19.06.2011. / 22:06

Autor: Hina

Reynders: Grčka bi mogla dobiti 6 milijardi eura do srpnja

Europa i MMF mogli bi deblokirati do početka srpnja samo dio sljedeće rate od 12 milijardi eura koliko je obećano načelno Grčkoj kako bi je se održalo na životu, dao je naslutiti u nedjelju belgijski ministar financija Didier Reynders.

Europa će ponovno priskočiti u pomoć GrčkojEuropa će ponovno priskočiti u pomoć GrčkojEuropa i MMF mogli bi deblokirati do početka srpnja samo dio sljedeće rate od 12 milijardi eura koliko je obećano načelno Grčkoj kako bi je se održalo na životu, dao je naslutiti u nedjelju belgijski ministar financija Didier Reynders.

Prioritet je u ovom trenutku "pronači kratkoročni izvor financiranja" Grčke, ocijenio je ministar Reynders stigavši na sastanak s kolegama iz eurozone u Luxembourgu.

"Postoje kapaciteti financiranja u MMF-u, kapaciteti u EU-u za pronalaženje malo manje od šest milijardi potrebnih eura do početka mjeseca srpnja", dodao je on.

Grčkoj je u svibnju 2010. obećano približno 110 milijardi eura kao posudba na tri godine. Pri svakoj uplati ispituje se proračunsko stanje zemlje kako bi se provjerilo poštuje li vlada svoje obveze oko reforma.

Premijer George Papandreu mora provesti oštre mjere koje uključuju rast poreza, smanjenje troškova i prodaju državne imovine kako bi Grčka nastavila primati pomoć od Europske unije i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF). EU, Europska središnja banka (ECB) i MMF, koji su u svibnju 2010. odobrili Grčkoj zajam od 110 milijarda eura, početkom lipnja su pristali povećati pomoć u zamjenu za stroži financijski nadzor i ubrzavanje privatizacije.

Sljedeći obrok od 12 milijardi eura ukupno (8,7 milijardi od EU i 3,3 milijardi od MMF-a) trebalo bi se načelno isplatiti u srpnju. Ateni novac treba kako bi se izbjegao bankrot. MMF pak sa svoje strane želi jamstva o skorašnjoj solventnosti zemlje prije nego deblokira svoj dio.

Vezane vijesti

Ublažavanje grčkog tereta reformi

Ublažavanje grčkog tereta reformi

Grčka želi smanjenje poreza, dodatnu pomoć za sirotinju i nezaposlene, zamrzavanje otpuštanja u javnom sektoru i više vremena za rezanje deficita,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika