Objavljeno u Nacionalu br. 453, 2004-07-20

Autor: Berislav Jelinić

NASTAVAK AFERE SHIMADZU

Tvrtka Hebrangova prijatelja u mjesec dana dobila poslove vrijedne 50 milijuna kuna

U razdoblju od 17. svibnja do 28. lipnja ove godine Ministarstvo zdravstva sklopilo je s tvrtkom Shimadzu, koju u Hrvatskoj zastupa sin prijatelja ministra Andrije Hebranga, poslove nabavke medicinske opreme vrijedne preko 50 milijuna kuna

Ministar zdravstva u tadašnjoj vladi HDZ-a također je bio Andrija Hebrang, a tvrtka Shimadzu uspjela je sklopiti višemilijunski posao s Vladom tek kad je njeno zastupstvo preuzeo Berislav Tomac.Ministar zdravstva u tadašnjoj vladi HDZ-a također je bio Andrija Hebrang, a tvrtka Shimadzu uspjela je sklopiti višemilijunski posao s Vladom tek kad je njeno zastupstvo preuzeo Berislav Tomac.Andrija Hebrang, potpredsjednik Vlade i ministar zdravstva i socijalne skrbi, opet je navukao bijes protivnika u medicinskim krugovima, jer je od 17. svibnja do 28. lipnja Ministarstvo zdravstva dodijelilo sedam poslova nabave medicinske opreme tvrtki Shimadzu, koju u Hrvatskoj zastupa tvrtka u kojoj je direktor Gordan Tomac, sin njegova dugogodišnjeg bliskog prijatelja i suradnika Berislava Tomca.

U Hrvatskoj se prije sedam godina već pisalo o tom japanskom proizvođaču medicinske opreme. Ministar zdravstva u tadašnjoj vladi HDZ-a također je bio Andrija Hebrang, a tvrtka Shimadzu uspjela je sklopiti višemilijunski posao s Vladom tek kad je njeno zastupstvo preuzeo Berislav Tomac.

Hebranga su već tada javno napali zbog pomaganja Tomčevu poduzeću. U razgovoru za Nacional, Josip Stojanović, tadašnji voditelj Službe za interventnu i dijagnostičku radiologiju na Klinici za tumore u Zagrebu i Hebrangov kolega iz Središnjeg odbora HDZ-a, potkraj listopada 1997. rekao je da uređaji tvrtke Shimadzu nisu najbolje rješenje za hrvatsko tržište. On je optužio Hebranga za pomaganje svom obiteljskom kumu Berislavu Tomcu. Hebrang je tada demantirao optužbe i poslovne veze s Tomcem, ali je u ljeto 1999. počeo pružati medicinske usluge u privatnoj praksi u prostoru koji je “unajmio” baš u privatnoj klinici Berislava Tomca. Uz ostalo, taj je slučaj također narušio Hebrangov imidž u javnosti.

Sve dok Hebrang nakon povratka HDZ-a na vlast nije ponovo postao istaknut političar i jedan od čelnika Sanaderove vlade, malo je tko pratio kako se na tržištu snalazi zastupnik Shimadzua. Hebrang je, preuzevši Ministarstvo zdravstva, optužio prethodnike za nesposobnost, nezakonitosti i katastrofalno stanje u zdravstvu. Zato protivnici prate svaki njegov potez i upozoravaju na njegove greške. Tako je potkraj prošlog tjedna u Nacional dospio popis dijela javnih natječaja koje je od sredine svibnja do konca lipnja raspisalo Ministarstvo zdravstva, a u kojima je kao najbolji ponuđač izabrana tvrtka Shimadzu.

Hebrangovi protivnici tvrde da je u većini tih natječaja tehnička specifikacija napravljena tako da joj može udovoljiti samo Shimadzu te da je to glavni razlog zašto je odabran kao najpovoljniji ponuđač. Tako navode da je u nadmetanju za nabavu rentgena i dodatne opreme za KBC Merkur od 17. svibnja Shimadzu pobijedio ponudivši od 10.498.100 kuna. Navodno nijedan drugi proizvođač ne može zadovoljiti traženu tehničku specifikaciju. Na natječaju se pojavio i ponuđač sa jeftinijom ponudom od 9.845.400 kuna, ali je odbijen jer mu ponuda posve ne odgovara onome što piše u tehničkoj specifikaciji.

Tjedan dana poslije 24. svibnja, Ministarstvo zdravstva raspisalo je još 4 natječaja: jedan za RTG uređaje, dva za različite vrste CT uređaja i jedan za nabavu uređaja za mamografiju s dodatnom opremom. Na dva natječaja kao najpovoljniji ponuđač izabran je Shimadzu, jer je RTG uređaje ponudio za 7.492.200 kuna, a spiralne CT uređaje za 13.587.750 kuna. Uređaje za mamografiju također je po najpovoljnijoj cijeni ponudio Shimadzu zajedno s Planmedom za 3.220.800 kuna. U tom je natječaju odbačena ponuda konkurencije od 2.882.250 kuna, vjerojatno jer nije zadovoljavala tehničke specifikacije koje su propisane tako da im može udovoljiti samo Shimadzu. Na natječaju za nabavu višeslojnih CT uređaja pobijedio je Siemens ponudivši 14.740.650 kuna. Shimadzu se nije javio na taj natječaj jer u svom proizvodnom programu nema takve uređaje, ali svi su ponuđači uz CT morali ponuditi Fuji laser kamere koje ekskluzivno u Hrvatskoj prodaje Shimadzu.

Još 5 javnih natječaja raspisano je 28. lipnja. Na dva koje je raspisala Klinika za tumore odabir najpovoljnije ponude još je u tijeku. Na dva za nabavu RTG uređaja kao najpovoljniji ponuđač izabran je Shimadzu koji je ponudio 6.492.840, odnosno 4.950.760 kuna. Zanimljivo je da je potonji natječaj raspisala Varaždinska županija, ali za nabavu RTG uređaja za Vukovarsku, Virovitičku, Šibensku i Zagrebačku županiju.

Posebno je zanimljiv natječaj za nabavu RTG uređaja za KBC Osijek. Isti takav natječaj bivša je vlada raspisala 17. studenoga 2003. Tada je kao najpovoljniji ponuđač izabran Siemens, a Ministarstvo financija ove je godine potvrdilo tu odluku. No Ministarstvo zdravstva nije s njima sklopilo ugovor, nego je raspisan novi natječaj na kojem opet nitko osim Shimadzua nije mogao zadovoljiti uvjete iz tehničke specifikacije. Zato je opet izabran kao najpovoljniji ponuđač s ponudom od 5.904.800 kuna.

Na nekim natječajima Shimadzu je dao po dvije ponude. Hebrangovi protivnici tvrde da su to učinili kako bi zadovoljili zakonsku odredbu da je natječaj valjan samo ako postoje dva ponuđača koji udovoljavaju uvjetima. Kako to nitko osim njih nije učinio, ostale bi njihove dvije valjane ponude. Hebrangovi protivnici tvrde da nedavni natječajni uspjesi tvrtke njegovih dugogodišnjih prijatelja daju naslutiti da je Hebrang iskoristio svoj utjecaj i sugerirao kako treba posložiti tehničke specifikacije na natječajima da samo Shimadzu može pobijediti.

Većina tih natječaja još traje, jer traju i žalbeni postupci. Hebrangovi protivnici tvrde da se prigovori u pravilu odbijaju i da će na kraju u svim slučajevima biti potvrđena odluka komisije u Hebrangovu ministarstvu.

Hebrang je u razgovoru za Nacional opovrgnuo sve optužbe. Rekao je da mu je jasno komu može biti u interesu plasirati takve dezinformacije: “Prije se sve dogovaralo izravnom pogodbom nakon dopuštenja Ministarstva financija. U tim su slučajevima ponuđači opremu prodavali i do 300 posto skuplje nego danas. Sada imamo transparentne procedure i logično je da to nekima smeta.”

On je za Nacional izjavio da je dugogodišnji prijatelj Berislava Tomca, ali da to nema nikakve veze s time što će eventualno tvrtka koja zastupa Shimadzu, a u kojoj je direktor Tomčev sin Gordan, pobijediti na natječajima: ”Žalbeni su postupci u tijeku, a u drugom stupnju o njima će odlučivati saborsko povjerenstvo. No komisija sigurno neće mijenjati donesene odluke.”

Hebrang kaže da je Shimadzu i u prošle 4 godine sklopio brojne unosne poslove u Hrvatskoj te da ne može biti govora o njihovu iznenadnom poslovnom uspjehu. Hebrang nije izravno odgovorio o mogućem namještanju tehničkih specifikacija tako da njima može udovoljiti samo Shimadzu, ali je rekao sljedeće: “Mislim da su oni koji su prije sklapali unosne poslove izravnim pogodbama ljuti, jer mi ustrajemo na transparentnosti, te namjerno daju ponude koje ne udovoljavaju tehničkim specifikacijama kako ne bi morali svoje uređaje prodavati jeftinije nego prije.”

Njegovi protivnici za te izjave kažu da su nelogične i smatraju da će takvi natječaji Hebrangu, ali prije svega HDZ-u, sigurno politički štetiti.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika