Objavljeno u Nacionalu br. 453, 2004-07-20

Autor: Robert Bajruši

OBNOVLJENA LJUBAV RAČANA I TOMČIĆA

'Sanader nema nacionalnog ponosa i ne uvažava hrvatski identitet'

Zlatko Tomčić u razgovoru za Nacional ističe kao najveće Sanaderove promašaje otezanje s raspravom o haaškim optužnicama, popustljivosti u vezi s Protokolom 7 i odricanje od ekološko-ribolovne zone

Zlatko Tomčić, predsjednik Hrvatske seljačke stranke, ponovno je koalicijski partner s Ivicom Račanom.Zlatko Tomčić, predsjednik Hrvatske seljačke stranke, ponovno je koalicijski partner s Ivicom Račanom.Zlatko Tomčić, predsjednik Hrvatske seljačke stranke, ponovno je koalicijski partner s Ivicom Račanom. Premda je nakon posljednjih izbora i pretrpljenog poraza izgledalo da su veze između HSS-a i SDP-a popucale, moglo bi se reći da je obnovu njihove suradnje inicirao Ivo Sanader. Dva su razloga za ovakvu tezu. HDZ je sasvim marginalizirao opozicijske stranke i u šest proteklih mjeseci nije prihvatio ni jednu inicijativu koju su predložili njegovi politički protivnici. Osim toga, socijaldemokratima, a posebno HSS-u, značajno pada rejting i njihovi su čelnici shvatili da samo zajedno imaju kakve-takve šanse za suprotstavljanje Sanaderovoj ekipi.

Zbog Sanadera u svijetu izgledamo kao poslušnici, a hrvatski su građani preponosni da bi na to pristali Sanaderu smo ostavili zdravu ekonomiju i niz ugovorenih i započetih poslova te rast BDP-a od pet posto, a Sanader je u samo pola godine sve te trendove smanjio na minimum Sanader rebalans proračuna donosi nakon samo šest mjeseci i u njemu povećava porezna opterećenja i javnu potrošnju, a nema nikakva razvoja Analize su pokazale kako je pojedinačni izborni nastup bio jedan od glavnih razloga gubitka vlasti krajem 2003. godine. Tomčiću je trebalo nekoliko mjeseci za konsolidaciju HSS-a i novo pozicioniranje na političkoj sceni. Jedno vrijeme u Saboru čak su bili bliski s Đapićevim HSP-om, međutim to je s obzirom na pravaške stavove unaprijed izgubljena kombinacija. Stoga se Tomčić okrenuo jedinom realnom savezniku, a to je Račan.

NACIONAL: Niste li kao vladini koalicijski partneri, HSS i SDP, djelovali poput rogova u vreći i nerijetko zastupali sasvim drukčija stajališta. Što se promijenilo u samo šest mjeseci da vi i Račan opet sklapate savez? – Meni je frapantno kad se SDP i HSS nazivaju rogovima u vreći, a naša koalicija proglašava neuspješnom. Pritom se zaboravlja da se radilo o prvoj koalicijskoj vladi, što je kompliciran način upravljanja državom, ali da se usprkos određenim razlikama nikada nismo razišli i sve u svemu bili uspješna vlada. Ako nas usporedite sa Sanaderovom vladom, bolji smo u skoro svemu – od vanjske politike, reformskih promjena koje smo provodili pa do upravljanja gospodarstvom. Neke naše međusobne nespretnosti su ostavile određeni trag u medijima, ali ključ izbornog poraza bilo je to što smo preskromno predstavili uspješne rezultate naše četverogodišnje vladavine. S druge strane, imali smo političke protivnike koji su grlato navodili naše neuspjehe i poraženi smo zbog vlastite nesposobnosti u predstavljanju postignutog. Postizborno vrijeme rekonvalescencije je prošlo i sada slijede pripreme za lokalne izbore. Ostaje činjenica da smo se unutar koalicije slagali oko 95 posto pitanja, što je za nas u HSS-u dovoljno da nastavimo suradnju, a koliko vidim isto misle i u SDP-u.

NACIONAL: Tko je inicirao obnovu koalicije? – Već dulje vrijeme u Saboru imamo slična gledišta o različitim pitanjima, iz čega je proizišla i potreba da sjednemo i otvoreno porazgovaramo o konkretnoj suradnji. Još prošlog ljeta HSS i SDP su u jednom selu u blizini Pitomače održali svojevrsni politički dernek, odnosno sastanak kada smo uz bogatu trpezu i isto takvo raspoloženje pokušali vidjeti kako ćemo surađivati na izborima. Sada se pojavila želja da to ponovimo, što smo i napravili, ali u režiji socijaldemokratske partije.

NACIONAL: Gdje se bolje jelo, kod vas ili u Račanovoj vikendici? – Iskreno rečeno, bilo je podjednako dobro na oba mjesta.

NACIONAL: Kako će reagirati dalmatinski HSS koji je poslije izbora zahtijevao ulazak u koaliciju s HDZ-om? – Siguran sam da neće biti otpora, osim eventualno u ponekoj općini. Kada je riječ o HSS-ovim županijskim organizacijama, na dobrom smo putu da se ni jedna ne suprotstavi koaliciji sa SDP-om, iako one imaju prilično visoku autonomiju u odabiru stranaka s kojima će surađivati. Glavna skupština HSS-a tu je postavila samo jedno ograničenje, a ono glasi: nema koalicija s HDZ-om. Nakon takve skupštinske odluke ne vidim zašto bi se netko suprotstavljao suradnji sa SDP-om. Naš kritični trenutak pojavio se poslije izbora, kada su neki u stranci zagovarali i koaliranje s HDZ-om i vodstvo stranke otišlo je na pregovore, međutim poslije samo nekoliko sati razgovora bilo nam je jasno da nema ničega na temelju čega bismo mogli surađivati, a posebno ne kada se radi o gospodarskoj politici.

NACIONAL: Mislite da bi u sučeljavanju liste HDZ-a i vaše SDP – HSS pobijedili u većini županija? – U to nema nikakve dvojbe – osvojit ćemo veći broj županija od naših protivnika. Dobra stvar u našoj koaliciji je to što se razlikujemo na regionalnoj razini, recimo HSS je dominantna u sjeverozapadnoj Hrvatskoj, dok je SDP jači u Dalmaciji i Zagrebu. To nadopunjavanje je sreća za obje stranke koje zajedničkim nastupom mogu postići sinergijski efekt i biti puno bolje od HDZ-a.

NACIONAL: Što ćete s HNS-om odakle također stižu izjave o zajedničkom nastupu? – Mogu im poručiti: dobrodošli. Još nismo počeli razgovore s HNS-om, ali između nas i SDP-a postoji dogovor da smo otvoreni i za ostale stranke koje odgovaraju i njima i nama.

NACIONAL: Kada je riječ o odnosu vas i Račana, kako ste se osjećali kada je u raspravi o ukidanju gospodarsko-ribolovne zone Sanader u Saboru prepričao svoj privatni razgovor sa šefom SDP-a u kojem se ovaj navodno potužio na vas? – Kao političar bio sam u niz situacija kada je netko, javno ili tajno, otkrivao velike istine kako bi oštetio sugovornika, kao što je to napravio Sanader. Nikada nisam išao istraživati je li to istina ili ne, jer je u politici dozvoljen i razgovor protivnika, uz uvjet da nije na štetu treće osobe. Ali nedozvoljen je Sanaderov mangupski način da se sadržaj privatnih razgovora prepričava u Saboru što je kod mene izazvalo političko gađenje. Nisam imao potrebu pitati Račana je li sve to istina jer je njegova reakcija na Sanaderov politički gadljiv postupak bila primjerena.

NACIONAL: Što mislite o Račanu? – Siguran sam da on za mene ne misli da sam najbolji mogući partner, kao što to ni ja ne mislim o njemu, ali obadvojica smatramo da je ovaj drugi tolerantan i spreman na suradnju. Nas dvojica smo se slagali o većini važnih pitanja, što je prolazilo neprimijećeno, dok su se oko nekoliko spornih pitanja stvarale afere. Danas mislim da smo u nekoliko spornih slučajeva mogli biti tiši, ali ne zaboravite da smo usprkos razlikama među nama vratili dugove, povećali zaposlenost, pokrenuli niz reformi i gospodarstvo te sredili odnose s međunarodnom zajednicom. Pitanja u kojima se nismo slagali su minorna u odnosu na sve dobro što smo uradili. Račan i Tomčić će se složiti u 90 posto pitanja, a neće dozvoliti da ih posvađa preostalih 10 posto. To je moj zaključak.

NACIONAL: Je li vam krivo što nemate karizmu poput Sanadera kojom on marginalizira slabe poteze svoje vlade? – Karizmu ne dobivate uspješnim PR-om, nju imate ili nemate. Sanader vrlo dobro zna svoju kazališnu struku i dramaturgiju primijeniti na politiku, a za razliku od nas sustavni gradi i odnos s javnošću. Na žalost, mi to nismo radili i na tome smo pali. Ali karizma traje neko vrijeme, a onda dolazi trenutak kada se vidi da je to bio mjehur od sapunice.

NACIONAL: Zašto treba srušiti HDZ s vlasti kada tvrde da su pokrenuli Hrvatsku? – Zato jer loše vode državu. Kao inženjer volim biti konkretan, a za mene dobro vođenje države znači uspješna ekonomska i vanjska politika. Ako imate neuspješno gospodarstvo, ne možete uspješno pokretati ni socijalu, zdravstvo, obrazovanje ili slabije gospodarske grane. S druge strane, ako nemate ugled u svijetu, možete kod kuće biti iznimno uspješni, ali iz političkih razloga biti ćete stavljeni u određenu izolaciju. U početku je Sanader imao određenih vanjskopolitičkih uspjeha, ali potom je počeo pokazivati preveliku poslušnost, pa čak i snishodljivost prema međunarodnoj zajednici. Tu mislim na otezanje početka rasprave o haaškim optužnicama, načinu kako su vođeni pregovori o Protokolu 7, iznenadno odricanje od ekološko-ribolovne zone i neka druga pitanja. Sve se to radilo bez vlastitog, ali i bez nacionalnog ponosa i čuvanja njenog identiteta. Umjesto da budemo partneri EU, ponašamo se poput malih miševa koji stalno slušaju druge. Zbog Sanadera izgledamo kao poslušnici, a hrvatski građani su preponosni da bi na to pristali. Druga negativna stvar ove Vlade je nazadovanje gospodarstva kojoj smo ostavili zdravu ekonomiju i niz ugovorenih i započetih poslova te rast BDP-a od pet posto. U samo pola godine oni su sve te trendove uspjeli smanjiti na minimum. Dovoljno je pogledati rebalans proračuna koji donose nakon samo šest mjeseci i vidjet ćete da se u njemu povećavaju porezna opterećenja i javna potrošnja, a istovremeno nema nikakvog razvoja. Onaj tko napravi ove tri pogreške, taj loše vodi državu.

NACIONAL: Ali u međunarodnoj zajednici Sanaderova vlada dobro kotira, dok oporba nerijetko djeluje kao skupina euroskeptika. Konkretno, da je iduće nedjelje referendum o ulasku Hrvatske u EU, kako biste glasali? – Naravno da bih glasao za pristup EU. Hrvatska naprosto mora biti sudionik integracijskih procesa, a ne nekakav izolirani otok. Ali sudjelovati se može na nekoliko načina. Primjerice, oni koji danas slušaju sve što im se kaže iz Europe i imaju pognutu glavu su europejci. Mi koji svemu pristupamo opreznije jer ozbiljnije shvaćamo partnerski odnos Hrvatske i EU i ne pristajemo na sve što nam se nudi – mi smo euroskeptici ili čak eurofobi. To nije točno i nitko me neće uvjeriti da s potpisivanjem Protokola 7 nismo trebali pričekati još dvije godine jer smo ovako napravili štetu Hrvatskoj. Nitko me neće uvjeriti da je EU tražila odgodu primjene ekološko-ribolovne zone jer se Bruxelles držao vrlo pasivno. Ali agresivni zahtjevi Italije i malo manje agresivni Slovenije nisu iskorišteni na način da putem institucija EU upozorimo ove dvije države kako se ne mogu na takav način ponašati prema Hrvatskoj. Nema tu velikih dilema – u pitanju je lova jer Italija s 1000 ribarskih brodova u hrvatskom dijelu Jadrana svake godine zaradi od 350 do 400 milijuna eura. Zašto nismo bar zatražili kompenzaciju dijela zarade koju ostvare u našem moru, umjesto da se ponašamo podanički poput Sanadera i cijelog sustava kojemu je on na čelu. To ne znači bojkot EU jer je ona naša sudbina, međutim moramo pokazati samosvijest kao što su je pokazale Poljska i neke druge zemlje koje su u određenom trenutku rekle: gospodo, mi to ne možemo prihvatiti.

– NACIONAL: Smatrate li u HSS-u da Sanaderova vlada u raspodjeli novca preferira južnu Hrvatsku, kao što je to rekao vaš zastupnik Željko Pecek? – Ne mislim da u Hrvatskoj postoji segregacija ili preferiranje nekih regija, no svaka ozbiljna analiza će pokazati da sjeverni dio Hrvatske koji leži na vodi nema vodu, a Dalmacija je ima. Primjerice, 70 posto Slavonije nema vodovod, a 80 posto nema kanalizaciju, veliki dio nema plina ni cestu, a HDZ je ovim proračunom zaustavio izgradnju vodovoda, kanalizacije i plinifikaciju. Čak su smanjili mogućnost lokalne samouprave da se zadužuje kako bi obnavljala infrastrukturu. Pecek je vrstan gospodarstvenik koji je ukazao na neprihvatljivost takvog tretman i to ne zato da bi ukorio Dalmatince, već da bi se izborio za vlastiti kraj. Uslijedila je primjedba Branimira Paseckog kako HSS izaziva sukobe između sjevera i juga, što je besmislena optužba.

NACIONAL: Hoće li HSS podržati predsjedničku kandidaturu Stjepana Mesića? – Nikada nisam lagao u politici pa neću ni sada. Na sastanku sa SDP-om samo smo nominirali tu temu, rekli da ćemo o njoj razgovarati i to je sve što smo oko toga pričali. Ovog momenta ne znam kakvo je SDP-ovo stajalište, ali znam da unutar HSS-a postoje jake aspiracije da iziđemo s našim kandidatom za predsjednika. Isto tako znam da to neću biti ja jer se ne želim kandidirati. Vidjet ćemo što će ispasti – hoće li SDP izići s svojim prijedlogom, ili ćemo mi istaknuti našeg kandidata, ili ćemo se odlučiti podržati Mesića. Sve su opcije otvorene i nema nikakve mistifikacije.

NACIONAL: Nije li to politika tihog ucjenjivanja Mesića koja glasi podržat ćemo te ako pristaneš biti naš kandidat? – Ne vidim razloga da bi u HSS-u tako razmišljali.

NACIONAL: Njegova pobjeda vjerojatno bi oslabila nedodirljivost Sanadera i HDZ-a što bi odgovaralo, barem posredno, vama i SDP-u? – Godine 2000. stali smo iza Mesića kada je bio marginalan kandidat koji je u to vrijeme dobivao oko 4 posto glasova. Imali smo tri čiste, podržali ga i on je izabran. Njegovim izborom HSS nije dobio ništa, a niti smatram da smo nešto i trebali dobiti. Profitirali smo jer je bez većih problema promijenjen polupredsjednički sustav u parlamentarni, iako je presudna uloga u tom procesu pripala strankama koje su ga iznijele, a manje Mesićeva. U ovom trenu stvarno ne vidim razloga da bilo tko pomišlja ucjenjivati Mesića, ali sam siguran da ne bi bilo dobro da dođe do političkog monopola u kojem bi HDZ imao predsjednika, premijera, vladu, većinu u Saboru, 18 župana i 300 gradonačelnika i općinskih načelnika. U tom svjetlu imamo razloga razmotriti i mogućnost pružanja potpore Mesiću. Sve će biti poznato krajem ljeta i ne želim spekulirati o ovom pitanju.

NACIONAL. Hoćete li na ovotjednom sastanku sa SDP-om razgovarati o ovoj temi? – To je vrlo lako moguće, iako se nismo dogovorili o temama sastanka. To će biti naš posljednji sastanak prije jeseni kada nastavljamo pregovore.

NACIONAL: Hoće li HSS i ubuduće sprječavati upotrebu GMO proizvoda, premda ne postoje dokazi o njihovoj štetnosti? – To što je GMO sjemenom zasijano 2000 hektara kukuruza je tragična i dramatična činjenica. Mislim da naša javnost nije svjesna što znači genetsko onečišćavanje ove zemlje. Imamo jadranski pojas i kontinentalni dio koji predstavljaju golemi razvojni potencijal, ali samo pod uvjetom da zadržimo ekološki potencijal u odnosu na Europu. Ona je svoje potencijale potrošila i sada su ekološki svjesni, međutim njihov zrak i voda su zagađeni i oporavak će biti dugotrajan. Hrvatska nije zagađena i treba zaustaviti onečišćenje, a genetsko onečišćenje je najopasnije i ima nepredvidive posljedice. Intimno mi je neprihvatljiv umjetni prekid milenijskog prirodnog procesa u koji ćemo unijeti neke nove genome i riskirati strašne posljedice za biljni i životinjski svijet i ljude. Hrvatska si to ne smije dozvoliti.

NACIONAL: Kako objašnjavate da ni HSS ni bilo koja stranka nisu reagirali na šovinistički istup Andrije Hebranga kada je reagirao na nacionalnu pripadnost Zorana Šprajca s HTV-a, nazivajući ga Zoran Jovanović? – Ponekad vam pobjegnu neke stvari. Za taj sam incident čuo poslije šest, sedam dana i nisam želio reagirati naknadno. Da sam ulovio izvornu vijest, budite sigurni da bih reagirao vrlo grubo. Hebrang je poznat po verbalnim i političkim eskapadama. Uđe u eskapadu i onda se prevrće. Čak je u Saboru priznao kameleonstvo HDZ-a i to dovoljno govori o kakvom je političaru riječ.

Vezane vijesti

Provalio u kuću Zlatka Tomčića i ukrao samo tlakomjer

Provalio u kuću Zlatka Tomčića i ukrao samo tlakomjer

Nepoznati je lopov tijekom prošle noći provalio u obiteljsku kuću bivšeg predsjednika Hrvatskog sabora Zlatka Tomčića na području zagrebačkog… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika