Objavljeno u Nacionalu br. 452, 2004-07-13

Autor: Ivo Pukanić

POLITICAL REPORT

Račan i Tomčić koriste oslabljenog Mesića za rat protiv Sanadera

Otvoreni sukob s vladajućim HDZ-om, u koji je predsjednik Mesić upao posljednjih tjedana, iskoristio je čelnik SDP-a Ivica Račan, koji namjerava skupo naplatiti podršku Mesiću u predizbornoj kampanji

Na izborima će se pojaviti nekoliko političkih klauna, koje će predvoditi Slaven Letica, koji u kampanji vidi novu priliku za besplatnu samoreklamu.Na izborima će se pojaviti nekoliko političkih klauna, koje će predvoditi Slaven Letica, koji u kampanji vidi novu priliku za besplatnu samoreklamu.Predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić prošlotjednim se intervjuom Feral Tribuneu nedvojbeno upustio u sukob s premijerom Ivom Sanaderom i HDZ-om. Dotad pritajeno nepovjerenje, koje je eruptiralo na proslavi stjecanja kandidature Hrvatske za članstvo u Europskoj uniji, kad je HDZ-ov glasnogovornik na Jelačić-placu rekao da je u “pratnji premijera Ive Sanadera predsjednik Mesić”, sada je i javno verificirano. U tom intervjuu predsjednik Republike priznao je da ga je takav postupak pogodio, a još više to što mu se potom premijer nije ispričao. Mesić otvoreno napada i Jadranku Kosor, najvjerojatniji HDZ-ov kandidat za predsjednika Republike. Nju optužuje da je protuzakonito dobila velik stan od nekadašnjeg ministra obrane Gojka Šuška, odnosno MORH-a. A to je oporbena platforma koja se zasniva na sukobu s vladajućim HDZ-om. Mesić možda i ne želi sukob s HDZ-om, ali nema drugog izlaza iz situacije za koju je djelomice i sam kriv. Sam više nije dovoljno jak da pobijedi kao kandidat kojem ne treba široka stranačka podrška. Još prije nekoliko mjeseci mogao se potpuno sam upustiti u bitku za drugi mandat, bez ikakve pomoći sa strane. Danas, zbog bespotrebnih medijskih istupa i javnog samoopravdavanja zbog nečega za što nije kriv, postao je ranjiv pa mora poduzeti dvostruko veće napore ne bi li osvojio i sljedeći mandat, a mora imati i jaku ekipu u izbornom stožeru. Ali najvažniji mu je odnos sa sadašnjim strankama opozicije, koje ga drže u šahu. Osobito esdepeovac Ivica Račan, koji je prvi put u svojoj karijeri političkog birokrata hitro reagirao i spretno iskoristio priliku. Predsjednik SDP-a skupo će naplatiti podršku Mesiću, kojeg očekuje teška bitka protiv HDZ-ova kandidata, a to najviše odgovara oporbi, koja će preko Mesićevih leđa nagrizati HDZ-ovu vlast. To ujedno može biti i presudan trenutak za slaganje novog hrvatskog političkog mozaika za sljedećih pet do sedam godina.

Mesić je prisiljen stati uz oporbu, kako bi izbjegao njihova predsjedničkog kandidata koji bi mu oduzeo dio glasovaAko Mesić ne obeća čvrstu opoziciju prema HDZ-u, Račan i haesesovac Zkatko Tomčić mogu mu jednostavno a djelotvorno zagorčati političku karijeru. Ako Mesić iznevjeri njihov plan, u izbornu utrku ta će dvojica poslati svoga kandidata. To, dakako, neće biti ni Račan ni Tomčić, kojima bi poraz donio i kraj političke karijere. No u SDP-u ima mnogo onih kojima krah na predsjedničkim izborima ne bi značio općenit politički poraz, nego bi, naprotiv, iz njega izvukli još i golemu političku korist.

U zagrebačkim političkim kuloarima sve se više spominje Željka Antunović. Nikada nije bila članica Saveza komunista, zalazi u crkvu, socijalistica je demokršćanskoga lika, baš ono što Hrvati vole. Nitko nema iluzija da može pobijediti Mesića, ali mu itekako može oteti dobar dio glasova i natjerati ga u drugi krug. Rezervna je varijanta, ne uspije li Željka Antunonović steći potrebnu podršku, haesesovac Ante Simonić. Ako u prvom krugu Račan ne uspije Mesiću naplatiti svoju podršku, u drugom će to zacijelo učiniti, i to prisilivši aktualnog predsjednika na još veće ustupke. A Željki Antunović, koja se prije desetak dana u Saboru obrušila na Sanadera i HDZ poput tajfuna, dvadesetak posto glasova na predsjedničkim izborima učvrstilo bi položaj u SDP-u i postala bi Račanovom nasljednicom na čelu te stranke. U takvoj kombinatorici procjenjuje se da bi Mesić u prvom krugu dobio 35 posto glasova, a HDZ-ov kandidat 25 posto. Za pobjedu u drugom krugu, ako prije toga ne pristane na pogodbu s Račanom, Mesiću će trebati, htio – ne htio, podrška oporbe. HNS Vesne Pusić zacijelo će bezrezervno podržati Mesića, no to je premalo za pobjedu. Čini se da je Mesić odlučio prihvatiti sporazum s opozicijom već za prvi krug izbora i stoga je počelo njegovo distanciranje od HDZ-a, što je, osim u intervjuu za Feral, vidljivo i po držanju na otvorenju Dubrovačkih ljetnih igara, gdje su se Mesić i Sanader jedan prema drugome držali vrlo suzdržano i distancirano.

Čini se posve nerealnim da bi HDZ i Sanader podržali Mesića na izborima. Također je posve nerealno da se kandidira Sanader, jer njega zanima samo kancelarski sustav, što je politički potpuno legitimno. On neće da mu se predsjednik miješa u vanjske poslove, tajne službe i vojsku, što sve, prema sadašnjim ovlastima, Mesić može i obilno i čini. Te su ovlasti kudikamo veće od onih njemačkog i austrijskog predsjednika. Nedavno preminuli austrijski predsjednik Thomas Klestil sukobio se s kancelarom Wolfgangom Schusselom pokušavši u Ustavu utemeljiti svoje veće ovlasti. HDZ će sigurno imati svoga kandidata. Svako drugo rješenje bilo bi posve neprimjereno najjačoj hrvatskoj stranci. Jedino je pitanje kada će i koga kandidirati, jer Sanaderova taština ne dopušta da već sada netko drugi iz HDZ-a dospije u žarište zanimanja hrvatske javnosti i medija. Poraz ili pobjeda HDZ-ova kandidata bitno će utjecati na stabilnost HDZ-ove vlade. Stoga ovi izbori, koji se isprva nisu činili toliko važnima, postaju vrlo značajni.

Naravno, nitko nema šanse protiv Mesića, jer bez obzira na izvjesne njegove pogreške i neprijateljski stav dijela medija, kojima je u svom petogodišnjem mandatu stao na žulj, teško je povjerovati da ga može pobijediti HDZ-ov kandidat. Mesić je u pet godina mnogo učinio za demokratizaciju jugoistočnoeuropske regije a posttuđmanovskoj Hrvatskoj dao je ljudski lik. Koliko god to izgledalo paradoksalnim, mnogo je pomogao i Sanaderu u stabilizaciji vlade. Da mu Mesić na početku može jako pomoći pri stabiliziranju vlasti, Sanader je odmah shvatio i to maksimalno iskoristio. Sanader umije cijeniti ono što je za njega učinio Mesić i ne pada mu lako sukob s njim. On će u taj sukob pokušati gurnuti sve oko sebe, jer zna da će, izgubi li HDZ izbore, biti prinuđen na kohabitaciju s Mesićem. A to mu neće biti nimalo lako ako mu se u sljedećih šest mjeseci jako zamjeri i poruši iza sebe sve mostove.

U prošlih pet godina u Hrvatksoj se nije pojavio ni jedan novi respektabilan političar. Na izborima će se pojaviti nekoliko političkih klauna, koje će predvoditi Slaven Letica, koji u kampanji vidi novu priliku za besplatnu samoreklamu. Đapić će vjerojatno dobro razmisliti prije nego što svom pridruženom članu, koji mu je ujedno i najveća opasnost da mu razjedini stranku, pruži stranačku podršku.

Kako doznaje Nacional, u avanturu predsjedničkih izbora bacit će se i Ivić Pašalić, zloduh Tuđmanova doba, najzaslužniji što je 3. siječnja 2000. vlast osvojila Račanova koalicija. “Doktor” nema što izgubiti: nakon što je u zatvoru zaglibio njegov intimus Miroslav Kutle, pravosudna kliješta stezat će se iznova i oko njega, kao i oko ostalih potpisnika brojnih tajnih ortačkih ugovora. Budući da je politički mrtav, kao kandidat na predsjedničkim izborima dobit će prostor u medijima i ponovo kupiti svojevrsnu političku važnost, prebacivši se nakratko iz sfere kriminala natrag u političku sferu. Svaki postotak koji dobije na izborima za njega će biti velik kao kuća. Dobit će priliku da do mile volje pljuje po Mesiću i Sanaderu. A dok god traje predizborna kampanja, pravosuđe ga neće dirati. A i to je u najmanju ruku odgoda razdoblja koje bi za njega moglo biti jako ružno.

Vezane vijesti

'Nikolić - četnički vojvoda ili redizajnirani predsjednik?'

'Nikolić - četnički vojvoda ili redizajnirani predsjednik?'

Uoči inauguracije Tomislava Nikolića na mjesto predsjednika Srbije, novosadski Dnevnik objavio je osvrt bivšeg predsjednika Hrvatske Stjepana Mesića… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika