16.06.2011. / 19:04

Autor: Hina

Štrajk prvi put u povijesti zatvorio češku željeznicu i praški metro

U dosad najvećem štrajku u znak prosvjeda protiv fiskalnih reforma vlade desnoga centra, češki transportni sindikati zatvorili su u četvrtak prvi put u povijesti prašku podzemnu željeznicu, a zatvorili su i cijeli željeznički sustav.

Štrajkaju češki željezničariŠtrajkaju češki željezničariU dosad najvećem štrajku u znak prosvjeda protiv fiskalnih reforma vlade desnoga centra, češki transportni sindikati zatvorili su u četvrtak prvi put u povijesti prašku podzemnu željeznicu, a zatvorili su i cijeli željeznički sustav.

Sindikati koji su organizirali jednodnevni štrajk zatražili su i ostavku vlade zbog njezina plana da podigne dob za odlazak u mirovinu, podigne poreze i ograniči socijalna prava.

Štrajk je rijedak oblik prosvjeda u Češkoj, srednjoeuropskoj državi od deset i pol milijuna stanovnika u kojoj je javni dug na pola EU-ova prosjeka i koja se počinje gospodarski oporavljati.

No štrajk se događa u nezgodnu trenutku za koalicijsku vladu koja traje već tri godine, a muči se da opstane nakon niza korupcijskih skandala i pada popularnosti.

"Štrajk se događa zato što je socijalni dijalog zakazao, jer vlada nije spremna pregovarati o sindikalnim prijedlozima zaštite radnika sa srednjim i niskim plaćama", rekao je na skupu u Pragu Luboš Pomajbik, vođa sindikata javnoga prijevoza.

Policija je procijenila da se oko 1500 sindikalaca okupilo u središtu grada i u povorci otišlo pred zgradu vlade.

Praški metro na dan preveze 1,6 milijuna putnika.

Vezane vijesti

Sućut Josipovića češkom predsjedniku Klausu

Sućut Josipovića češkom predsjedniku Klausu

U povodu tragične prometne nesreće kod tunela Krpani na autocesti A1 Zagreb-Split, u kojoj je noćas stradao velik broj čeških turista, predsjednik… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika