Objavljeno u Nacionalu br. 453, 2004-07-20

Autor: Robert Bajruši

POLITICAL REPORT

Oporba se ujedinjuje oko programa Zvonimira Mršića

Imenovanjem koprivničkog gradonačelnika glavnim SDP-ovim izbornim strategom, Ivica Račan napravio je prvi značajan korak prema revitalizaciji stranke, pobjedi na lokalnim izborima i povratku na vlast, što ne isključuje stvaranje široke koalicije oporbenih stranaka

Postoje solidni izgledi da se već na lokalnim izborima, barem u nekim mjestima koaliciji SDP-HSS pridruže HNS, LS i Libra i tako probaju poraziti HDZ.Postoje solidni izgledi da se već na lokalnim izborima, barem u nekim mjestima koaliciji SDP-HSS pridruže HNS, LS i Libra i tako probaju poraziti HDZ.Ivica Račan i vodstvo Socijaldemokratske partije Hrvatske izabrali su ekipu koja će formulirati politiku stranke za predstojeće lokalne i županijske izbore. Glavni SDP-ov operativac koji treba revitalizirati posrnule socijaldemokrate je Zvonimir Mršić, gradonačelnik Koprivnice i saborski zastupnik. Mršić je autor stranačke platforme nazvane “Lokalni izbori; moji izbori» koja je subotu, 16. srpnja predstavljena članovima Glavnog odbora i čelnicima županijskih ogranaka, a u tijelo koje je zaduženo za izbore ušli su Davorko Vidović, Ivan Ninić, Slavko Linić i Jelena Pavičić. Mršić je te subote doživio dvostruki trijumf: najprije mu se u jutarnjim satima rodio sin, a istog poslijepodneva dobio je niz priznanja za inicijalni predizborni dokument čiji je glavni autor. Uz sve to, prvi put nakon gubitka vlasti prošlog studenoga, u subotu se; kako je za Nacional posvjedočilo nekoliko visokorangiranih SDP-ovaca; osjećao optimizam i uvjerenje da stvari kreću nabolje, a stranka konačno izlazi iz šestomjesečne apatije. Čak je i Ivica Račan odavao samouvjeren dojam i vjeru da nekadašnja najjača stranka vladajuće koalicije započinje novi pohod na vrh.

Mršićeva strategija predviđa kandidiranje političara koji mogu dobiti najveći broj glasova, što u Zagrebu u prvi plan stavlja Milana Bandića“Mislim da za takvo poboljšanje najprije trebamo zahvaliti HDZ-u koji se za samo pola godine pokazao potpuno nesposoban za vođenje države. Sanaderova ekipa nije u stanju obaviti ni jedan posao, a sada su se uvukli i u krajnje sumnjive inicijative poput davanja posla Bechtelu, i to bez natječaja. Osim toga, čini se da Račan malo-pomalo sređuje situaciju unutar stranke i kada definiramo koaliciju s HSS-om, možemo krenuti na HDZ”, smatra jedan od članova Glavnog odbora.

U tom povratku, iznenađujuće čak i za većinu članova Glavnog odbora središnju ulogu dobio je Zvonimir Mršić. Njegov izbor predstavlja klasičan primjer Račanovog vođenja stranke u kojem samo rijetki mogu biti sigurni u svoj unutarstranački položaj. Isti put, od velike nade i jednog od glavnih gubitnika na izborima unutar SDP-a do najnovijeg come-backa prošao je i koprivnički gradonačelnik. O njemu se kao jednoj od velikih nada unutar socijaldemokratske partije počelo govoriti prije godinu dana. Jedan od najmlađih gradonačelnika u državi, uspješno je vodio Koprivnicu i provodio brojne inicijative. Diplomirani je ekonomist, a još sredinom devedesetih bio je zamjenik tadašnjeg gradonačelnika Mladenua Godeka iz HSLS-a, kasnije Libre.

Tih nekoliko godina Mršić je paralelno s radom u Poglavarstvu bio zaposlen i u Podravci. Kada je SDP izgubio izbore, dogradonačelnik je ostao bez zaposlenja i u Podravci te neko vrijeme živio gotovo bez ikakvih primanja. Izvukao ga je Milan Bandić, koji ga je zaposlio u zagrebačkom Uredu za informiranje, a onda je 2001 SDP pobijedio na izborima u Koprivnici i Zvonimir Mršić je postao gradonačelnik. U studenom prošle godine postao je i saborski zastupnik, a unutar stranke slovio je kao jedan od rijetkih Bandićevih saveznika. To je bio glavni razlog zbog kojeg je na svibanjskoj Konvenciji SDP-a, kojom je dominiralo antibandićevsko raspoloženje, Mršić završio kao jedan od glavnih gubitnika. Unatoč odličnim referencama, poražen je u borbi za jednog od tri potpredsjednika, a nije ušao ni u Glavni odbor. Bizarnost situacije potvrdilo je ponovljeno prebrojavanje glasova koje je pokazalo da je ipak sakupio dovoljnu potporu za ulazak u Glavni odbor, ali bio je toliko ljut razvojem situacije da je to odbio.

Mnogi su tada povjerovali da Mršiću slijedi politička marginalizacija, no Račan je mislio drukčije i odlučio je najmlađem stranačkom tehnomenadžeru dati prigodu da organizira SDP-ovu strategiju lokalnih izbora. Za sada je riječ o dokumentu na desetak stranica koji na općenit način donosi plan zadržavanja vlasti odnosno pobjede u sredinama koje vode HDZ-ovci. Izdvaja se jedna točka: SDP će kandidirati one svoje članove koji mogu dobiti najveći broj glasova. Drugim riječima, sada je gotovo sigurno riješena enigma oko socijaldemokratskog predvodnika u Zagrebu; bit će to Milan Bandić, bez obzira na žestoke kritike koje mu upućuju koalicijski partneri iz HNS-a. Bandić je najpopularniji esdepeov političar u glavnom gradu i na Iblerovom trgu već ga vide kao budućeg gradonačelnika. Idućih stotinjak dana SDP planira provesti ispitivanje javnog mnijenja u svim županijama, a u izbornoj strategiji predviđaju samostalno osvajanje najmanje 20 posto glasova. To je dobar rezultat, ali čak i da ga ostvare u takvim okolnostima, HDZ bi pobijedio u svim županijama osim Istre i Primorsko-goranske.

Zato će se u utorak, 20. srpnja posljednji put prije godišnjih odmora susresti Ivica Račan i Zlatko Tomčić kako bi utvrdili definitivne smjernice za buduću koaliciju. Premda i u HSS-u i u SDP-u ima nezadovoljstva novom koalicijom, za sada obojica predsjednika kontroliraju moguće kritičare. I jedan i drugi znaju da se radi o braku iz interesa: SDP se samostalno nije u stanju suprotstaviti Ivi Sanaderu i HDZ-u, a HSS-ov rejting pao je na pet posto glasova. “Dobro znamo da im služimo kao pojas za spašavanje, ali tko god želi skinuti, treba jake saveznike”, komentara bliski Račanov suradnik motiv novog savezništva s HSS-ovcima. A da bi na lokalnim izborima zadržali vlast u barem 50 posto županija i velikih gradova, u SDP-u su odlučili zatomiti svoje višegodišnje nezadovoljstvo politikom lokalnih ogranaka Seljačke stranke.

Vodeći socijaldemokrati će diskretno reći da je 2001. HSS više puta napuštao suradnju na nižim razinama, dok su upravo glasovi njihovih vijećnika omogućili Tomčićevoj stranci čak šest župana. Ipak, optužbe zbog nelojalnosti sada se zaboravljaju jer pragmatična računica pokazuje da u mnogim regijama i gradovima koalicija SDP-HSS osvaja 25-30 posto, što uz eventualno solidan rezultat drugog oporbenog bloka HNS, LS i Libra, treba biti dovoljno za vladanje u barem desetak županija. Koaliciju s HSS-om podržavaju čak i Račanovi kritičari, priznajući da je to jedina moguća varijanta. Od vodstva stranke razlikuju se samo u ideji da se, ovisno o situaciji, u sredinama gdje su obje stranke jake, izlazi samostalno, a vlast formira tek poslije izbora.

Uspiju li nametnuti svoje teme, u SDP-u vjeruju da će probleme imati samo u Slavoniji i Dalmaciji. Pritom čak optimistički najavljuju zadržavanje vlasti u Vukovarsko-srijemskoj županiji gdje je župan ugledni HSS-ovac Nikola Šafer. Važnu borbu očekuju u Dubrovačko-neretvanskoj županiji gdje stranke vode rođaci Ivan Šprlje i Marinko Filipović. Dok odnosi između HSS-a i SDP-a postaju partnerski, sve je više nesuglasica između socijaldemokrata i HNS-a. Neki članovi SDP-a nikako narodnjacima ne žele oprostiti ponašanje u gradovima poput Varaždina i Šibenika, gdje su zbog navodne opstrukcije ostali bez vlasti. Ništa manji razlog nije ni ideološka bliskost ovih stranaka. “Budimo realni, i mi i HNS se borimo za isti glasački korpus, i tu nema milosti. S HSS-om je lakše, njihove su ruralne sredine u kojima ionako imamo slabu podršku, tako da ćemo se morati dogovoriti samo oko podjele mjesta na izbornim listama. Osim toga, HNS je klijentelistička stranka s kojom se teško dogovoriti”, upozorava ovaj esdepeov političar.

Usprkos znatnim interesnim razlikama, zahvaljujući HDZ-u dogodilo se novo okupljanje oporbe. Zajedničku konferenciju za novinare održali su Ivica Račan i Radimir Čačić kako bi upozorili na sumnjive poslove u koje se upuštaju hadezeovi ministri. Povod je davanje posla vrijednog oko 250 milijuna dolara bez natječaja američkoj korporaciji Bechtel. U SDP-u su uvjereni da je riječ o trenutačno najtransparentnijoj transakciji, no podsjećaju na sumnjivo ponašanje vlade i favoriziranje Borislava Škegre u privatizaciji Sunčanog Hvara, kao i dvojbeni natječaj o privatizaciji Belja. “HDZ možda mijenja retoriku i djeluje civilizirano, ali kada je u pitanju novac, oni su ista ona stranka koja je 90-tih osiromašila zemlju. Za razliku od Tuđmana koji je bio nacionalist, Sanader će dovršiti rasprodaju svega što još vrijedi i od Hrvatske napraviti koloniju, koja će vjerojatno ući u Europsku uniju, samo kao država bez ekonomskog suvereniteta. Tada će današnji premijer otići u Bruxelles i dobiti mjesto u Europskoj komisiji uz koje ide i plaća od 25.000 eura na mjesec, a tko god bude na vlasti neće imati čime upravljati. Zato je rušenje HDZ-a i snažan rez u politici postao imperativ”, smatra SDP-ov dužnosnik.

Do oporbe su doprli glasovi kako je unutar HDZ-a sve češće protivljenje Sanaderovim inicijativama. Tako se na zatvorenoj sjednici saborskog Kluba HDZ-a dogodila mala pobuna protiv odredbe kako vozači neće smjeti popiti ni kap alkohola i Sanader je morao osobno zaprijetiti nezadovoljnim stranačkim suradnicima da ne iskušavaju prag njegove tolerancije. Upozorio je da drastičnom odlukom HDZ želi pokazati kako Vlada ne pristaje na kompromise oko važnih tema i, makar ne s osmijehom, HDZ-ovi zastupnici su ga poslušali. Ali čak i ovakva sitna čarka i sumnja u premijerovo stajalište donedavno je bila nezamisliva.

Neki opozicijski dužnosnici su uvjereni kako Sanaderova vlada neće izdržati dulje od dvije godine. Do tada idealni scenarij predviđa pobjedu u barem pola županija i velikih gradova, nevoljku ali jasnu podršku kandidaturi Stipe Mesića i stvaranje dva jaka oporbena bloka. Pritom postoje solidni izgledi da se već na lokalnim izborima, barem u nekim mjestima koaliciji SDP-HSS pridruže HNS, LS i Libra i tako probaju poraziti HDZ. Prema sastavu stranaka, bila bi to svojevrsna kopija trećesiječanjske koalicije, samo je pitanje hoće li i rezultat biti sličan.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika