16.06.2011. / 17:15

Autor: Hina

Bačić: Novi zakon zaustavit će bespravnu gradnju

Ministar zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva Branko Bačić kazao je danas ju Hrvatskom saboru da će zakon o postupanju s nezakonitim zgradama omogućiti jednostavnu legalizacija više od 150.000 nezakonitih objekata, ali i zaustaviti bespravnu gradnju u Hrvatskoj.

Branko Bačić (Foto: I. Šoban)Branko Bačić (Foto: I. Šoban)Ministar zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva Branko Bačić kazao je danas ju Hrvatskom saboru da će zakon o postupanju s nezakonitim zgradama omogućiti jednostavnu legalizacija više od 150.000 nezakonitih objekata, ali i zaustaviti bespravnu gradnju u Hrvatskoj.

Nacrt prijedloga tog zakona u prvom je čitanju, a njime bi se, istaknuo je ministar, omogućilo da zahtjev za legalizacijom objekta može podnijeti i osoba koja nije vlasnik te nekretnine.

Zahtjeve za legalizacijom moglo bi se podnijeti do 31. prosinca iduće godine, a nakon toga roka više se ne bi moglo podnositi nove zahtjeve.

Rok do kada je objekt trebao biti izgrađen, da bi mogao biti legaliziran, jest 30. studenoga 2009.

Zakonom se omogućuje i legalizacija poljoprivrednih objekata, čime će se, kaže ministar, brojnim poljoprivrednim domaćinstvima omogućiti podnošenje zahtjeva za poticaje i sredstva iz pretpristupnih fondova EU.

No, legalizacija nezakonitih objekata neće biti opća, ističe Bačić, jer su predviđeni brojni izuzetci.

Naime, neće se moći legalizirati objekti u nacionalnim parkovima, parkovima prirode i regionalnim parkovima, na infrastrukturnim koridorima, te na pomorskom i javnom dobru.

Nema legalizacije niti u zaštićenom obalnom području mora u pojasu do 70 metara, osim zgrada koje se koriste za stalno stanovanje te zgrada poljoprivrednog i obiteljskog gospodarstva za pružanje ugostiteljskih i turističkih usluga.

Za legalizaciju objekta podnositelj zahtjeva morat će priložiti geodetski i arhitektonski snimak, očitovanje o mehaničkoj otpornosti zgrade, te potvrdu o prebivalištu.

Također će morati platiti komunalni doprinos, koji ovisi o veličini i namjeni objekta, kao i zoni u kojoj je izgrađen, te vodni doprinos.

Osim toga, platit će i naknadu za zadržavanje nezakonite zgrade u prostoru koju će propisati Vlada, a koja bi, po najavama iz Banskih dvora, mogla iznositi od 25 do 35 posto komunalnog doprinosa.

Sredstva prikupljena plaćanjem naknade iskoristit će se za novu geodetsku izmjeru i izradbu novih zemljišnih knjiga, a dio će se iskoristiti za podizanje energetske učinkovitosti zgrada.

U tijeku je rasprava po klubovima.

Vezane vijesti

Kornati - Vrdoljakov "Vir“

Kornati - Vrdoljakov "Vir“

Iako novi zakon o legalizaciji bespravno izgrađenih objekata tek treba biti usvojen, Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja Ivana Vrdoljaka… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika