Objavljeno u Nacionalu br. 814, 2011-06-20

Autor: Ivan Pandžić

Šukerove velikogoričke vruće igre

Ivan Šuker, predsjednik HDZ-a u Velikoj Gorici, ušao je u sukob s tamošnjim HDZ-ovim gradonačelnikom Draženom Barišićem kako bi uoči izbora oživio svoju posrnulu karijeru

BIVŠI MINISTAR FINANCIJA spao je na
čelnika gradskog ogranka HDZ-a u Velikoj Gorici, a
gradonačelnik Velike Gorice Dražen Barišić mu je trn u oku jer želi dobiti Šukerovo mjestoBIVŠI MINISTAR FINANCIJA spao je na čelnika gradskog ogranka HDZ-a u Velikoj Gorici, a gradonačelnik Velike Gorice Dražen Barišić mu je trn u oku jer želi dobiti Šukerovo mjestoOtkako je u prosincu smijenjen s ministarskog položaja, Ivan Šuker posvetio se funkciji predsjednika velikogoričkog HDZ-a. A iako su iz iste stranke, vrlo mu je malo vremena trebalo da se sukobi s velikogoričkim gradonačelnikom Draženom Barišićem. Bivši ministar financija želi dodatno ojačati svoju izbornu bazu u sedmom po veličini gradu u Hrvatskoj, svom posljednjem utočištu, i tako osigurati svoje mjesto na izbornoj listi HDZa za parlamentarne izbore. Gradonačelnik Barišić mu smeta jer mu je nenadano otkazao podršku, pa čak pretendira i na mjesto predsjednika gradskog HDZ-a.


SUK U VELIKOJ Gorici mogao bi biti uvod u konačni Šukerov pad. “Vrh stranke morat će uskoro birati između podrške legitimno izabranom gradonačelniku Barišiću ili Šukeru kao predsjedniku gradskog HDZ-a”, kaže jedan od naših sugovornika, te dodaje kako mu je nejasno zašto Šuker - koji je i predložio Barišića za HDZ-ova gradonačelnika - sada blokira gradonačelnika u dogovorenim projektima poput izgradnje novog groblja, pa ga čak i u stranci proglašava nesposobnim. Jedini je zamisliv razlog Šukerovo nastojanje da ojača svoj položaj prije izbora i pokaže sebe kao gazdu u Velikoj Gorici. Ako HDZ na čelu s Jadrankom Kosor počne ostvarivati strategiju da na parlamentarne izbore ide s novim licima koja nemaju repove starih skandala, raspuštanje velikogoričke organizacije HDZ-a na čelu sa Šukerom i davanje podrške Barišiću bio bi elegantan način. Međutim, Šuker je još uvijek vrlo utjecajan potpredsjednik HDZ-a, pa u stranci smatraju da to zasad nije moguće zbog lošeg imidža koji bi se time stvorio u javnosti. No sve je izvjesnije da se Šuker neće naći visoko na izbornoj listi, a možda ga uopće neće biti: kalkulira se da bi HDZ-ovu listu u šestoj izbornojjedinici trebao nositi sadašnji ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković. Velika Gorica sa 60 tisuća stanovnika važna je komponenta šeste izborne jedinice, a trenutačno raspolaže s oko 235 milijuna kuna godišnje. U Gradskom vijeću većinu čini koalicija HDZ-DC-HSU-HSS-HSP, od čega najviše mandata, devet, pripada HDZ-u. Šuker nije gradski vijećnik, ali je većina zasad odana njemu. Kako je sukob njega i Barišića bivao sve jači, u gradskom HDZ-u počela se provlačiti ideja kako bi svi vijećnici trebali potpisati bjanko ostavke ako otkažu poslušnost Šukeru. Od ideje se na kraju odustalo, ali je Šuker organizirao javno glasovanje o povjerenju na predsjedništvu gradskog HDZ-a. Svi su mu dali povjerenje osim jednog člana koji je bio suzdržan - Željka Kotrmana. Kotrmanov mjesni ogranak nakon toga je raspušten.

ŠUKERA JE PRIJE tri mjeseca napustio i vjerni suradnik, vijećnik Ante Šimunović, iako je upravo Šuker zaslužan za njegovo postavljanje u upravu Fine za vrijeme svog ministrovanja. U kratkom razgovoru za Nacional Šimunović je rekao da se u Zagreb preselio radi posla i da je još aktivan u HDZ-u, ali da više nije prava osoba za razgovor o Velikoj Gorici. Gradonačelnik Barišić potvrdio nam je da ima ambiciju biti predsjednik gradskog HDZ-a, ali da poštuje odluke stranke i hijerarhiju. Kaže da mu je sad prioritet vođenje grada, a ne događanja unutar gradskog HDZ-a. Na pitanja o sukobu sa Šukerom samo je odgovorio: “Mene su građani izravno izabrali. Imam čvrst položaj i neću pristati da bilo tko koči razvoj grada i blokira projekte koje sam obećao i zbog kojih sam izabran.”

DA RAZMIMOILAŽENJA u vrhu velikogoričkog HDZ-a postoje potvrdili su nam i koalicijski partneri i vijećnici HDZa. Potonji, naravno, tvrde da se ne radi ni o kakvom sukobu nego to nazivaju “drukčijim stavovima koji su normalni” i koji “ne ugrožavaju stabilnost vlasti”. “Njihov je odnos dinamičan. Postoji razlika u viđenju načina realizacije projekata, ali oni se ne isključuju”, kaže Vesna Škare-Ožbolt, predsjednica DC-a i predsjednica velikogoričkog gradskog vijeća. Ona ne vjeruje da će HDZ detronizirati Šukera, ali je ipak naglasila da “DC nije potpisao sporazum ni sa Šukerom, ni s Barišićem, nego s HDZ-om”, što znači da će ostati vjeran partner u koaliciji. DC računa na koaliciju s HDZ-om i na državnoj razini, pa je potpuno razumljivo da će Škare-Ožbolt i još dva vijećnika DC-a biti na onoj strani u Velikoj Gorici za koju se odluči vrh HDZ-a.

VIJEĆNIK HDZ-A Tomo Vidović kaže da je bilo “određenih problema” u odnosu Šukera i Barišića, ali u tome “nema ništa alarmantno”: “Prvi se put dogodilo da predsjednik gradskog ogranka i gradonačelnik nisu ista osoba. Trebalo se priviknuti, ali vjerujem da će se ova vlast održati do kraja mandata.” U oporbenom HNS-u smatraju da je otpor Šukeru sve jači, a pitanje je samo hoće li suprotna struja imati hrabrosti za obračun i hoće li dobiti potporu stranke. “Šuker će se boriti jer mu gubitak gradskog HDZ-a znači i kraj političke karijere. Pitanje je hoće li biti na listi za parlamentarne izbore, a za gradonačelnika bi teško mogao biti ponovo izabran jer Goričani znaju da je blokirao projekte dok je bio ministar, dok na vlasti u gradu nije bio HDZ”, kaže Goran Beus Richemberg, saborski zastupnik i vijećnik HNS-a u Velikoj Gorici. A vijećnica SDP-a Vesna Fabijančić-Križanić kaže da je jedini razlog zbog čega se Šuker još drži na svojim položajima to što je bio ministar financija sedam godina i zna previše informacija da bi ga se HDZ riješio. Jedini koji je potpuno opovrgnuo bilo kakvu vrstu sukoba s Barišićem sam je Ivan Šuker: “Nema nikakva sukoba i točno se zna koje su moje ovlasti kao predsjednika gradskog odbora, a koje gradonačelnika Barišića. Oni koji šire priče o sukobu – lažu.”

Vezane vijesti

Hrvatska prodala 1,5 milijardi dolara obveznica

Hrvatska prodala 1,5 milijardi dolara obveznica

Hrvatska je prodala 1,5 milijardi dolara vrijedne obveznice s rokom dospijeća za pet godina, uz prinos od 6,375 posto, javljaju strane novinske… Više

Komentari

registracija
17/4/11

DONDON, 20.06.11. 17:05

Ništa ne očekivano i ranije ne viđeno. To je HDZ. Njihovom svakom pojedincu osobito iz redova vođstva stranke treba čvrsto mjesto u politici, a naročito u vlasti da bi se zaštitili od progona za kriminal u kome su učestvovali u dosadašnjem razdoblju vladavine u državnim organima i obnašanju drugih javnih funkcija.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika