18.06.2011. / 17:18

Autor: Martina Čizmić

Bez incidenta

Homofob desetljeća Marijana Petir, Homofrend Vesna Pusić

Za sad okupljanje protiče mirno, policija je tek upozorila nekoliko građana koji su pokušali provocirati da se udalje

Foto: Danijel PopekFoto: Danijel Popek16:40 - Prigodni program na Zrinjevcu započeo je proglašavanjem Homofoba i Homofrenda desetljeća. U oštroj konkurenciji Jacqua Houdeka i Vlatka Markovića, za Homofoba desetljeća ipak je proglašena žena, Marijana Petir. Homofrend desetljeća uvjerljivo je Vesna Pusić koja je svih ovih 10 godina izražavala svoju potporu gay zajednici.

"Hvala za svih ovih 10 godina. Uvijek u povijesti neka manjina uzme za sebe da se bori u ime svih. Oni koji su se protivili da se žena nekad spaljuje, bili su u manjini, kao i oni što su tvrdili da je zemlja okrugla. Mi u ovoj zemlji često počinjemo iz početke. Sada je i na vama da ovo društvo odvedete prema zdravoj pameti i društvu koje je slobodno od svih predrasuda. Tu vrstu borbe uvijek je pratilo nenasilje. Pokazalo se da je nenasilje uvijek pobijedilo. To je jedini način", rekla je okupljenima Vesna Pusić za što je nagrađena velikim pljeskom.

Podsjetila je na jučerašnju rezoluciju UN-a te čestitala svima "i sebi što je to doživjela".

16:15 - Povorka je došla do pozornice na Zrinjevcu na kojoj će se održati prigodan koncert. "Ne nacizmu, ne šovinizmu, ne homofobiji ne nacionalizmu", čulo se iz povorke u kojoj se moglo vidjeti i mladih i starih i majki s malom djecom.

"Ljubite se i volite", poruka je odaslana s pozornice na Zrinjevcu. "Pobijeda je naša. Pobijedili ste! Ovo je naš grad! Ovo je naša zemlja! Bravo! Ponosni smo!", poručili su organizatori okupljenima.

Šetnja gradom prošla je bez i jednog incidenta, a u zagrebačkoj policiji priopćili su kako su priveli 5 osoba zbog transparenata uvredljivih sadržaja.

16:00 - Povroka je umjesto u Varšavsku, zaokrenula u Teslininu ulicu. Svoju je podršku Prideu, ali i policajcima koji ga osiguravaju došao dati i glasnogovornik policije Krunoslav Borovec koji je izrazio svoje zadovoljstvo načinom na koji Pride protiče. Podsjetimo, gay zajednica u Hrvatskoj, Borovca je prije nekoliko godina proglasila "gay ikonom" pa im njegova prisutnost posebno znači.

15:50 - Povorka nastavlja Ilicom i Gundulićevom ulicom praćena bubnjevima i zviždaljkama. U jednom trenutku organizatori su putem razglasa zamolili policiju da dopusti građanima koji to žele da se priključe povorci jer se radi o miroljubivom skupu na kojem svi imaju pravo sudjelovati. Također, pozdravili su gromoglasnim pljeskom sve novinare i pripadnike "sedme sile" koji prate odvijanje povorke.

15:40 - Povorka prelazi preko Trga bana Jelačića predvođena policijskim kombijem. Kako prolaze ulicama grada tako im se u znak potpore pridružuju i obični građani. Drugi ih pak pozdravljaju sa prozora i balkona ili terasa kafića.

"Nažalost u Hrvatskoj još uvijek ima fašizma. Prema Ustavu, svi građani imaju pravo na izražavanje. Zato smo ovdje. Zalažemo se za bolje društvo svih nas. Jer budućnost je naša", rekao je jedan od organizatora Zagreb Pridea i bio nagrađen ovećim pljeskom sudionika povorke.

15:25 - Na samom čelu kolone ponosno i napeto korača desetak policajaca, a što se više povorka približava Trgu bana Jelačića to je jače osiguranje oko nje. Procjenjuje se da je u povorci između 1500 i 2000 sudionika, a povorka za sad prolazi bez ikakvih incidenata.

15:15 - Među sudionicima je i dvadesetak sudionika prošlotjednog Spli Pridea koji su obučeni u majice s natpisom "Split survivor".

Osim policije, kolonu osiguravaju i dodatni zaštitari, a policija i cijeli skup snima kamerama.

"Ljubav je u tisuću boja", "Ljubav je na selu", "Moj rod ne znači isto što i moj spol", "Dečke u haljine" i "Psi laju, prajdovi prolaze" samo su neki od transparenata koji se mogu vidjeti u povorci.

Među sudionicima uočili smo i predsjednika HNS-a Radimira Čačića koji je prigodno obukao ružičastu majicu.

15:00 - Za sad su privedene dvije osobe zbog vrijeđanja sudionika Zagreb Pridea i transparenta pogrdnog sadržaja. Nešto više od tisuću ljudi formiralo je kolonu koja je krenula dogovorenom rutom, a kao osiguranje stigao je kordon specijalaca.

Kolona se kreće prema Trgu bana Jelačića uz zvukove bubnjeva i zviždaljki, a policija blokira promet do prolaska kolone. Temeljna policija oboružana je florescentnim prslucima, štitovima i kacigama, dok je specijalna policija raspoređena uz rutu.

Za sad policija ne dopušta da sekolona previše razvuče te povremeno zaustavlja kolonu kako bi se "stisnuli redovi".

Foto: Danijel PopekFoto: Danijel PopekUz samu rutu je tek nekoliko stotina građana koji mirno promatraju što se događa.

14:30 - Sudionici Pridea oboružani su šarenim majicama u bojama duge i transparentima poput "Mi BI ali vi ne date", "Zagrlimo se pred svima, neka vide da nas ima", "Volim cure s brkovima" i slično.

Za sad okupljanje protiče mirno, policija je tek upozorila nekoliko građana koji su pokušali provocirati da se udalje.

Policija ništa ne prepušta slučaju

Deseti, jubilarni, Zagreb Pride trebao bi i službeno započeti povorkom kroz uži centar grada koja će s Trga žrtava fašizma krenuti oko 15 sati. Sudionici povorke i organizatori počeli su se okupljati već prije 14 sati, a do sad ih je okupljeno oko tristotinjak.

Među sudionicima u šarenim majicama nalaze se i poznata lica poput Elle Dvornik, Danijela Trbović, Aleksandar Stanković, a svoj su dolazak najavili i drugi poznati Hrvati.

Policija nakon prošlotjednih nereda u Splitu ništa ne želi prepustiti slučaju. Tako je diljem rute kretanja postavljeno jako osiguranje, a glasnogovornik policije Krunoslav Borovec najavio je kako će cijelu povorku osiguravati oko 1500 policajaca, što je najveći broj policajaca na Prideu do sad.



Planirano je da se povorka kreće od Trga žrtava fašizma do Trga bana Jelačića, Ilicom, Gundulićevom, Varšavskom, Ulicom Petra Preradovića, Teslinom i na kraju Zrinjevcem.

Policija ističe kako tijekom odvijanja Zagreb Pridea neće biti zatvaranja prometa, no ukoliko se povorci priključi veći broj sudionika moglo bi doći do otežanog prometovanja.

Vezane vijesti

'Od danas više nema šutnje'

'Od danas više nema šutnje'

Posvećen pravu na obitelj istospolnih parova, 11. Zagreb Pride pripadnika rodnih manjina završio je večeras koncertom na Zrinjevcu i protekao je bez… Više

Komentari

registracija
1/3/11

Laudate, 18.06.11. 15:21

Bože, daj da ovo završi dobro jer će nam u protivnom nizozemski pokret otpora u suradnji sa domaćim kolaboracionistima na leđa natovartiti UN, EU, NATO i ostale svjetske organizacije.


registracija
1/3/11

Laudate, 18.06.11. 15:24

Jedno je sigurno nakon ovog cirkusa sa pederima i EU na referendumu ću jako razmisliti prije nego zaokružim "da".


registracija
11/10/10

agaSovulj, 18.06.11. 15:34

bolji komentar se i nije mogao ocekivati od vas, Laudate. To je zalosno, jer izgleda da ste nacitani. A horizont tako uzak.


registracija
17/5/11

MarioBosnjak, 18.06.11. 15:36

Nemiri su potrebni ne pod svaku cijenu protiv milosupaka, nego kao razlog za kritiku iz EU odnosno ne primanja Hrvatske.Ako udjemo u EU pederi ce biti najmanje zlo od sveg ostalog.


registracija
24/3/10

bagsy, 18.06.11. 16:16

vidim da danas nedostaju neki,gdje li su?


registracija
1/3/11

Laudate, 18.06.11. 16:25

@ agaSovulj
zavisi do kud seže horizont.
Ako ga protegnemo preko velike bare i pogledamo kako izgleda opuštena gay parada u San Francisku tada se mijenja percepcija ove naše koja je samo umiljata početna faza.
O čem govorim može se ovdje pogledati, ali upozoravam nije za svačije oči:
http://www.zombietime.com/up_your_alley_2008/


registracija
13/6/11

macko92, 18.06.11. 16:28

Sramota
Pridružite se na stranicu
Hrvati protiv ulaska Hrvatske u EU....
http://www.facebook.com/NEuEU


registracija
8/7/09

bankar, 18.06.11. 16:37

jebiga split zaista jest beograd na moru i bili su da najprijateljskija grada u bivšoj državi


registracija
11/1/10

fluid, 18.06.11. 17:41

Aga Sovulj@ Okani se "ćorave zadaće".Načitana osoba nije nužno i na istoj razini sa inteligencijom.Njemci imaju izraz za načitane;sitz fleisch(sic flajš).U prijevodu znači-meso koje sjedi.Sa time žele reći da pojedine osobe mogu sjediti i sjediti,bubati gradivo i bubati sve dok ne nauče napamet štivo koje čitaju.U praksi takvi ostaju na razini osobne inteligencije.A ona ne prati nužno načitanost. Nadalje želim reći da je policija konačno odradila svoj posao profesionalno i dokazala da je visoko politizirana organizacija.Zašto?Divljanje divljaka i huligana na stadionima se jedino takvim organiziranim policijskim akcijama može zaustaviti.Ni sa čim drugim.No to se ne radi iz istoga razloga zbog kojega se ne objavljuje registar branitelja.Da se nebi povrijedilo biračko tijelo.Građani plaćaju danak takvim manipulacijama policije i ne dolaze na utakmice. Zato Mamić uspjeva opstati a trebao bi biti u bolničkom zatvoru.Nadalje pitanje HNS.a i Markovića.Taj prefrigani starac izjavljuje homofobične izjave a potom neometan ostaje u fotelji.Nikome nije stalo.Zašto huligani nebi izvjesili "svastiku"?Pa zato i jesu huligani i anathisti.I stiže "nagrada"od 80 000 Eura ua huliganski ispad.Marković se obrušio kako su oni krivi a on se uopće ne osjeća odgovornim kao podstrekač takvoga ponašanja na stadionima!?Da pravna država i policija zaista funkcioniraju,o ovome nebi danas uopće govorili.Pita se jedan pametan promatrač gay parade,tko će to platiti?Odgovorio bih mu da je on tolerantniji u svojoj homofobiji,sjedio bi u kafiću i nebi sudio drugačijima za njihov "grijeh"Sa više tolerancije u društvu,drugačiji nebi morali prosvjedovati.Nema razlike u situaciji između žena iz Kamenskog i ugroženih "drugačijih".I jedne i druge ugrožavaju loš sustav a ovi "ispravni"im daju vjetar u leđa.Prozivajući krivu stranu.Prave griješnike ne usude se prozvati jer je strah gadna pojava od moći vlasti ili je ljepše brojati "Judine škude"-.Kao noj ili poltron.


registracija
3/3/11

bljesak4, 18.06.11. 18:04

Odvratna homoseksualna lažljivost,
''Pokazalo se da je nenasilje uvijek pobijedilo.
To je jedini način",
A u pozadini policija, voska ,sudovi
- a nenasilje pobjedilo !!
- Užas !!


registracija
1/3/11

Laudate, 18.06.11. 18:08

@ fluid,
ljepota godina je da čovjek može vući paralelu.
Ovo zborno pjevanje i skorojevićka zanesenost sa homoseksualnim pravima podjeseća me na ode bratstvu i jedinstvu, socijalizmu, prije toga nacizmu & fašizmu, velikom bratu u Beogradu, Beču, Budimpešti.
Uvijek su skorojevići lako optuživali i slali policiju i vojsku na one koji nisu jednako razmišljali.

Preživio je ovaj narod štošta pa će i ovo. Nastavak ove priče sa gay paradama se vidi u zemlji odakle je i počelo:
http://www.zombietime.com/up_your_alley_2008/

Nije im na čast, ali to je plod sjemena koje su zasijali.


registracija
11/1/10

fluid, 18.06.11. 18:48

Laudate@ Želim ti lijep dan i miran san.Najvažnije je da si ti sa sobom miran i zadovoljan.Svi mi ostali nismo bitni.Pozdrav.


registracija
17/5/11

MarioBosnjak, 18.06.11. 19:13

A sto drugo i ocekivati od purgera ?! - vecina to indetificira sa kulturom i napretkom. Ovdje se jednostavno radi o jadnom kukavicanstvu.


registracija
27/8/09

Lujo1, 18.06.11. 21:54

"Homofob desetljeća Marijana Petir, Homofrend Vesna Pusić"

Marijana Petir - zdrava u svakom pogledu!
vesna pusić - bolesno ambiciozna i ružna!

"policija je tek upozorila nekoliko građana koji su pokušali provocirati da se udalje"

Ma nije problem u provociranju, pa ovi pederi jedino kaj delaju je da provociraju - policija je pravilno postupila i udaljila zdrave ljude da se u dodiru s ovim bolesnicima ne inficiraju!!

Hajd pederi vražji uradci na liječenje!!

Je, vrag je močan, ali Gospodin će na kraju ipak pobijediti!


registracija
4/1/09

miroljubiv, 18.06.11. 22:41

HSS nije ništa učinio kao stranka po pitanju zdravlja nas građana.GMO hrana i organska hrana i dalje su slabo zastupljeni kroz riječi uvažene gospođice Petir,što znači da ostajemo u enigmi do daljnjeg što jedemo.da manje troši vremena na traženje prijatelja gayeva koji ju okružuju posvuda,odavno bi postali oaza zdrave hrane za cijelu Europu,a i šire.gospođa Pusić samo je učvrstila svoj položaj europarlamentarke koji ju sigurno čeka.Hrvatska je preživjela pedere bez silovanja ikog.da li ćemo i živi stići u 2013-u samo Bog zna koji ne razdvaja ljude na tople i hladne.


registracija
21/2/11

skyway, 19.06.11. 04:08

@Mirjana Petir, Laudate, Lujo 1...Uzmite svoje krunice i hodite s mirom Bozijim. Neka vas prati St.Augustin na putu ozdravljenja!


registracija
1/3/11

Laudate, 19.06.11. 05:33

@skyway
možda živiš u kutku svijeta u kojem su se ljudi navikli na ovakve slike gay parade no u Hrvatskoj ljudima je ovo krajnje, krajnje neprihvatljivo:

http://www.zombietime.com/up_your_alley_2008/

Zagovornici ovih parada skrivaju ovakve stvari, a trebali bi svi znati do kojih granica to može otići.

Nisu našli niti oni niti novinari za potrebno napisati koja prava homoseksualci imaju u RH, koja ne a koja traže.

Kritički promišljam o ovim novim vjetrovima koji pušu i nisam spreman prihvatiti ovo pomodarstvo sa homoseksualnošću ne znajući sve elemente.

Nema javne rasprave, nema argumenata za i protiv. Postoje magloviti i uopćeni zahtjevi za pravima, što lijepo zvuči ali kad vidim ovakve slike vrlo sam oprezan.


registracija
12/12/10

Klarens, 19.06.11. 07:05

DEFEKTNI
Se ne stide svog defekta
Za njih je to
NORMALNO
To shto je "ostatku"
To u najmanju ruku
NEMORALNO
To njih nije briga
Oni zhele svijet u kojem
Che otvcoreno mochi
NAPADATI ZDRAV RAZUM
Pristupati
ISTOM SPOLU
Sa , za NORMALNE
U najmanju ruku
ZBUNJUJUCHOM PONUDOM
Koja za sad nije
NORMALNA !!!
To i sad rade
Napadaju gdje je nebranjeno , nedozrele
Hormonalno nestabilnu mladezh
I to je njima OK
EEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEE
EEEEEEEEEEEEEEEEE
EEEEEEEE
EEEE
EEE
EE
E
A to je tek pochetak
A kud to vodi ???
EEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEE
EEEEEEEEEEEEEEEE
EEEEEE
EEEE
EEE
EE
E
To je ono
PRAVO PITANJE !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!


registracija
12/12/10

Klarens, 19.06.11. 07:06

GLOBALNA REKTALNA OFENZIVA


registracija
21/2/11

skyway, 19.06.11. 07:28

@Laudate,
Mislim da mnogima desno orjentiranim osobama, gdje prednjace vjernici nazalost, smetalo bi isto tako i da se radi o paradi uzgajivaca egzoticnog voca, ili ljubitelja plavih golubova s bijelim nijansama. Jer, rijec je o iskljucivosti i onda surova divljina naravi odradjuje svoje do kraja. Umjesto da vjernici, bas vjernici, predvodjeni Crkvom u Hrvata, predvode "parade" mira i ljubavi, dobrote i razumjevanja, oni su kamen smutnje i poticanja zla. Gdje ce te vidjeti lijevo orjentiranog covjeka da sije netrpeljiviost i mrznju, iako znam da zbog prvog dijela ove recenice mogu biti objesan na prvo jace stablo. Ali...
Istodobno javlja se logika spoljnih sudova, u onom drugom smislu gdje se pokazuje veliko lice nase nastranoisti. Naime, javlja se antifasizam i fasizam kao uzrocno posljedicne veze. Tako dobri moj Laudate antifasizam uz nacionalizam nikako ne ide i nikada nije isao. Dakako nisu svi nacionalisti ujedno i fasisti, ali su svi fasisti nuzno nacionalisti... Mislite vjerojatno kako sam promasio temu!? Ne, nisam. Ja kazujem o jednoj te istoj meti, istih pucaca, s tek razlicim odstojanjem Ali u nijansama.
Problem je dakle, Laudate, puno veci od onih tricavih estetckih, moralnih i uljudbenih. Gay parada je bila i prosla. Mozda ce biti opet, a mozda i nece. Ali nije problem u njoj i ne trosimo se na homoseksualnim ili heteroseksualnim trivijalnostima. Kljucno je pitanje: kako ce Hrvatska dalje s populacijom koja mrzi sve s ljudskim licem i kojoj je jedina mjera osobna sjenka!?


registracija
2/1/11

prohujalo, 19.06.11. 08:13

citajuci komentare osobno dajem pravo i jednima i drugima......
s jedne strane produzenje ljudskog roda nas sprijecava da prihvatimo i ovakvu vrstu veze,,,,
s druge strane zasto glumiti i skrivati da postoji i drugaciji pogled i na vezu i na zivot
i da se parada ne odrzi ipak istina ostaje medu nama ima i drugacijeg svijeta, a ako smo i malo tolerantni, nemojmo zatvarati oci pred njihovim zahtjevima narocito ako isti prihvacaju nas kao razlicite, zasto ne bismo i mi njih
kao roditelju nebi mi bilo drago da dobijem snaju sa brkovima- ali konacan epilog sta da se radi ako tako mora biti......
u doba moje mladosti porodice koje su imale clanove sa bilo kojom vrstom invaditeta krili su ih u kuci.....
boraveci na zapadu vidim razliku....ipak su i oni ljudska bica....
isto tako i ove parade bez obzira koliko nas smetaleosobno mislim da i oni trebaju dobiti svoje pravo......


registracija
1/3/11

Laudate, 19.06.11. 08:20

@ skyway
"...gdje ćemo vidjeti ljievo orijentiranog čovjeka da sije netrpeljivost i mržnju...."
Odgovor je ovdje u Hrvatskoj, sada, a nagledali smo se dosta toga za vrijeme socijalizma. Vječito su izmišljani neprijatelji protiv kojih se sustav borio.

Policija je korištena da se nametne socijalizam, kolektivizacija, eksperimenti sa rješavanjem nacionalnog pitanja, itd.
Sada se policija koristi za nametanje protuprirodnog odnosa među spolovima.

Kada nema rasprave i argumenta u prvi plan se stavlja policija. Upravo se to događa pred našim očima.

Volio bih vidjeti otvorenu raspravu u društvu o temi koja je vrlo osjetljiva kao što je homoseksualnsot.

Komunisti su vječito (cijelo vrijeme svoje vladavine) ratovali protiv fašista pokazujući potpuno nerazumijevanje pojma fašizam. Ali im je to lijepo (opako) zvučalo. Svi su im bili fašisti a osobito vjernici njih su zvali klero-fašisti. To im je bilo opravdanje da čine razne zločine i ograniče prava ljudima.

Isto se događa i sada. Umjesto da napišu argumente i daju jasne odgovore homoseksualci i prateći novinari nude etikete poput: fašisti, ksenofobi itd. Ako pročitaš svoj tekst pažljivo jednako si i sam postupio u svom komentaru.

Na temu nacionalizma. Komunisti su nacionalizam zamijenili internacionalizmom pod kojim se krio ruski nacionalizam, a poslije u Jugoslaviji srpski. Nacionalizam je pozitivan pojam, šovinizam ne jer omalovažava druge rase, narode, kulture.....


registracija
3/6/11

skaraica, 19.06.11. 08:34

U cvjetanju mira, ljubavi i dobrote nedostaju još samo oklopne snage.


registracija
12/12/10

112131, 19.06.11. 09:43

Nemam ništa protiv te populacije i da se javno izraze što su i svoje opredjeljenje, ma zapravo briga me što je tko i što radi, ako nije šteta za ovu državu i narod koji želi tu ostati i raditi, pošteno bez da ikome nanosai zlo. Ali pitam se: da li su ovi troškovi bili potrebni i kome?, i kako su se osjećali ti ljudi u paradi koje predvodi kordon policije i stoje i čuvaju ih opremeljeni , što bi se reklo "pod punom ratnom spremom". To je za mene ponižavajuće, a ne znam kako za te u paradi, što nije bolje da su negdje organizirali kakav humanitarni koncert i da su se time "pokazali" ako je već do pokazivanja i izrazili svoje stavove na jedan drugi način, a ne ovo hodanje po gradu, a ljudi ih gledaju kao kakove "rijetke životinje". Totalno fulano i kopiraju iz drugih gradova Evrope umjesto da imaju nešto svoje, posebno po čemu bi se moglo o njima pozitivno pričati, ako je uopće potrebno da se o njima priča. Po meni nije, i ovo sve nije potrebno neka žive kako hoće i budu pošteni građani ove zemlje.


registracija
12/7/10

Cassini, 19.06.11. 10:57

Na dnevniku novetv je bio kadar jednog transparenta iz parade, koji je savrsen odgovor postovima skaraice, bljesak4, laudate...

"Policija je tu zbog vas".

Nebitno je slazete li se ili ne sa njihovim pogledima. Bitno je da su i oni ljudska bica, gradani ove drzave i kao takvima su im zagarantirana prava iz ustava rh. Ako vam se ne svidja sto pise u ustavu, imate pravo pokrenuti gradansku ili bilo kakovu drugu akciju promjenu istoga na nacin koji vama odgovara. Pa da vidimo koliko ce vas gradana podrzati.


registracija
1/3/11

Laudate, 19.06.11. 11:42

@ Cassini
Molim te budi prvi koji će napisati koja to prava homoseksualci imaju u RH, koja nemaju a traže pa da o tome razgovaramo.
Ovako se razgovor svodi na što netko misli da netko misli i zato mu prilijepi etiketu.

Osobno sam za maksimalno poštivanje svake osobe, ali nisam za ovako brutalno pomicanje granica javnog morala i skrušeno prihvaćanje jer tako to rade u svijetu.

Vjerojatno i ova većina stanovnika Hrvatske koja se snebiva ima pravo dobiti odgovore na ova vrlo jednostavna pitanja.
Ako kao narod to ne smijemo pitanje postaviti u svojoj državi Hrvatskoj zat će nam netko dozvoliti da postavimo u USA, Kini ili Saudijskoj Arabiji.


registracija
13/6/11

macko92, 19.06.11. 12:43

Želimo parade BRANITELJA a ne nastranih bolesnika
http://tiny.cc/yq2i4


registracija
12/1/11

siziff, 21.06.11. 11:44

MACKO@


"BRANITELJI" su ti isto nastrani bolesnici, samo šta će se njihov pederluk malo jače odraziti na budučnost Hrvatske od pederisanja ovih čmaroljubaca.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika