Objavljeno u Nacionalu br. 814, 2011-06-20

Autor: Ivan Pandžić

Strabag Traži 24,3 mil. kn

Milijuni u pitanju - HAC-u dolaze na naplatu Sanaderove Potemkinove ceste

Strabagov potez izravna je posljedica ideje bivšeg premijera Ive Sanadera i ministra Božidara Kalmete koji su pred lokalne izbore 2009. godine nalagali HAC-u da potpiše ugovore o gradnji cesta iako nije bilo novca, niti je zemljište otkupljeno, niti su napravljeni projekti

Prizor nesuzdržanog muškog veselja sa svečanosti otvaranja jedne od dionica autoceste Prizor nesuzdržanog muškog veselja sa svečanosti otvaranja jedne od dionica autoceste Austrijski građevinar Strabag prvi je koji se od Hrvatskih autocesta odvažio zatražiti odštetu od 24,3 milijuna kuna jer ne mogu raditi na Podravskom ipsilonu, iako imaju potpisane ugovore, objavio je prošlog tjedna Večernji list. Iako Strabag nije podnio tužbu za naplatu svote, redovito šalje dopise koji za svaki mjesec traže dodatni novac kao odštetu za opremu i ljude koji čekaju na posao. Strabagov potez izravna je posljedica ideje bivšeg premijera Ive Sanadera i ministra Božidara Kalmete koji su pred lokalne izbore 2009. godine nalagali HAC-u da potpiše ugovore o gradnji cesta iako nije bilo novca, niti je zemljište otkupljeno, niti su napravljeni projekti. Ako bi i ostali izvođači s kojima su sklopljeni ugovori krenuli putem Strabaga ili još podignuli tužbe iz istog razloga, HAC bi u slučaju gubitka sporova,vjerojatno bankrotirao.

Ukupno je pred izbore 2009. godine ugovoreno, a nerealizirano, oko 7 milijardi kuna radova s najjačim građevinskim tvrtkama: Konstruktorom, Viaduktom, Hidroelektrom niskogradnjom, Osijek Koteksom, Zagorje Tehnobetonom, Strabagom, Skladgradnjom, Cestom Varaždin i mnogima drugima. Najvrednija dionica je autocesta prema Dubrovniku koja stoji 3,6 milijardi kuna bez PDVa, a tu su i Podravski ipsilon vrijedan 1,9 milijardi, dionice prema Sisku vrijedne oko milijardu, most preko Drave od 950 milijuna kuna. U HAC-u kažu da Strabag nema osnove tražiti novac za štetu jer su ih uveli u dio poslova, ali su nam potvrdili da će u Podravski ipsilon uložiti tek 170 milijuna kuna. Ništa neće biti od autoceste prema Dubrovniku, kao ni novih dionica prema Sisku. Ove godine će se početi graditi samo most preko Drave jer je osiguran kredit. HAC vjeruje da ih nitiko neće tužiti od izvođača i potvrdili su da je dosad samo Strabag poslao dopise.

To su nam u neslužbenom razgovoru potvrdili i neki od direktora tvrtki koji imaju ugovore. Kažu da razumiju da HAC sada nema novca, a najvažnije im je da se ugovori ne raskidaju, pa će čekati koliko treba. U slučaju raskida ugovora vjerojatno bi opet bilo tužbi, ali, s druge strane, vjerojano bi se postigle bolje cijene građenja.

Vezane vijesti

Sanader je bio svemoguć

Sanader je bio svemoguć

Bivši glavni tajnik HDZ-a Ivan Jarnjak završio je danas trodnevno svjedočenje u slučaju Fimi medija, ustvrdivši u odgovoru bivšem premijeru i… Više

Komentari

registracija
12/12/10

112131, 20.06.11. 20:16

onaj tko je potpisao neka i plati


registracija
12/1/11

siziff, 20.06.11. 21:54

Kao da će to Kaljmeti nešta naškoditi.

Dok je god HADEZEJA....Jace, Šekspira, Bebića i ostalih Alibabinih kleptomanskih hajduka, mogu mu napuhati kesu


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika