15.06.2011. / 17:11

Autor: Hina , Nacional.hr

REKOM prikuplja potpise: 'Hrvatska nije pokazala volju za propitivanjem vlastitih zločina'

"Do sada je prikupljeno oko 350.000 potpisa, a cilj nam je prikupiti milijun potpisa građana s prostora bivše Jugoslavije", kazala je Teršelić,

IlustracijaIlustracijaVolonteri kampanje za REKOM (Regionalne komisije za utvrđivanje činjenica o ratnim zločinima i drugim teškim kršenjima ljudskih prava počinjenim na prostoru bivše Jugoslavije od 1991. do 1995) iz Hrvatske, BiH, Slovenije i Srbije nastavljaju s prikupljanjem milijun potpisa kako bi uskoro parlamentima spomenutih zemalja predali prijedlog statuta na temelju čega bi se osnovao REKOM, neovisno međudržavno povjerenstvo kao izvansudsko istražno tijelo koje treba utvrditi i javno priopćiti činjenice o proteklim ratnim zbivanjima, izjavila je u srijedu Vesna Teršelić, voditeljica Documente, Centra za suočavanje s prošlošću iz Zagreba.

"Do sada je prikupljeno oko 350.000 potpisa, a cilj nam je prikupiti milijun potpisa građana s prostora bivše Jugoslavije", kazala je Teršelić, objasnivši da u Hrvatskoj nakon rata i dalje postoji strah od bilo kakve regionalne inicijative. Uskoro, kako je rekla, prijedlog statuta REKOM-a bi se trebao naći i u saborskoj proceduri.

Prema njezinim riječima, Hrvatska traži još 1.800 nestalih, a u cijeloj regiji broj nestalih osoba iznosi 15.000.

"U ratovima na prostoru bivše Jugoslavije ubijeno je ili nestalo oko 130.000 ljudi", podsjetila je Teršelić.

Ivan Novosel, nacionalni koordinator kampanje u Hrvatskoj je kazao da je najviše potpisa prikupljeno na Kosovu, oko 100.000, dok je u Hrvatskoj prikupljeno 20.000 potpisa.

Veliki odaziv na Kosovu objašnjava činjenicom da je Kosovo posljednje izašlo iz ratnog sukoba. Što se Hrvatske tiče, rekao je, REKOM nije naišao na potporu stranaka, uključujući i one od kojih su to očekivali. Također, dodao je, Hrvatska jest bila žrtva agresije i nakon što je iz rata izašla kao pobjednica nije pokazala volju za "propitivanjem vlastitih zločina".

"Također moram istaknuti da u Hrvatskoj više nema tako jake NGO scene", rekao je Novosel. Istaknuo je da namjera REKOM-a nije "duplicirati rad hrvatskih institucija", već pomoći u popunjavanju praznina glede podataka o nerasvjetljenim zločinima. Spomenuo je i negativno ozračje prema inicijativi koje je slijedilo nakon haške presude hrvatskim generalima.

U prijedlog statuta REKOM-a ušlo je i pitanje uzroka rata, potvrdili su Teršelić i Novosel.

Stvaranje REKOM-a, neovisnog međudržavnog povjerenstva kao izvansudskog istražnog tijela koje treba utvrditi i javno priopćiti činjenice o proteklim ratnim zbivanjima, zagovara više od 1500 udruga i pojedinaca svih nacija i vjera s prostora bivše SFRJ, okupljenih u Koaliciji za REKOM. Među njima su udruge žrtava, nestalih, veterana, logoraša, novinara, manjinskih zajednica i organizacija za ljudska prava.

I izvršna ravnateljica srbijanske nevladine organizacije Fond za humanitarno pravo (FHP) Nataša Kandić izjavila je za beogradski dnevnik "Danas"od srijede kako će prikupljanje milijun potpisa za osnivanje REKOM-a trajati sve dok države bivše Jugoslavije ne donesu odluku o formiranju komisije.

Govoreći o uhićenju haaškog optuženika Ratka Mladića, Kandić ocjenjuje kako je uhićenje relaksiralo cijelu situaciju te da se pokazalo da to nije događaj koji će potresti Srbiju u smislu da će biti velikih prosvjeda, jer samo desničarske stranke i organizacije prosvjeduju, ali, ukazuje ona, nije beznačajno da je to bilo u Novom Sadu i Beogradu.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

registracija
7/1/11

djani, 15.06.11. 18:10

U srbiji tražite zločince i otkrivajte zločine koje Hrvatski suci po naredbi nesmiju procesuirati,misli se na srbe koji su optuženi,naredba je iz brisela ili beograda zbog reciprociteta i čemu potpisi??

potpisi idu u onom smjeru gdje ima po koji Hrvat ,a gdje su zločinci Vukovara,a cijeli je zgažen i mučen kao grad ,3 tisuće mrtvih,a Šljivančanin dobio manju kaznu nego Gotovina,koji je BRANIO se ili je trebalo po vama sve prepustiti agresoru srbiji i gotovo.
gdje su nestali Hrvati ,a gdje zločinci,naći ćete ih na facebook-u i na adresama u srbiji,australiji-sydneyu-dio Liverpoola, u engleskoj-dio koji se zove Corby, u Kanadi i USA ,a Hrvate koje vi nazivate zločincima su tu u Hrvatskoj i ne bježe nikud,i čemu onda potipisi nego da se Hrvatsku prisili,a Hrvatske žrtve u drugi plan baci.
Tko je za Škabrnju odgovarao,100 Hrvata ubijeno poklano i tenkovima izgaženo ,nijedan krivac ,a svi u zrenjaninu i apatinu itd,tko je odgovarao za zločin ratnni u Medviđi-selu pokraj Benkovca ,krvnici polagano umiru ,a oni koji su zdravi zarađuju po svijetu ,čijom krivnjom??
vašom i takovih kao vi,ponavljam najveći i NAJBROJNIJI krvnici i zločinci su u srbiji,,tek poslije njih se okomite na ove ,na koje ste u biti i digli glas kao merčepa,jarnjaka ,šeksa,pročitani ste kao knjiga i vi i onaj tko vas sponzorira i tjera Hrvate na zaborav,ali neće ići po cijenu mira neće ići!!1


registracija
4/6/11

VladSerbia, 16.06.11. 05:21

@djani
Ja sam potpisao peticiju za osnivanje REKOM-a upravo zato da bi se rasvetlili svi zlocini, bez obzira na nacionalnu pripadnost pocinitelja. Ako imate konkretna imena ljudi koje optuzujete za zlocine, prijavite ih. Da li je tuzilastvo RH istrazilo zlocine koje pominjete? Sta se dogodilo sa tom istragom?
Nemojte smatrati da se svet zaverio protiv Hrvata i da samo protiv njih radi. To cete isto primetiti i kod srpskih i bosnjackih i albanskih ekstremista.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika