim menadžerskim praksama.

"Krajnji je cilj ovih reformi poboljšati uslugu", ističu iz Svjetske banke.

Vezane vijesti

Hrvatska mora ulagati u istraživanje da bi opstala

Hrvatska mora ulagati u istraživanje da bi opstala

Institut za Inovacije pripremio je još jedan zanimljiv i britak Thinkers Impact Series govor koji je održao Voditelj ureda Svjetske banke u… Više

Komentari

registracija
18/6/09

Papar, 14.06.11. 17:32

SUPER

Stranka za Uspostavu Progresivne E-Republike

Druga javna rasprava.

Tema druge javne rasprave su misija, vizija i strategija. Shema političkog sustava Treće Republike je prikazana radi lakšeg razumjevanja misije, vizije i strategije. Ona je za sada samo buba u uhu! Rasprava o shemi tek slijedi.

Misija (Zašto smo se okupili)
Progresivnom upotrebom e-rješenja uspostaviti ćemo Treću Republiku.

Vizija (Što ćemo postići)
Blagostanje kakvo ima društvo koje optimalno koristi resurse.

Strategija (Kako ćemo to ostvariti)

Promjenom sustava. Uz promjenu vlasti mora ići i promjena sustava.
Stvoriti ćemo sustav koji će omogućiti optimalnu upotrebu intelektualnih resursa građana, vlasti i gospodarstva. Sustav koji će uspostaviti transparentan dogovor - ravnotežu između interesa građana i gospodarstva. Nashova ravnoteža – održivi razvoj.

Ako se želimo ravnopravno uključiti u društvo razvijenih naroda, onda moramo barem na trenutak biti na većoj organizacijskoj razini on njih. Mi smo dovoljno mali i mi imamo dovoljne resurse da možemo tako visoko skočiti.

Ključ blagostanja ne leži u instant rješenjima ostvrarivim preko noći, već u transparentnom sistematskom radu svih segmenata društva.


Naša misija i vizija sažete su u naš slogan:
„Opet će biti Super!!!“


Misija, vizija, strategija, shema političkog sustava Treće Republike, zadaci, organizacija i referat o stanju u državi proći će javnu raspravu na portalu Pollitika.com nakon čega će biti usvojeni.

Javne rasprave su na portalu Pollitika.com:

http://erepublika.blog.hr/


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika